Abonneren op deze Promoties RSS feed

Bedevaart Santiago de Compostela

Bedevaart Santiago de Compostela

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela


De Heilige St-Jacob
Velen stellen zich wellicht de vraag waarom die heilige zo bekend is. St-Jacob was een van de apostelen van Jezus, beter bekend als de apostel Jacobus en is slechts de tweede apostel waarvan er lichamelijke resten zijn teruggevonden. Hij zou gestorven zijn in het jaar 44 van onze jaartelling. Zijn lichaam zou op een schip gelegd zijn dat dan op zijn beurt aangespoeld is in Noord-Spanje. Zijn lichaam werd tenslotte begraven op een 25ste juli, dat is nu de feestdag van deze heilige. De begraafplaats geraakte in de vergetelheid omdat het Iberisch schiereiland - Spanje bestond toen nog niet - bezet was door de Moren. Pas in de 9de eeuw werd zijn graf ontdekt op een ogenblik dat Galicië nog steeds bezet was door de Moren. Deze regio kwam algauw terug in katholieke handen en er werd een basiliek gebouwd op de plaats van zijn graf.

Wat betekent Santiago de Compostela?
St-Jacob betekent in het Spaans 'Santiago' en 'Compostela' zou een afgeleide zijn van begraafplaats. Vandaar de naam Santiago de Compostela. Eerst was er de basiliek en later werd er een stad rond gebouwd die de naam Santiago de Compostela draagt.

Santiago, patroonheilige van Spanje
De periode van de blootlegging van het graf van Santiago was een ommekeer in de strijd tegen de Moren, beter bekend als de Reconquista. De verering van deze heilige steeg nog toen deze een bovenmenselijke daad tegen tijdens een hevige veldslag waarbij de katholieken aan het verliezen waren. Op dat ogenblik daalde Santiago uit de hemel neer, gezeten op een paard en hakte met zijn zwaard de Moren in de pan. Dat moet halfweg de 9de eeuw gebeurt zijn, het heeft dan nog meer dan 500 jaar geduurd vooraleer alle Moren van het Iberisch schiereiland verdreven waren. Toch werd dit aanzien als een keerpunt omdat de Spanjaarden zich pas toen begonnen te verzetten tegen de Moren. Vandaar dat Santiago of St-Jacob de patroonheilige van Spanje geworden is met als feestdag de 25ste juli.

Er werd een basiliek gebouwd na dit voorval op de vindplaats van Santiago zijn graf. Eerst trokken Spanjaarden massaal op bedevaart naar deze plaats, later bedevaarders vanuit heel Europa.

Wat is de betekenis van die zeeschelp?
Hoe meer boeken je over Santiago de Compostela leest hoe meer versies je krijgt van de betekenis van die zeeschelp. Het meest voorkomende verhaal is dat het lichaam van Santiago in zijn graf bedekt was met dit type van schelp. Een ander verhaal is dat van een mirakuleuze redding van een drenkeling door Santiago. Toen die uit het water kwam zou hij bedekt geweest zijn met dat soort schelpen.

Feit is dat vandaag de schelp het symbool is van de bedevaarders. Die schelpen zijn herkenningspunten om wegen of logies aan te duiden. Kerken, kapellen en andere locaties die belangrijk zijn voor de bedevaarders dragen ook de St-Jacobsschelp. Naast het pelgrimpas is de schelp het tweede belangrijkste dat een pelgrim bij zich draagt.

De drie afbeeldingen van St-Jacob
Santiago kan afgebeeld zijn op drie manieren: als de apostel Jacobus met zijn pelgrimsstok, als bedevaarder met die typische pelgrimshoed en stok of als strijder gezeten op een paard en zwaaiend met een zwaard. Dit laatste verwijst dus naar het mirakel waarbij hij de zijde koos van de katholieken.

