Het internationaal reispas

Over het internationaal paspoort, identiteitskaart, reispas en visum

Voor Nederlanders: alle informatie op www.paspoortinformatie.nl 
Voor Belgen: alle informatie op Diplomatie.be

Om na te zien of je wel een internationaal reispas nodig hebt voor een bepaald land (misschien is er zelfs een visum verplicht) kan je best naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken surfen.

Alle informatie over de Kids-ID. De nieuwe electronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar die naar het buitenland reizen.

Maar eerst misschien een misverstand uit de weg ruimen, het verschil tussen een identiteitskaart, een paspoort en een reispas. Een identiteitskaart is bij wet verplicht voor iedere Belg. Een paspoort is een andere benaming voor een internationaal reispas, dit is inderdaad dat boekje waar men stempels kan in plaatsen.

Belgische internationale paspoorten worden voortaan afgeleverd na maximaal 5 werkdagen, vraag het wel bij je gemeente aan of dit correct is, de leveringstermijn is afhankelijk van bepaalde factoren. Met de versnelde aanvraagprocedure wil Buitenlandse Zaken beter inspelen op de toename van het aantal last-minute-vakanties. Aan de snelle dienstverlening hangt evenwel een fors prijskaartje. Er is ook nog een spoedprocedure van 24 uur voorzien. Meer informatie en gedetailleerde tarieven op Diplomatie.be.

Voortaan hebben alle nieuwe reispaspoorten een geldigheidsduur van vijf jaar. Het is dus niet meer mogelijk een reispaspoort van een jaar te bekomen. De regeling geldt ook voor minderjarigen.

Identiteitskaart kwijt en je vertrekt op reis ? Bij verlies van je identiteitskaart ontvang je een identificatiebewijs, doch dit is alleen geldig in België. Je kan dus niet naar het buitenland met dit bewijs, tenzij je nog een geldig Internationaal Paspoort heeft. Je moet dit feit dan ook zo snel als mogelijk meedelen aan de dienst Bevolking van je gemeente, die je zal doorverwijzen naar de bevoegde dienst van de provincie. Een normale identiteitskaart kan om veiligheidsredenen niet aangemaakt worden op korte termijn. Vandaar ontvang je dan een voorlopige identiteitskaart met een geldigheid van 2 maanden. Maar vergeet vooral niet om bij de vaststelling van het verlies of diefstal eerst naar het politiebureau te gaan voor een Proces Verbaal te laten opmaken en je te voorzien van drie pasfoto's. Zoniet kan deze spoedprocedure niet opgestart worden !

Identiteitskaart kwijt op reis? Bel Doc Stop gratis: 00800 2123 2123
Alleen voor Belgische identiteitskaarten en Internationale reispassen uitgegeven door België.
Dit is een internationaal gratis nummer. Noteer dit nummer op een andere locatie dan in je portefeuille of handtas. Alle info op www.checkdoc.be (tabbald Doc Stop).

Nog een paar opmerkingen:

  • De pasfoto's moeten allemaal gelijk zijn en mogen geen vakantiefoto, fotocopij of verknipte groepsfoto zijn. De pasfoto moet gemaakt zijn tegen een lichte en éénkleurige achtergrond en in vooraanzicht. Het formaat is 45x35 mm. Het hoofd is volledig zichtbaar en neemt minimum 25 mm en maximum 35 mm in van de afbeelding.
  • Bij verlies of diefstal van dit document moet je dit ook aangeven bij de lokale politie, anders kan je wel eens in de problemen komen bij je vertrek op de vakantiebestemming. Je moet ook in België een copij van dit pv kunnen voorleggen. Het best neem je dus reservefoto's mee om ter plaatse, in het buitenland, bij het consulaat of ambassade een vervangbewijs te bekomen. Neem ook steeds copijen van je identiteitskaart en reispas mee op reis.
  • Soms kan het noodzakelijk zijn dat je naast een geldig paspoort ook nog eens een visum moet aanvragen of dat u bewijsstukken moet afleveren van uw inentingen. Of dit allemaal noodzakelijk is voor uw reis, kan u terugvinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • De reden waarom ook kinderen, zelfs pasgeborenen een internationaal reispas moeten hebben, is om kinderhandel te voorkomen. Childfocus en het Ministerie zijn van oordeel dat hierdoor een grotere veiligheid kan gegeven worden aan het kind. Voor meer informatie over Childfocus verwijzen we naar hun website. Het noodnummer van deze organisatie is 110.

