Les Lacs de l’Eau d’Heure, vakantie kortbij

Les Lacs de l’Eau d’Heure, vakantie kortbij

Les Lacs de l’Eau d’Heure (Land van de Meren) vormen het grootste waterrecreatiegebied van Wallonië, op de grens van de provincies Henegouwen en Namen. Vijf meren liggen tussen Boussu-lez-Walcourt en Cerfontaine uitgestrekt over ca. 1800 hectaren natuur: ongeveer 600 hectaren water, rest is bossen en weilanden. Een ideale omgeving om de batterijen terug op te laden. Een gevoel van ontspannende vakantie lekker dicht bij huis, over goede wegen vlot bereikbaar vanuit Vlaanderen. Zowel voor dagjes- als verblijfstoeristen.

Véél aanbod aan watersporten

Sinds het vullen van de kunstmatig aangelegde meren in 1981 heeft de site van de Lacs de l’Eau d’Heure zich al flink ontwikkeld zowel qua activiteitenaanbod als op vlak van verblijfsmogelijkheden.

Sinds de opstart, begin van de jaren ’80, kan je er terecht voor tal van watersportactiviteiten zoals zeilen, windsurfen, duiken, kayakken, later uitgebreid met waterski en jetski. In het Spin Cablepark kan de leek leren waterskiën of wakeboarden (met een skiplank). Je wordt er niet voortgetrokken door een motorboot maar via een kabel. Meer info: www.thespin.be 

Uiteraard kan gewoon zwemmen ook, dan wel in twee daartoe aangewezen zones. Er is geen gevaar dat je in het … vaarwater van iemand anders terecht komt want elk van de vijf meren heeft zijn eigen ‘specialiteit’. 
Zwemmen en waterpret beleven kan ook in het tropische zwembad Aquacentrum met o.a. een waterglijbaan, waterkanonnen, kinderbad, buitenzwembad, ligweide, jacuzzi. Sinds 2015 werd het Aquacentrum overigens volledig gerenoveerd. Het krijgt jaarlijks zo’n 135 000 bezoekers over de vloer.

Activiteiten naast het water, voor elk wat wils

Lag de focus in de beginjaren op waterrecreatie, dan is gaandeweg ervoor gezorgd om de wandelaar, fietser en avonturier in de watten te leggen. Voor een klimparcours door de bomen met verschillende trajecten is er sinds een paar jaar het Natura Parc. Je kan er je uitleven (mét beveiliging uiteraard) op een acrobatisch woudparcours tot wel 25 meter boven de grond. Meer info: www.naturaparc.be

Op mooie afgebakende wandelpaden is het langs de oevers heerlijk genieten van de natuur langs het water. Er lopen een tiental wandelroutes doorheen de hele site. Fietsen gaat natuurlijk iets vlugger om het ganse merengebied te verkennen. Het uitgepijlde parcours is gebaseerd op het RAVel-fietsnetwerk. 
Wandel- en fietskaarten kan je vinden in het onthaalcentrum van la Plate Taille, vlak bij de barrage.

Zit het weer wat minder mee? Jammer, maar ook dan zijn er mogelijkheden voor fun in het Land van de Meren. De Crocodile Rouge is gelukkig geen echt dier maar een amfibiebus die 40 personen mee kan nemen voor een helse tocht op één van de meren. Dolle pret verzekerd voor jong en oud.
Helemaal mee met de tijd is het aanbod van de Laser Game. Gelegen in de stuwdam van het Lac de la Platte Taille, met 351 hectaren het grootste van de vijf meren, kan je de strijd aangaan met de krokodillenkoning. Meer info: www.lasergamedeleaudheure.be

En je kan ook altijd deelnemen aan een rondleiding op de stuwdam Plate Taille.

Nieuw Bike Park

Vanaf de herfst 2016 opent met het Bike Park een zoveelste nieuwigheid op de site van Lacs de l’Eau d’Heure. Er komt een parcours voor mountainbikers, routes voor free ride, dual slalom, pump track, … Fietsactiviteiten die hip klinken en zeker het jonge publiek zal weten te bekoren.
Zoek je het liever wat rustiger? Neem dan de tijd voor een bezoek aan de wellness en spa met de ronkende titel ‘à l’heure du bien-être’ (tijd voor welzijn). Je vindt het naast het zwemparadijs. Meer info: www.lheuredubienetre.be 

Dagtoerisme en verblijfmogelijkheden

Het aantal bezoekers dat jaarlijks afzakt naar Les Lacs de l’Eau d’Heure wordt op één miljoen geschat. Ruim één vijfde daarvan bleef voor langer dan één dag. Die bezoekers komen vooral uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De Walen zelf zakken tijdens het weekend vaak af naar het merengebied. De logeermogelijkheden worden nog steeds verder uitgebreid. Er zijn vakantiewoningen, bungalows, campings. Je kan kiezen voor een gîte, chambres d’hôtes. Ook worden vaker vakantiehuisjes gekocht voor privégebruik.  Meer info op www.lepaysdeslacs.be 

Weetje: vanwaar die vreemde benaming ‘eau d’heure’?

Eau d’Heure is een riviertje dat in het bos van Cerfontaine ontspringt en uitmondt in de Samber. Reeds in de middeleeuwen durfde de Eau d’Heure bij hevige regenval wel eens overstromen en zette dan de regio in nauwelijks één uur tijd volledig onder. ‘l’Eau qui vient en une heure’ kreeg het riviertje als bijnaam, later verkort tot ‘eau d’heure’ en dus als benaming gebruikt voor het recreatiegebied.

Praktisch

Lacs de l’Eau d’Heure, Onthaalcentrum la Plate Taille, Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt (tussen Charleroi en Chimay).
Meer info op www.lacsdeleaudheure.be (Nederlandstalige versie beschikbaar).

Copyright foto: Les Lacs de l’Eau d’Heure

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info