Pelgrimstochten vanuit heel Europa
Die pelgrimstochten of bedevaarten naar Santiago de Compostela kregen een Europees karakter om twee redenen. Santiago de Compostela werd erkend als een heilige stad, net zoals Rome en Jeruzalem. Vanaf de 11de eeuw werden die pelgrimstochten zeer populair omdat een bedevaart naar Jeruzalem veel te gevaarlijk was geworden door de inval van de Turken in dat land. Bovendien is het naast Rome ook de enige plaats waar een apostel begraven ligt.

Die bedevaarten kenden veel ups en downs. Er zijn vele routes vanuit alle windrichtingen naar Santiago de Compostela. Er zijn zelfs nu nog officiële startplaatsen in België en Nederland. Doch van de originele route blijft niet veel meer over. Dat waren kleine paden en het onderhoud van die duizenden kilometers wegeltjes vraagt teveel geld en energie. Dikwijls loopt de route nu langs kleine wegen die soms paralel lopen met grote nationale wegen.

Op dit ogenblik is er opnieuw een opleving van de pelgrimstochten. Het is voor velen niet de heilige Jacobus die het doel is maar wel een moment van bezinning in hun leven. Bij velen is er wat voorgevallen en wensen ze hierover na te denken. Zo'n lastige pelgrimstocht, te voet of met de fiets, is uiteraard een ideaal moment om na te denken. Het ultieme moment is dan de verwelkoming van de pelgrims in de kathedraal van Santiago de Compostela.

Wil jij ook op bedevaart naar Santiago de Compostela?
Je hoeft de tocht niet te starten in België of Nederland. Velen nemen een start in de Spaanse of Franse Pyreneeën. In elk geval dien je zich goed te informeren vooraleer deze pelgrimstocht aan te vatten. Daarvoor zijn er in België en Nederland genootschappen opgericht. Voor België vind je alle info op www.compostelagenootschap.be en voor Nederland kan je terecht op www.santiago.nl .

Foto: © iStockphoto.com

Reviews - beoordelingen

Reacties bedevaart Santiago de Compostela

nicole

ikheb ook een vraagje. in Brugge heb in onlangs op de kruispunten de schelpen zien liggen, ik vraag mij af welke richting van de schelp je moet volgen om naar compostella te gaan, de richting van de punt van de schelp of de richting van de waaier groetjes

mia voordeckers

Goeie dag, Geen reactie maar een vraag. Zijn de uitstappen vanuit het hotel georganiseerd of moet je dan nog een auto huren en er zelf op uitttrekken? Dank voor het antwoord. Antwoord Euroreizen.be: Alle routes/rondreizen zijn met eigen wagen of huurauto.

1

Boek deze rondreis Galicië 8 dagen

8-daagse rondreis fly & drive Galicië va. 599€ pp
8-daagse rondreis fly & drive Galicië va. 599€ pp
Je verblijft op drie locaties voor een optimale beleving van Galicië: 2 nachten in Hotel Casa Rosalia nabij Santiago de Compostela en 1 diner » 2 nachten in Hotel Spa Attica 21**** in het noorden met 1 behandeling » 3 nachten in Hotel Quinta de San Amaro in het zuiden met 1 bodegabezoek » inclusief 7x ontbijtbuffet » inclusief vlucht Brussel-Santiago h/t » inclusief huurwagen type A

Promotie Zuid-Galicië

8-daags verblijf in Villa Covelo*** vanaf 228€ pp
8-daags verblijf in Villa Covelo*** vanaf 228€ pp
Deze rondreis is gebaseerd op verblijf in één hotel: het charmante Villa Covelo*** » 150 meter van het strand van Covelo » aan de prachtige grillige kust van de Rias Baixas » buitenzwembad, gratis WiFi, fitness en sauna » inclusief ontbijtbuffet » optioneel half pension (3 gangendiner): € 21 p.p.p.n. » het hotel is open vanaf 1 mei tot 12 oktober
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen