Vervoer in Venetië

Keuze tussen Vaporetto, Motoscafo of gondel

Er zijn geen auto's of vrachtwagens op Venetië. Dus gebeurt alles met gemotoriseerde boten of gondels. Behalve de hulpdiensten (politie, ambulances, brandweer) is iedereen gehouden aan een snelheidslimiet. En die controleert de politie met een speedgun of flitscamera. Een vaartuig mag ook geen grote golven maken om de gebouwen niet te beschadigen, uitzondering natuurlijk voor brandweer en medische interventies. Opgepast: met je eigen boot op het Canal Grande of een van de zijkanalen varen is verboden. Lees meer

Fietsen

Die zijn verboden in Venetië, ook een step. Het is zelfs niet toegelaten om met de fiets aan de hand de stad binnen te wandelen. Er zijn parkeerplaatsen voorzien voor fietsen in het parkeergebouw op Tronchetto (zie overzichtsplan in de reisgids). 

Taxi

Ter plaatse gebeurt alles per boot. Wil je niet sleuren met je bagage dan is een taxiboot wel aan te bevelen, maar spreek vooraf een duidelijke prijs af. Italianen houden zich meestal aan afspraken.

Vaporetto

De lijnboten bestaan in twee maten: de Vaporetto (groot en hoog) of de Motoscafo (kleiner en laag). De maatschappij die instaat voor het openbaar vervoer heet: ACTV. De Vaporetto vaart alleen op het Canal Grande. Ze bestaan reeds meer dan 120 jaar en in het begin waren het stoomboten. Dat verklaart meteen de naam 'Vaparetto', 'vapore' is 'stoom'. De Vaporetto is zeer populair omdat je zo op een goedkope manier het prachtige Canal Grande kan afvaren en genieten van de gevels van paleizen. De mooiste woningen staan immers langs dit kanaal.

Het is en blijft een lijnboot dus is comfortabel genieten van het uitzicht er niet bij. Daarvoor zijn er andere boottochten. Omdat deze boot zo populair is betaal je als toerist een aardig bedrag in tegenstelling tot de inwoners die aan een veel goedkoper tarief varen. Als toerist betaal je voor een dagpas iets minder dan 25 euro. Voor elke dag extra komt daar ca. 10 euro bovenop. Koop je tickets nu online.

Gondels

Er varen reeds meer dan 1000 jaar gondels op de Venetiaanse wateren. In de loop der eeuwen is er wel heel wat aan gewijzigd. De evolutie kan je zien in het Maritiem- of Scheepvaartmuseum (Museo Storico Navale). Ook het gebruik is geëvolueerd. Vroeger was dit het vervoermiddel voor de inwoners, nu nog uitsluitend voor de toeristen en plechtigheden (huwelijk - begrafenis ...). Op zijn hoogtepunt waren er duizenden, nu nog een goede 400. Nu nog zijn er 4 werven waar boten worden gebouwd en hersteld. We komen er langs 2 tijdens de wandelroute. Een nieuwe gondel maken duurt ongeveer 2 maanden en kost heel veel geld, ca. 20.000 euro.

Het is je misschien al opgevallen dat de boten asymmetrisch zijn gebouwd. De gondelier roeit immers maar aan één zijde. Zelfs de bodem is niet vlak en komt pas plat op het water te liggen als de gondelier op zijn plaats staat. De diepgang is minimaal want het water in de kanalen is niet diep. De boot zelf is ongeveer 10 meter lang en weegt ca. 400 kg. 

Gondelier ben je niet zomaar. Ze dienen eerst een zware cursus te volgen, testen af te leggen en een zwaar theoretisch examen. Opvallend is dat het bijna uitsluitend een mannenberoep is. Er zouden maar een handvol vrouwen zijn. Ze hebben een verplichte klederdracht maar in de winter mogen ze een jasje aantrekken. De meeste foto's in deze gids zijn in november genomen. Gelukkig hoeven ze niet meer te kunnen zingen. Je kan er wel nog een zanger bij inhuren. Als je dit doet dan zal de gondelier vooral door kanalen varen tussen de huizen. Dan is dat geluidseffect prachtig. Je kan zo'n gondelvaart al meemaken voor minder dan 45 euro p.p. voor een tochtje van 35 minuten. Daarom is er niet steeds een zanger aan boord van je gondel. Ze varen in kolonne van 3 of 4 boten en dan staat de zanger ergens tussenin. Door te varen langs de huizen is het net alsof hij achter je staat. 

De prijzen voor gondelvaarten zijn vastgelegd. Reken op zo'n 35 euro voor 30 minuten. Prijs per persoon en je zit niet alleen met je tweetjes in de gondel. Voor privévaarten is het duurder (ca. 100 euro per gondel) en 's avonds moet je rekenen dat er daar nog eens 25% bijkomt. Maar net zoals bij de taxi's bij ons liggen die tarieven vast.
Koop je tickets nu online, meer informatie.

Reviews en beoordelingen Vervoer in Venetië

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vervoer in Venetië? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info