Deze regels moet je kennen als je in Europa met het vliegtuig reist

Deze regels moet je kennen als je in Europa met het vliegtuig reist

Met het vliegtuig sta je razendsnel in je favoriet Europees vakantieland. Als je met het vliegtuig reist, moet je natuurlijk wel rekening houden met allerlei regels. Deze regels zijn grotendeels op Europees niveau geregeld. We leggen uit van welke regels je maar beter op de hoogte kunt zijn, zodat je bijvoorbeeld de juiste reiszak kiest of niet vergeet een vertragingsvergoeding te claimen.

Beperkingen aan de hand- en ruimbagage

Volgens internationale regels moeten luchtvaartmaatschappijen gratis handbagage accepteren. Verder zijn de maatschappijen vrij om hier zelf regels over te ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat de regels omtrent de maximale afmetingen en gewichten vaak sterk afwijken.

Bij Brussels Airlines mag je bijvoorbeeld een stuk handbagage meenemen dat tot twaalf kilogram mag wegen en dat maximaal 55 x 40 x 23 cm meet. Bij Ryanair moeten tassen dan weer een stuk kleiner zijn en mogen ze niet meer meten dan 40 x 20 x 25 cm. Niet alleen aan de handbagage zijn beperkingen verbonden, maar vaak ook aan de ruimbagage en de accessoires die je mag meenemen. Op de websites van de luchtvaartmaatschappijen vind je hier meer informatie over terug.

Net omdat er zoveel is om rekening mee te houden, beslissen reisaanbieders steeds vaker om zelf zakken aan te bieden die aan de eisen voldoen. Hiermee voorkomen ze gedoe bij het inchecken en garanderen ze een aangenaam begin van de reis. Tegelijkertijd kunnen ze de zak bedrukken, wat dan weer promotionele voordelen biedt.

Het komt namelijk hun naamsbekendheid ten goede, zeker als de reiszak ook voor latere reizen wordt gebruikt. Vanaf tien euro behoort reiszakken bedrukken al tot de mogelijkheden, althans bij voldoende grote oplages. Voor de prijs hoeven ze het dus niet te laten.

Toegestane en verboden spullen aan boord van het vliegtuig

Omwille van de veiligheid mag je niet zomaar eender wat meenemen aan boord van een vliegtuig. De hoeveelheid vloeistoffen die je in je handbagage mag meenemen, is bijvoorbeeld beperkt. Vloeistoffen, spuitbussen en gels zijn enkel toegestaan in verpakkingen van maximaal 100 ml en dan nog op voorwaarde dat ze samen zijn verpakt in een hersluitbare en doorzichtige plastic zak.

Alles samen mag je niet meer dan een liter vloeistoffen, spuitbussen en gels in je handbagage meenemen.

Wapens, verdovingsapparaten, voorwerpen met een scherpe punt, gereedschap (bv. breekijzers en soldeerlampen), radioactief materiaal en brandgevaarlijke stoffen zijn uiteraard ook niet welkom aan boord van het vliegtuig. Een aantal van deze in de handbagage verboden spullen mag je dan weer wel in de ruimbagage meenemen, zoals bijvoorbeeld je favoriete zweepjes en handboeien. Informeer bij twijfel vooraf bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Vergoeding bij een vluchtvertraging

Als een vlucht vertraagd is, heb je mogelijk recht op een passende vergoeding. Dit is afhankelijk van onder meer de afstand van de vlucht en hoelang de vlucht is vertraagd. Als een vertraging langer duurt dan twee uur heb je recht op passende verzorging.

Als je van een EU-land naar een ander EU-land vliegt en meer dan drie uur vertraging hebt, heb je in principe recht op een financiële vergoeding. Het bedrag van deze vergoeding is afhankelijk van de afstand tussen de twee luchthavens. Als er sprake is van overmacht hoeft men echter geen vergoeding te betalen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info