Abonneren op deze Promoties RSS feed

Lille (Rijsel): bezienswaardigheden

Lille (Rijsel): bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Lille


Onze stadswandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden, musea, monumenten, restaurants en winkelstraten. Hieronder volgt een overzicht en beschrijving van die attracties dat je zeker niet mag missen.

De toeristische dienst is gelegen op Place Rihour en daar kan je een goed stadsplannetje bekomen.

Wat je zeker moet weten
De "Lillois-stijl" is een unieke stijl door zijn mengeling van stenen en gesculpteerde zandstenen. Aan het begin van de 17de eeuw mochten er geen huizen van hout meer worden gebouwd. Zo begon men eerst een houten huis te zetten en daarrond stenen te metsen. Daartussen, om het water niet van de muur te laten aflopen, heeft men banden aangebracht van zandsteen. Daarin heeft men versieringen aangebracht, die de vorm hebben van een diamant. Vandaar noemt men de gevels van de oudste huizen "pointes de diamant". Daarna kwam de periode van de weelderige barok, waarvan de oude beurs een mooi voorbeeld is.

Vanaf de 17de eeuw heeft men ook de onderste rijen stenen altijd vervangen door een soort zandsteen, want men kent hier het grote probleem van het opstijgend vocht. Trouwens, alle woningen zijn op palen gebouwd, door de onstabiele ondergrond (vroeger stroomgebied van de Deule). Hierdoor hadden ze ook problemen met de metro, deze werd gebouwd zoals de Kanaaltunnel.

Wat je zeker moet gezien hebben         
Palais Rihour: dit gotisch paleis werd gebouwd van 1454 tot 1473, als residentie voor de hertogen van Bourgondië (toen Philips de Goede). Het paleis is nagenoeg volledig afgebrand. De eretrap werd naar hier verhuisd. Zo heeft men op het gelijkvloers de zaal van de wachters (toeristische dienst) en boven de privékapel van de hertogen. Aan de zijde van de kapel staat buiten een groot monument ter ere van de doden van de twee wereldoorlogen.

Het Place du Général-de-Gaulle is een oud middeleeuwse marktplaats, waar nooit een boom heeft gestaan. De handelaars vergaderden hier 3x per dag, in weer en wind. Totdat ze van Philips IV van Spanje toestemming kregen om in 1652 de oude beurs te bouwen. Het gebouw werd afgewerkt op 2 jaar en is opgetrokken in een poreuze steen, vandaar dat het geverfd is. De restauratie van de voorgevel werd gefinancierd door bedrijven, hun logo's vinden we terug boven de bovenste rij vensters. Dit gebouw telt 24 woningen die nu nog meestal bewoond worden door hun eigenaars. Merken we ook het vele sculptuurwerk op, eigen aan de Vlaamse barokstijl, maar ook door het feit dat de architect, Julien Destrée, een houtsculpteur was. Boven de toegangspoort zien we het symbool van Lille (Fleur de Lys), met daarnaast de leeuwen van Vlaanderen en de kroon van de stad (met vestingstorens erop).

Een ander gebouw op dit plein is La Voix du Nord, een ArtDeco gebouw van deze eeuw, volledig opgebouwd uit gewapend beton. Maar toch met een Vlaamse trapgevel. Bovenaan staan er drie vergulde beelden. Links is Artois, in het midden staat Vlaanderen en rechts Henegouwen. Vroeger stond hier het huis van de koninklijke wachters. 
Het Hotel Bellevue was een artiestenhotel, iedere kamer draagt de naam van een artiest. Het heeft een eigen theater en zowat alle beroemde artiesten en muzikanten hebben hier verbleven.
Het standbeeld of La Colonne de la Déesse, werd opgericht in 1845 als symbool van de heroïsche weerstand van de bevolking tegen de overmacht van de Oostenrijkers in 1792.

