Abonneren op deze Promoties RSS feed

Vakantie Vorarlberg: Bregenz

Vakantie Vorarlberg: Bregenz

Bregenz en de Bodensee

Bregenz kan je vergelijken met een kaartspeler die met een hand vol troeven zit en die niet goed weet welke eerst uit te spelen. Beginnen we toch maar met de vriendelijke stad zelf, die bovendien kan uitpakken met de Bregenzer Festspiele. De stad ligt op de oever van de Bodensee en voelt in de rug de dekking van het Bregenzerwald. Daarenboven situeert ze zich in het vierlandengebied waar Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein aan elkaar grenzen.

Bregenz is met slechts 28.000 inwoners de eerder kleine hoofdstad van het bondsland Vorarlberg sinds 1923. Wat het stadje eventueel mist aan grootte maakt het ruimschoots met zijn activiteiten en zijn bezienswaardigheden in het stadscentrum en in de wijde omgeving. De voornaamste en tevens oudste trekpleister van Bregenz is de “Oberstadt” (bovenstad) met nog resten van de stadsomwalling uit de 13de eeuw en tal van historische gebouwen in goede staat. Het meest opvallende gebouw is de “Sankt Martinsturm” die er nog grotendeels uitziet zoals bij de bouw ervan in 1599, behalve dan de barokke koepel die later werd toegevoegd. Je bent beslist niet de enige die denkt dat de toren een eerder Moors uitzicht heeft. Binnen valt er een kleine collectie wapens te bekijken. De nabije kapel beschikt over een reeks mooie fresco’s uit het midden van de 14de eeuw. Niet veel verder, in de Eponastrasse in het centrum van de oude stad, ligt het “Altes Rathaus)” (oude stadhuis), een mooi voorbeeld van vakwerkbouw, dat dateert uit 1662. Op een reliëf in de stadspoort “Untere Tor” kan je Epona bewonderen, een Keltische godin die meestal op een paard wordt afgebeeld. In dezelfde omgeving staat het Deuring Schlösschen, een kasteeltje gebouwd in 1682 door de gelijknamige vrijheren die de stad in hun bezit hadden. Op de Kirchplatz staat de parochiekerk toegewijd aan de heilige Gallus, een Ierse missionaris die in de 7de eeuw op deze plaats een kerk zou gebouwd hebben. De huidige kerk werk gebouwd in de 14de eeuw maar werd in de 18de eeuw in barokstijl aangepast. Wandel je verder door de Kirchstrasse dan kom je bij de barokke “Kapuzinerkirche” uit de eerste helft van de 17de eeuw. Je bent nu ook meteen bij de Unterstadt.

Ook in de Unterstadt tref je nog wel enkele oudere gebouwen. Het oudste is wellicht het “Neue Rathaus”, dat toch ook al 320 jaar standhoudt. Aanvankelijk was dit gebouw bedoeld als opslagplaats voor graan, maar na enkele decennia kreeg het de huidige bestemming. Tegen dit “nieuwe stadhuis” werd in 1690 de “Seekapelle” aangebouwd, die nu vooral vermaardheid geniet omwille van haar fraaie renaissancealtaar uit 1615. Ook het in 1838 gebouwd “Theater am Kornmarkt” was aanvankelijk een graanopslagplaats, maar nu speelt het “Vorarlberger Landestheater” er. In het “Vorarlberger Landesmuseum” wordt de geschiedenis van de stad en de regio getoond, vooral die van de Romeinse tijd toen de stad nog Brigantium heette. Het museum toont ook een mooie collectie draagbare orgels. Vlak ernaast staat het “Kunsthaus Bregenz”, een opvallende glazen kubus waarin moderne kunst tentoon gesteld wordt op vlak van architectuur, beeldende kunst en design.

Sinds 1946 worden tijdens de zomermaanden in het “Festspielhaus”, op een drijvend podium in de Bodensee en in het “Theater am Kornmarkt” de “Bregenzer Festspiele” gehouden, met een gevarieerd aanbod van opera, operettes, concerten en theater. De Bodensee, ook wel gekend als het Meer van Konstanz, is eveneens een belangrijke attractiepool voor de stad. Rondom het 74 km lange meer is een schitterend, vlak fietsparcours uitgestippeld, dat je ook door Duitsland en Zwitserland leidt. Op de oever van het meer liggen interessante steden als Friedrichshafen en Lindau en het bloemeneiland Mainau. Je leest nog meer over de toeristische mogelijkheden van de Bodensee op www.bodenseeferien.de  Bregenz ligt aan de voet van de “Pfänder”, een 1064 m hoge berg, met boven een Alpen Wildpark, wandelwegen en eetgelegenheden. Zowel te voet, met de auto als met de kabelbaan kan je naar boven. Eveneens wat hoger gelegen is de Gerhardsberg, waar de burcht van de plaatselijke graven stond totdat de Zweden in 1647, tijdens de Dertigjarige Oorlog, de zaak bijna totaal verwoestten.

Bregenz en wijde omgeving wordt in de rug gedekt door het Bregenzerwald dat op zich een brede waaier aan toeristische mogelijkheden biedt in haar pittoreske dorpen. Het woud strekt zich uit aan weerszijden van de vallei van de Bregenzer Ache, die van de Lechtaler Alpen naar de Bodensee stroomt. De twee grootste plaatsen zijn Feldkirch en Dornbirn. Over de eerste lees je meer hierna, de tweede staat vooral bekend als textielcentrum, maar kan ook pronken met een Rolls Royce Museum. In de regio zijn er diverse interessante kleinere plaatsen om te bezoeken.

Schwarzenberg staat bekend om zijn mooie dorpskern en de neoclassicistische schilderijen van Angelika Kauffmann, maar heeft ook goede skimogelijkheden in de omgeving en recent ook een gedeelte van het programma van de Schubertiade. Ook in Bezau zijn er skimogelijkheden terwijl zomerse toeristen meer oog hebben voor de schilderachtige ligging en het mooie kerkje. Liefhebbers van houten woningen maken graag een wandeling door Mellau. Tijdens de winter wordt er ook hier druk geskied en van de sneeuw genoten, ook ’s nachts tijdens de “Mondscheinschlittenfahrt”. Het gemoedelijke Damüls haalt niet zo vaak de voorpagina’s van de toeristische brochures. In de winter is het hier aangenaam skiën, in de zomer wachten talrijke wandel-, fiets-, en mountainbikeroutes.

Copyright foto: Oostenrijkse dienst voor toerisme / Markowitsch

Reviews - beoordelingen

Vakantiehuizen Oostenrijk

Zoek en vergelijk de prijzen van betrouwbare aanbieders. Ook voor last minute vakantiehuizen, vroegboekacties en promoties.


Hotels Vorarlberg

Vliegtickets Innsbruck

  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen