Schaarbeek: Train World is open

Schaarbeek: Train World is open

Nadat koning Filip op donderdag 24 september het startschot gaf werd op vrijdag 25 september de prestigieuze en permanente tentoonstelling “Train World” geopend voor het grote publiek. Blikvangers van de tentoonstelling zijn o.a. de ‘Pays de Waes’ de oudste bewaarde locomotief uit 1844 op het Europese vasteland, en de indrukwekkende stoomlocomotief “Atlantic” type 12 uit 1939.

In het museum zijn in totaal 22 stuks rollend materieel tentoongesteld. Ondermeer met de koninklijke rijtuigen, een posttrein, een hospitaaltrein en een rijtuig van de Oriënt Express. Maar ook maquettes en meer dan 1.200 voorwerpen stelen de show. Neusje van de zalm zijn de twee treinsimulatoren waarmee je een indrukwekkend virtueel treintraject kunt afleggen. Ook aan de jongste bezoekers is gedacht: een oude locomotief is in een grote zandbak ingegraven en doet dienst als een geperfectioneerd alternatief voor een ballenbad.

François Schuiten, de bekende tekenaar uit Schaarbeek, ontwierp de scenografie samen met Expoduo. Train World is dan ook een verhaal met decors die de bezoekers meeneemt doorheen het verleden, heden en toekomst van de spoorwegen. Je kunt er als het ware een ontdekkingsreis maken doorheen de wereld van het spoor.

De tentoonstelling beslaat niet enkel het oude stationsgebouw: op de site naast het station is een nieuw industrieel complex opgetrokken met vier gelijkvloerse zalen die overspannen zijn met een loopbrug. Beide sites zijn verbonden met een spoorwegpromenade waar enkele oude treinstellen staan opgesteld. De oppervlakte van het geheel bedraagt niet minder dan 10.000 vierkante meter.

Voor een bezoek aan de tentoonstellingen zijn er bovendien nog een aantal faciliteiten zoals een audiogids, de museumshop, een restaurant en brasserie. Daarnaast is er de mogelijkheid om de Train World-app met de anderhalf uur durende audiogids op je smartphone of tablet te downloaden. De app is beschikbaar in de Apple Store en Google Play.

Praktisch

  • Station van Schaarbeek, Prinses Elisabethplein 5, 1030 Brussel
  • Open dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur
  • Gesloten op maandag, 1 januari en 25 december
  • Toegang: € 10 volwassenen (voor andere tarieven raadplaag de website)
  • Catalogus 96 pagina’s: € 15
  • Meer informatie: www.trainworld.be

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info