Reviews - beoordelingen

Reacties het internationaal reispas

hulpeloze mens

Doe zelf je huiswerk voor je op reis vertrekt mensen, ipv 'geinformeerd' te willen worden via de media. Kijk eens op diplomatie.be, van de overheid, toevallig. In het buitenland is er ook niemand om je handje vast te houden...

conny

kids id: opgelet wanneer je kind 12jr word en na de verlofperiode verjaard.Ik ging informeren voor de geldigheid van de kids id en op de dienst bevolking wisten ze het zelf niet. Een reispas kopen voor de zekerheid van 41.00€. Na wat opzoekwerk thuis kwam ik er zelf achter dat het niet nodig is. Mss eens een lijst aan leggen hoelang en in welk land de kids id moet geldig zijn. De staatskas onnodig spijzen doe ik niet. Zoals al eerder vermeld de bevolking beter informeren en zeker het personeel.

de peuter

ik zit ook met het probleem ivm met kids-ID. Wij vertrekken donderdag naar Frankrijk en wij hebben ook geen reispasje. Ben het gisteren per toeval te weten gekomen dat dat verplicht is. Het op de hoogte stellen van de bevolking is dus echt wel nodig!!!!

Electronisch reispas voor kinderen

Goed en wel voor de electronische reispas voor kinderen jonger dan 12 jaar.Maar het zou toch veel beter zijn om mensen via de media te informeren hierover!!! Ik ben op 1 juli naar de bevolkingsdienst gestapt om een aanvraag in te dienen voor mijn zonen van 7 en 3. Antwoord van de bediende : Wij kunnen geen gewone identiteitskaarten meer geven want het zijn nu electronische identiteidskaarten geworden en het duurt minimaal 3 weken voor dat je het hebt. Ik vertrek nu 17 juli met de auto voor mij is het onmogelijk om het nog te hebben. Ik heb dan maar reispas genomen voor mijn kindjes. Ik hoop dat ik zonder problemen door de verschillende landen kan passeren. Ik vind erg jammar dat de stad ons persoonlijk niet verwittigd bij zulke belangrijke nieuwigheden. Ik ben zeker niet de enige die hierover klaagt er zijn vele ouders die van niets wisten tot dat ze naar de bevolkingsdienst gingen.

1

Superpromoties

Weekendje weg of citytrip

voor minder dan 100 €

per persoon (2 nachten met ontbijt)
Ontdek nu onze promo's.


Hotels (optie vlucht/trein) Bordeaux

Lees meer over troeven van reserveren op Euroreizen.be (Holidayline NV)

Populaire promoties

Weekendjes 3 of 4 d. tot 99€
Steeds inclusief ontbijtbuffet en soms zelfs met half pension. Ontdek ze nu!.

Promoties weekendje weg
Vanaf 99€ pp voor een weekendje of meer, soms met vervoer (vlucht, trein).

Promoties zomervakanties
Promoties autovakanties en vliegvakanties vanaf april tot en met oktober. Van 4 tot 11 dagen, in Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Duitsland ...

Promoties rondreizen fly & drive
Er zijn reeds rondreizen 8-daagse vanaf 479€ pp incl. overnachtingen, ontbijtbuffet, huurwagen en vlucht h/t.

Promoties wellness vakanties
Reeds vanaf 299€ pp voor 5 dagen all-inclusive in het Zwarte Woud, hotel****.

Vliegtickets zoeken

Reisverzekeringen

Goed verzekerd op reis.
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen