Virga Jessefeesten 2017 Hasselt

Virga Jessefeesten 2017 Hasselt

Voor vele Hasselaren horen de Virga Jessefeesten en de Ommegang tot een vaste afspraak ook al vindt dit event maar om de zeven jaar plaats. Tijdens de Virga Jessefeesten is Hasselt gehuld in een gracieuze feeststemming, zijn straten en huizen versierd, zorgt een feeërieke verlichting voor een bijzondere sfeer, vinden oude bekenden mekaar terug, wordt er gedanst, muziek gespeeld, kortom feest gevierd. Maar niemand vergeet waar het in eerste instantie om gaat: een religieuze beleving.

De Virga Jesse Ommegang

De Virga Jesse Ommegang is een unieke gebeurtenis. Hoewel die slechts om de zeven jaar uitgaat, heeft de ommegang naambekendheid ver buiten Hasselt. De Heilige Maria krijgt in Hasselt een andere naam, Virga Jesse. Letterlijk betekent dit ‘twijg van Jesse’, een bron van hoop. Er is een tekst van Jesaja waarin hij de bevolking moed insprak en hoop gaf. ‘Zoals uit een boom jonge twijgen groeien, zo zal uit de stam van Jesse de Messias geboren worden.’  Tweeduizend deelnemers beelden tijdens de ommegang het leven van Maria en haar zoon Jezus uit aan de hand van teksten, zang en dans. De organisatie legt elke editie een link met actuele thema’s en er is telkens een centraal maatschappelijk thema. Dit jaar wordt dat ‘teken van hoop’. In 2017 zal het de 46ste keer dat de Virga Jessefeesten plaatsvinden.

Virga Jessebeeld

Het Virga Jessebeeld dat meegedragen wordt in de Ommegang moet gemaakt zijn in het begin van de 14de eeuw, maar wie de kunstenaar is, is niet met zekerheid bekend. Het is een beeld gesculpteerd uit eik en is ca. 1 meter hoog. 

Dans, theater, muziekoptredens, ... 

Het draait uiteraard in hoofdzaak om de sacrale Ommegang, maar er gebeurt heus veel meer tijdens de Virga Jessefeesten. Op pleintjes wordt muziek gespeeld, zijn er wagenspelen, toneelopvoeringen, vinden er tentoonstellingen plaats, wordt er gezongen, gedanst, … kortom feest gevierd. Inwoners spannen zich ook in om hun rot - in Hasselt wordt een straat of buurtcomité een rot genoemd - zo feestelijk mogelijk aan te kleden. Het is een traditie die nog steeds standhoudt.

Praktisch

Virga Jesse Ommegang, Hasselt. Op zondag 6, 13 en 20 augustus 2017 telkens om 15.00 u, op dinsdag 15 augustus 2017 om 19u30. Om de ommegang in alle comfort te beleven, kunnen tickets voor de tribune besteld worden, online via [email protected] of telefonisch +32 (0)11/23 95 40. Voorverkoop 12 euro (excl. verzendingskosten). Op de dag zelf 15 euro. Meer info kan je vinden op de website www.virgajessefeesten.be 

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Lastminutes en promoties in Hasselt

    Lastminutes en promoties in Hasselt

    Keuze uit meer dan 25 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Hasselt, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de duizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
    va. € 45 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info