Op het Place du Théâtre is het meest opvallende gebouw het nieuwe beursgebouw in neo-Vlaamse stijl. Opgetrokken in 1906, huisvest het nu de handelskamer. Er moest ook een belfort bijgebouwd worden, zo heeft Rijsel nu twee belfort's. Ook de decoratie van de oude beurs vindt men hier terug.
Ook de nieuwe opera werd gebouwd in 1906, maar pas in 1923 ingehuldigd. Het gebouw in Louis XVI-stijl heeft bovenaan het standbeeld van Apollo met negen muzen. Rechts is er een beeldengroep die de tragedie voorstelt (engeltjes met maskers). Links is er een groep die de muziek voorstelt. Dit gebouw werd binnenin volledig gerestaureerd en uitgerust met de modernste snufjes.

Rue des Chats Bossus: L'Huitrière valt vooral op. Dit ArtDecohuis werd gebouwd in 1930 en huisvest nu de meest vermaarde viswinkel in Frankrijk. Het restaurant is vooral bekend omwille van zijn Fruits de Mer.

Place Louis-de-Bettignies: de Deule kwam tot hier, dit was een zeer bedrijvige haven tot de 18de eeuw. Opnieuw zien we huizen met de "pointes de diamant". Maar er is ook een Engels huis (uniek in Rijsel), vroeger was dit een oord van plezier, nu is het een winkel.

In de Rue de la Monnaie vindt men vooral inrichting van huizen en antiekhandelaren terug. Ook het huis waar vroeger de munt werd geslagen is hier nog te zien. Maar belangrijk hier is het Hospice Comtesse. Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen, heeft in 1237 opdracht gegeven tot het bouwen hiervan, als smeekbede voor haar man die werd gevangen gehouden. Het Hospice werd volledig vernield in 1468 door een brand en later heropgebouwd en verbouwd in verschillende fasen. Zo vindt men hier gevels terug uit verschillende tijdperken. In het Museum van het Hospice Comtesse tref je naast een oude ziekenzaal ook kunstwerken, wandtapijten, meubilair en aardewerk van plaatselijke kunstenaars aan.

Via een klein straatje komen we aan de kathedraal N.D. de la Treille. Deze kerk, die kathedraal werd toen Rijsel een bisschopszetel kreeg, is gebouwd in de 18de eeuw door schenkingen van privépersonen. Totdat de crisis toesloeg en er geen geld meer was, werd de bouw abrupt afgesloten. De toren die ernaast staat is een voorlopige met carillon en ondertussen reeds beschermd. 

Het Place de la République werd gerealiseerd tijdens de derde republiek (na Napoleon III). Het plan werd zo prestigieus opgemaakt dat dit plein moest aantonen dat men zich in een hoofdstad bevindt. 
Het metrostation is één van de mooiste van Rijsel. De metro werd ingehuldigd in 1983 en is één van de modernste ter wereld. Alles verloopt automatisch en heeft als voorbeeld gediend voor steden in Australië en de USA. Ieder station is verschillend van architectuur en is een bezoekje waard. Telkens werd er een andere architect genomen met één of meerdere kunstenaars. Ieder station is tevens een weerspiegeling van het plein of de plaats die zich erboven bevindt.

Rechts hebben we de Préfecture (commissariaat). Dit indrukwekkend paleis werd in dezelfde periode gebouwd, nl. in 1869.
Links is het Paleis voor Schone Kunsten. Het is één van de rijkste musea van de streek en het tweede belangrijkste van Frankrijk na het Louvre. Zo zie je vooral schilderijen van de Vlaamse Primitieven, de Vlaamse School 17de eeuw, de Hollandse School 17de eeuw, de Franse School van de 17de tot de 19de eeuw, de Italiaanse en Spaanse School, de Impressionisten en de Hedendaagse schilderkunst. Op het gelijkvloers vind je beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen, met tijdelijke tentoonstellingen.

Porte de Paris werd gebouwd van 1682 tot 1695, i.o.v. Lodewijk XIV, het is een unieke stadspoort (maakte deel uit van de vestigingsmuur) die ook dienst deed als triomfboog. Nergens kan men nog zo een exemplaar vinden. 
We zijn nu in St.-Sauveur, deze oude wijk werd vooral bewoond door arbeiders. Het was een armoedige wijk vol miserie. Later werd dit een handelskwartier omheen het stadhuis.
Het stadhuis werd gebouwd van 1924 tot 1927, door een lokaal, doch zeer beroemd architect, Emile Dubuisson. Het gebouw wordt gedomineerd door een belfort van 104 meter hoogte. Aan de voet hiervan zijn de twee reuzen gesculpteerd : Lydéric en Phinaert. Vanop de bovenste verdieping heeft men een prachtig zicht over de stad (met lift).

