Plantentuin Meise heropent paviljoen

Plantentuin Meise heropent paviljoen

Na een renovatie is het Plantenpaleis van de Plantentuin Meise opnieuw toegankelijk. Dat moet gevierd worden, zo dacht men. Nog tot 26 november 2017 kan je elke zondag een beetje meevieren want dan zijn allerlei activiteiten gepland: rondleidingen met een gids, muziek, workshops (bv. hoe verpot ik mijn orchidee).

Botanische tuin

Plantentuin Meise, op amper 3 km van het veel bekendere Brusselse Atomium, is één grote botanische tuin. Het domein is 92 ha groot en een groot deel ervan kan je wandelend gaan ontdekken. Alle 18 000 plantensoorten uit alle hoeken van de wereld die er groeien en bloeien krijg je niet op één dag te bekijken. Maar ook met slechts een selectie zal een dagje in de Plantentuin Meise je een weldaad van geuren en kleuren bezorgen. Eigenlijk is het dus alle dagen een feest voor de ogen daar in de Plantentuin Meise.  
Je ziet er de bekende boomsoorten maar je herkent vast en zeker wel de magnolia’s, rododendrons, coniferen, de wilde rozen, … In het kasteel lopen vaak tentoonstellingen. Er ligt een tuin met enkel en alleen maar geneeskrachtige kruiden.

Plantenpaleis

Meer dan de helft van de ruim 18 000 plantensoorten groeien in het pas heropende Plantenpaleis. In elf kassen is het lekker warm omdat die temperatuur nodig is om de planten mooi te kunnen presenteren. De Lentekas bv. toont planten van het loofbos dag in dag uit, ook al is het buiten dus putje winter. In het Regenwoud moet je enkel nog een Tarzanfiguur bijdenken als je kijkt naar de lianen en regenwoudplanten. Planten uit Chili, Zuid-Afrika, de bananenplant, de cacaoboom, de vleesetende bekerplanten, planten die alleen maar gedijen in de droge woestijngronden, … Noem een plant en je vindt ze hier in Brussel op enkele kilometers van het bruisende centrumleven.

Voorsmaakje 

Een geweldig knap presentje is dat je thuis al voor je scherm een eerste indruk opdoet. Ga hiervoor naar de website van de Plantentuin. Klik door op Plantenpaleis (panoramisch bezoek). Bij het klikken op de diverse kassen krijg je én beeld en achtergrondgeluiden van de natuur die op je scherm verschijnt.

Meer dan plantengroei

Plantentuin Meise draagt ook zijn steentje bij tot het onderzoek van zowel planten die hier in Europa groeien als tropische plantensoorten. Er is een bibliotheek aan verbonden en een herbarium (collectie gedroogde planten) dat met ca 2.5 miljoen specimens tot één van de grootste herbaria ter wereld behoort. Een andere belangrijke taak is de bijdrage aan bescherming van het plantenrijk door medewerking onder meer aan natuurbeschermingsprojecten in België en buiten onze grenzen.

Alle dagen natuur bewonderen

Wist je dat je in de Plantentuin Meise álle dagen van het jaar kan genieten van de mooie wonderen van de natuur? Weer of geen weer, behalve bij extreem stormweer, staan de serres, de tuinen, de paviljoenen open voor het publiek. Elk seizoen biedt ook in de Plantentuin het mooiste wat er op dat tijdstip van het jaar in bloei staat. Tijdens de wintermaanden van 9u30 tot 16u30, vanaf de lente tot in de herfst tot 17u30 (laatste toegang).

Praktisch

Plantentuin Meise, Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38, 1860 Meise. Voor alle praktische info kan je terecht op www.plantentuinmeise.be 
Voor meer info over de feesten n.a.v. heropening Plantenpaleis, zie www.floridylle.be

Foto's: Yves Verfaillie

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info