Overige bezienswaardigheden in Düsseldorf

Heinrich Heine Haus, Schneider Wibbel gasse ...

Alle belangrijkste bezienswaardigheden van Düsseldorf bevinden zich dicht bij elkaar. Best handig dus. De wandelroute is dan ook niet erg lang. Maar je zal in die weinige kilometers toch veel gezien hebben van Düsseldorf. De minder alsook de meestbezochte bezienswaardigheden. Ga ze ontdekken met onze wandelroute. Lees meer

Zin in een koffietje of de krant lezen in een kerk? 
  • Zoek het niet te ver
  • Treed binnen in speciale kerken
  • Ga zonnebaden op een groot plein
  • Zoek uit wat Wibbel doet op vaste uren
  • Neem wat verpozing in de Hofgarten 
Gratis reisgids downloaden

Carlsplatz

Op deze plaats is er van maandag tot vrijdag onder de half overdekte gangen een gezellige marktdrukte. Voor vele inwoners van Düsseldorf behoort een passage op de Carlsplatz tot de dagelijkse gewoonten. Naast de gebruikelijke marktwaren vind je er veel voedingsstalletjes.

Goed 100 m voorbij de marktplaats Carlsplatz kom je op een pleintje, de Maxplatz met pal voor je neus de St. Maximiliankirche.

St. Maximilian Kirche

De kerk bevindt zich op de Maxplatz, de op één na oudste wijk van Düsseldorf. Vóór de kerk staat een fontein met beelden van invloedrijke geschiedkundige personen die ooit in Düsseldorf hebben rondgelopen zoals Heinrich Heine, Jan Wellem, Napoleon, … Eerst stond hier een kloosterkerk opgericht in de 17de eeuw. In de eerste helft van de 18de eeuw werd ze in laatbarok stijl als volwaardige kerk omgebouwd. De kerk is gewijd aan de heilige Maximilianus van Lorch ter ere van hertog Maximilianus I. Omwille van de vele muziekuitvoeringen (orgelconcerten, kamerkoorconcerten, kamermuziek, …) heeft deze kerk al grote naambekendheid verworven. Het interieur is zo goed als compleet nog origineel. De preekstoel, de zitbanken, het altaar zijn stuk voor stuk echt de moeite. Ook de vensterramen aan je rechterzijde bij het binnenkomen, kom je niet vaak tegen in een kerk.

Wilhelm Marx Haus

Dit was het allereerste ooit opgetrokken flatgebouw in Duitsland. Het is gebouwd tussen 1922 en 1924 en is geheel in baksteen. Neem een kijkje op de binnenplaats. Het is een idyllische plek met enkele grote terrassen en tot laat in de namiddag een ‘openluchtzonnebank’.

Carsch Haus

Een gewoon warenhuis zoals zovele zal je wellicht denken. Toch is dit er één met een speciaal achtergrondverhaal. Het mooie neo-klassieke gebouw (opening 1915) moest wijken voor de aanleg van de metro maar er rees verzet vanuit de vereniging van monumentenzorg. Met succes want het beleid besliste om de gevel steen voor steen af te breken en vervolgens op 23 m afstand van de oude locatie opnieuw weer op te bouwen. Meer info www.carsch-haus.de

Stap de autovrije Flingerstrasse door. Hou je aandacht even scherp want je moet op zoek naar de Schneider Wibbel Gasse. Er staat een straatnaambordje, maar mogelijks leiden de winkeletalages je teveel af om het meteen op te merken. Punt 3  op de kaart is de juiste locatie van dit steegje.

Schneider Wibbel gasse

Een onooglijk steegje (er staat een straatnaambordje) in de Flingerstrasse. Stap het steegje in. Goed 50 m verder in een hoek op de voorgevel van het huis met nummer 5 bevinden zich twee luikjes. Dagelijks op vaste uren (11, 13, 15, 18 en 21 u) komt kleermaker Wibbel tevoorschijn begeleid onder een klokkenspeldeuntje. Het is een herinnering aan een fictief persoon, kleermaker Schneider Wibbel van de dichter Hans Müller Schlösser. Verderop staat een bronzen beeldje van Wibbel. Naar het schijnt zou een aanraking van het beeld geluk brengen.

Heinrich Heine Haus

De dichter Heinrich Heine werd geboren op 13 december 1797 in het huis met huisnummer 53 in de Bolkerstrasse. Naar aanleiding van zijn 150-ste sterfdag in 2006 kreeg het huis een opfrisbeurt. Er is een boekenwinkel in gehuisvest. Achterin de zaak is een literatuurcafé waar literaire evenementen worden gehouden. Meer info op www.heinehaus.de

Hofgarten

Het park werd reeds aangelegd in de 16de eeuw. Het is sowieso het grootste (28 hectare) van de 6 parken in en rond de Altstadt. Beweren dat dit het allermooiste park is dat we ooit zagen, is flink overdreven. Op sommige plaatsen toont het park wat verwaarloosd aan, alsof het even geleden is dat hier nog de plantsoendienst voorbijkwam. Bovendien is er het hoorbare autoverkeer nooit ver weg. Her en der vind je brugjes, kleinere perkjes en heel wat beeldmonumenten. Maar de zuidelijke zijde met op die plaats een grote vijver is wel veel mooier. Daar komen we wat verder op de wandeling langs.

St. Andreaskirche

Fraaie barokkerk, genoemd naar apostel Andreas, daterend uit begin 17de eeuw. Ze werd opgericht mede door de bezieling van een jezuïetenorde, op vraag van erfprins Wolfgang Willem die zich tot het katholicisme had bekeerd. Wolfgang Willem vond in het mausoleum zijn laatste rustplaats net als de keurvorst Jan Wellem.

Johanneskirche

Een tearoom in een kerk? Het kan in deze Johanneskirche, de evangelische protestantse stadskerk. Voltooid in 1881, ernstig beschadigd tijdens WO II en in 1951 heropgebouwd met een laatste renovatie in 2008. Hoe extreem contrasterend kan de buitengevel en het interieur zijn van een kerk? Indien je je deze vraag stelt, stap dan zeker deze kerk binnen. Van buitenaf pakt de 87 m hoge toren je aandacht meteen. 

Totaal ander beeld binnenin. Vooral de witte kleur en de openheid van de ruimte vallen op. En, je zal niet weinig verrast zijn door de mensen die hier aan tafeltjes een koffie of thee  nuttigen. Het is meer een ontmoetingsplaats voor een gezellige babbel, om de krant te lezen, … ook dus na een eredienst. Regelmatig worden in deze kerk koor- en orgelconcerten gehouden. Het imposante orgel past volledig in het decorplaatje en is sinds 1954 in gebruik. Meer info op www.johanneskirche.org

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Andere? Plaats je beoordeling

Dierckx Ludo20 september 2018

een prachtige en duidelijke gids waar voldoende infiormatie uit te halen valt, samen met een goede bewandelingsroute en duidelijke voorstellingen. We kunnen er zeker onze plan mee trekken. bedankt voor dit prachtig werk

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info