Euralille werd opgestart in 1989. Het is een internationaal zakencentrum en een woonwijk, gebouwd rond het nieuwe TGV-station "Lille-Europe". Dit TGV-station is een knooppunt voor de verbindingen met London, Brussel, Parijs, Nederland en Duitsland. Dit prestigieuze projekt huisvest vooral kantoren, maar ook winkels, diensten en woningen (om er buiten de werkuren geen dode stad van te maken). Maar er zijn eveneens culturele-en vrijetijdsvoorzieningen, een congressencomplex, expositieruimtes en zalen voor grote manifestaties. Om het geheel af te maken is er een nieuw stadspark aangelegd van 8 hectaren, 6000 parkeerplaatsen en stations voor metro, trein en TGV. In totaal is het 70 hectaren groot.

De citadel werd gebouwd op 3 jaar tijd, i.o.v. de Zonnekoning Lodewijk XIV, de architect was de alom bekende Vauban. Deze vesting werd gebouwd van 1668-1670 door 2000 arbeiders. De mensen werden gedwongen om dit werk te verrichten. De boeren werden van hun land gehaald, wie deserteerde werd gedood. Velen vonden de dood bij de bouwwerken.
Het is één van de mooiste van Frankrijk en nog volledig intakt. Ongeveer 60 miljoen bakstenen werden erin verwerkt. De stenen werden geproduceerd in vier fabrieken die daarvoor in de omgeving werden opgetrokken. De grachten werden voorzien van water door de Deule. Een afleidingskanaal zorgde voor een wijde verdedigingsgordel. De vestigingen rond de stad werden vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn nu de ringweg.

Reviews - beoordelingen

Reacties lille (Rijsel): bezienswaardigheden

Dries

Heel toffe en correcte reisgids! Ze laat je alle hoogtepunten van Lille zien in een mooie dagwandeling, aanrader.

Eric

Mooie brochure, prachtige wandeling. Lille is de moeite om te bezoeken.

arlette

lille was een openbaring en de basis hiervan was jullie stadsplan.

chris

Hebben jullie héél duidelijke uitleg gevolgd en reden zo de Citadelle-parking op, hadden zelfs geen GPS nodig! Parking kost slechts 4 € voor een hele dag. Hebben dan het stadsplan gevolgd (oude stadsgedeelte van Lille) en een héél mooie stad gezien. We waren onder de indruk: slechts één uurtje rijden en zoveel moois gezien. We gaan zeker nog terug.

Davine van Hoorn

Ons doel was om in één dag, met hond, Lille te bezichtigen.Na surfen op internet kwam ik op jullie site terecht. Na een vluchtige blik besloot ik de brochure volledig uit te printen in kleur.Keurig in een mapje gedaan en zo verraste IK mijn man. Meestal is dit andersom! Door de duidelijke foto's wist je direct of je goed liep en dat deden we. Ondanks de enorme hitte(hond) hebben we erg genoten en gaan zeker nog eens terug met vrienden. Bedankt!

1 2 3

Promotie Rijsel (Lille)

3 dagen Lille (Rijsel) hotel*** incl. ontbijtbuffet: 139€ pp
3 dagen Lille (Rijsel) hotel*** incl. ontbijtbuffet: 139€ pp
Het zopas gerenoveerde Mercure Lille Centre Grand Place *** steekt volledig in de nieuwe stijl. Met deze promotie (tot 23/08/15) krijg je een upgrade naar een privilege kamer. Inclusief 2 overnachtingen inclusief ontbijtbuffet en welkomstdrankje en inclusief citytour (stadsrondrit). Je logeert in het hartje van de stad, 1 kind t/m 15 j. gratis (kamer ouders), gratis WiFi op de kamer.
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen