Wenen: heerlijke gastronomie

Uit eigen keuken en van elders

Het meest lekkere gerecht van de gastronomie van Wenen is wellicht de Sachertaart. Het ontstaan van deze lekkernij was puur toevallig. In 1832 werd een minister geconfronteerd met onverwachte gasten, terwijl zijn vrouw met het keukenpersoneel op vakantie was. Alleen Franz Sacher, 16 jaar en leerling-kok, bleef achter. Hij kreeg de opdracht om de gasten te verwennen met een maaltijd. Het dessert was zo goed meegevallen dat hij banketbakker werd. Lees meer

  • Proef de echte Sachertaart
  • Kom tot rust in een Kaffeehaus
  • Apfelstrudel en Wiener Schnitzel zijn van buitenlandse origine
  • Rondom Wenen liggen "wijndorpjes"
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige gids voor € 5

De Sachertaart onderging nog veel aanpassingen. De nakomelingen van Franz Sacher werden er steenrijk van. Figuurlijk en ook letterlijk want ze kochten met dat geld een hotel dat veel staatslieden mocht ontvangen. Nu nog kan je in Hotel Sacher de echte Sachertaart proeven (Philharmonikergasse, aan het Staatsoper). Info: www.sacher.com.

Koffiehuizen

Een Wiener gaat zijn koffie drinken in een Kaffeehaus, dat wil de traditie. Het is een plaats om elkaar te ontmoeten, maar ook om even alleen te zijn tussen het volk en één van de vele aanwezige kranten te lezen. Bij je zoektocht naar zo'n Kaffeehaus mag je deze niet gaan verwarren met Café-Konditoreien en Espresso-Café's. Wij bezochten het Café Central in de Herrengasse 14 en Café Landtmann in de Dr.Karl-Lüger-Ring 4.

Apfelstrudel en Wiener Schnitzel

Twee lekkernijen waarvan we denken dat ze van origine Weens of Oostenrijks zijn, maar niets is minder waar. De Habsburgers brachten veel rijkdom in Wenen (zie geschiedenis) en vele rijken trokken kunstenaars uit andere landen aan. Oostenrijk was ook een machtig land in die periode met internationale relaties. Die buitenlanders brachten hun lokale specialiteiten mee en de chef-koks introduceerden ze, zij het licht aangepast, in de Weense keuken. De Apfelstrudel is van origine Turks en de Wiener Schnitzel kent zijn oorsprong in het Italiaanse Milaan.

Wiener Heurigen

Rondom Wenen liggen er dorpjes met tal van wijnboeren. Sedert eind 18de eeuw mochten zij gedurende een zestal weken hun eigen wijn verkopen, weliswaar van het huidige jaar, zonder hierop belastingen te betalen. De naam 'Heurigen' betekent dan ook wijn van dat jaar. De wijnboeren organiseerden dan feesten om de Wiener tot bij hen te lokken.

Nu zijn er feesten het ganse jaar door, wel niet meer door de boeren georganiseerd, maar wel door gewiekste handelaars die vertier maken voor de toeristen. Maar de ingrediënten zijn nog steeds dezelfde: wijn, boerenbuffet en muzikanten die "Schrammelmusik" spelen. Dat is goedkope klassieke muziek met een viool, een gitaar en een accordeon. Het bekendste dorp waar je naar een Heurigen kunt gaan is Grinzing.

Reviews en beoordelingen Gastronomie

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wenen: heerlijke gastronomie? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info