Trainworld Schaarbeek, hét Belgisch treinmuseum

Trainworld Schaarbeek, hét Belgisch treinmuseum

België was in de 19de en 20ste eeuw toonaangevend bij de evolutie van het treinverkeer wereldwijd, een museum kon dan ook niet uitblijven. Eind 2015 opende Trainworld in het gerenoveerde treinstation van Schaarbeek, langs het traject waar ooit de eerste trein reed in 1835 tussen Brussel en Mechelen. Na 16 maanden mochten ze reeds meer dan 200.000 bezoekers ontvangen. Dat is bijna het dubbel aantal bezoekers dan het veel grotere Cité du Train in Mulhouse.

Je start in de prachtige lokettenzaal van het station van Schaarbeek. Ook de brasserie is volledig ingericht zoals het honderd jaar geleden was. Het gebouw zou dateren van rond 1914. Het eigenlijke museum bevindt zich in een nieuwbouw naast het stationsgebouw. In de eerste hal zie je via een projectie hoe het spoornetwerk in België en Europa werd uitgebouwd.

Belevingsmuseum

In Trainworld wandel je ondermeer langs 64 projecties en een 20-tal interactieve objecten. Men probeert je vooral in de sfeer te brengen van het treinverkeer in de vorige eeuw(en). Slechts een deel van het vele historisch materiaal waarover ze beschikken is tentoongesteld. Toch krijg je een goed beeld van de treingeschiedenis in ons land. Zo wandel je er langs het eerste en laatste stoomrijtuig, de eerste diesel en de eerste elektrische trein. Verwacht echter geen attractiepark zoals het treinmuseum in Utrecht. De nadruk ligt op beleven en inleven.

Sommige wagons werden aangekleed om je te tonen hoe er vroeger werd gereisd. Je kan bij de meeste wagons binnen een kijkje nemen behalve in de twee koninklijke rijtuigen. Door de ramen kan je zien hoe de koningen vroeger door het land reisden. Kom je in de laatste hal terecht dan wandel je terug via een passerelle die je hoog boven de treinen brengt. Zo bekijk je alles nog eens in een ander persperctief. Onderweg kom je dan nog langs twee treinsimulatoren, een miniatuurtreintje, een panoramisch beeld over de toekomst en neuzen van moderne treinen. Eindigen doe je bij de eerste trein die in België reed, 'Le Belge'.

Praktisch

Met de trein: Trainworld ligt aan het station van Schaarbeek
Met de auto: Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek
GPS-coördinaten parking naast Trainworld: N 050°52'38.75"   E 004°22'43.42"
Gesloten op maandag, kerstdag en nieuwjaarsdag
Toegang vanaf 10 uur tot 15u30 (sluit om 17 uur)
De audiogids kan je ter plaatse huren of gratis downloaden op je smartphone (link via website).
Website: http://www.trainworld.be

Foto's: Yves Verfaillie

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info