Abonneren op deze Promoties RSS feed

Citytrip Wenen: attracties langs ring + randstad

Citytrip Wenen: attracties langs ring + randstad

Stadtpark
Hoewel Wenen vele stadsparken rijk is, zijn ze toch allemaal verschillend en een bezoek overwaard. Dat geldt zeker voor het Stadtpark. Heel wat kunstenaars kregen hier een standbeeld. Het belangrijkste is wel het vergulde van Johann Strauss naast dat van Stolz, Schubert en vele anderen.

Karlskirche
Voor vele bezoekers is dit de mooiste kerk van Wenen. Het is het topwerk van de beroemde barokarchitect Johann Fischer von Erlach (en zijn zoon die het bouwwerk voltooide). Als je ervoor staat, denk je dat je in Rome bent: een monumentaal gebouw met groene koepels, een klassieke hoofdingang met Corinthische zuilen en twee rijzige pilaren met reliëfs die het leven van de pestheilige Carolus Borromeus, aan wie de kerk gewijd is, uitbeelden. Ook het barokke interieur is echt wel indrukwekkend. Met een lift kun je tot boven in de ovale koepel en kun je in detail de prachtige fresco’s bewonderen van Rottmayr. Als je houdt van barokarchitectuur raden we je ook in de binnenstad de Peterskirche aan van concurrent en collega Lukas von Hildebrandt, ook een van de vele barokparels die het keizerlijke Wenen aanzien hebben gegeven.

Museumsquartier
In het centrum van de stad, vlakbij gerenommeerde musea, werd in juni 2001 op een terrein van 45.000 m² het Museumsquartier geopend. Het is een architectonisch fascinerende combinatie van een barok gebouw (de voormalige hofstallen van het keizerlijke huis) en futuristische bouwkunst van de architecten Ortner & Ortner. Museumsquartier biedt een unieke mix die varieert van beeldende kunst, toneel- en danskunst over muzikale evenementen, gevestigde kunst en cultuur voor kinderen tot avantgarde.

Leopold museum
Ongetwijfeld het belangrijkste museum in het nieuwe MuseumsQuartier. Hier vind je de grootste collectie kunstwerken ter wereld van Egon Schiele en belangrijke werken van Oskar Kokoschka, Gustav Klimt en andere vertegenwoordigers van het Oostenrijkse modernisme.

Wiener secession
Dit gebouw met een koepel van vergulde laurierbladen was het centrum van de Weense jugendstil, ook Wiener Secession genoemd. Deze stijl dateert van eind 19de eeuw en is wel heel apart te noemen. Een hele groep van kunstenaars heeft deze stijl van kleurrijke lijnen en figuren toegepast op verschillende gebouwen in de stad (zie onze wandelingen).Hier bevindt zich ook de beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt.
Otto Wagner was één van deze kunstenaars. Hij kreeg de opdracht om de nieuwe sneltram door de stad te laten rijden. Hij bracht de lijnen zowel boven als onder de grond aan en liet nieuwe stations bouwen in de Weense Jugendstil. Dat van de Karlsplatz is het meest bekende.

Belvederepaleizen en -park
Het Belvedèrepark is één van de mooiste parken van Wenen. Vijvers, watervallen en de vele romantische hoekjes laten je hier volledig tot rust komen. Er staan twee paleizen waarvan het Oberes Belvèdere vooral onze aandacht trekt. Dit prachtige gebouw herbergt nu een aantal musea met beroemde werken als ‘De Kus’ en ‘Judith’ van G. Klimt. Ook is er een zaal met topwerken van Franse impressionisten. Voorheen was dit paleis van Eugène van Savoye veelal de plaats waar belangrijke pagina's uit de Oostenrijkse geschiedenis geschreven werden. Er zijn ook rondleidingen. Zo kom je in de grote balzaal waar in 1955 het Staatsverdrag van Oostenrijk werd ondertekend en hierdoor de neutraliteit van dit land werd vastgelegd.

Schönbrunn
Eind 17de eeuw werd alles nogal groots opgevat. Er moest een kasteel komen op de heuvel achter het huidige kasteel. Het moest veel groter zijn dan Versailles… tot de rekening werd gemaakt. Schönbrunn werd niet op de heuvel gebouwd en viel een stuk kleiner uit dan de eerste plannen. Maar toch is het erg imposant en uiterst luxueus opgevat. In een rondleiding kun je er 40 pronkkamers bezoeken die je een idee geven van de luxe waarmee de bewindslieden hun gasten wilden overtroeven. Daarnaast telt het kasteel nog 1400 kamers.

Alhoewel het kleiner is uitgevallen dan Versailles zijn hier de originele interieurs wel bewaard gebleven. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog viel de schade nogal mee. Schönbrunn heeft ook een groot park met bijbehorende serre en dierentuin. Tijdens het hoogseizoen is het steeds lang in de rij staan voor een bezoek aan het kasteel. Boek een excursietrip vanuit het centrum want deze groepen hebben voorrang op individuele bezoekers.
Websites dierentuin: www.zoovienna.at

Hundertwasserhaus
Het is de vierde attractie van Wenen en toch is het huis zelf niet te bezoeken. De architect die werkt onder het pseunoniem Hundertwasser kreeg de opdracht om een woonblok voor sociale woningen te ontwerpen. Zijn originele plan werd aangepast naar een werkbare vorm en resulteerde in een bont gebouw. Het interieur en de indeling van de woningen zijn alledaags, alleen de buitengevel is hoogst merkwaardig. Andere gebouwen van dezelfde architect in Wenen is het KunstHaus Wien en een merkwaardige verbrandingscentrale voor huisvuil in voorstad Spittelau.

Prater park en het Riesenrad
Wat Tivoli voor Kopenhagen is, is de Prater voor Wenen: een kermisachtig pretpark in de stad en dat al meer dan honderd jaar. Het Praterpark is wel heel groot en heeft als beroemdste attractie het Riesenrad of reuzenrad. Als de cabine haar top bereikt, zit je op 67 meter hoogte en kun je genieten van een prachtig panorama over de stad Wenen.

Maar het Praterpark ligt in het centrum en het werd beetje bij beetje opgeofferd. Het heeft niet dezelfde uitstraling als Tivoli in Kopenhagen. Hoe het vroeger was kun je zien in het Pratermuseum, vlak naast het Planetarium. ‘Prater’ staat vandaag ook voor het pikante nachtleven, shows en diverse attracties. Toegangsprijzen en openingstijden vind je op de website.
Websites: www.wiener-prater.at  en  www.wienerriesenrad.com

Kunsthaus Wien
Dit is het mekka van de hedendaagse kunst waar je de werken en de controversiële, wereldberoemde architectuur van Hundertwasser kunt bewonderen. Er is een permanente tentoonstelling, naast de internationale reizende exposities. Het KunstHaus Wien is gebouwd volgens andere principes dan de geldende normen voor een doorsnee woning. Het is een avontuur van de moderne tijden, een reis door het land van de creatieve architectuur, een streling voor voeten (golvende vloeren!) en ogen.

Donauturm
Als het Riesenrad niet hoog genoeg is, dan kun je terecht op de iets verder gelegen Donauturm. De toren is meer dan 250 meter hoog en meteen het hoogste bouwsel van Oostenrijk. Je kunt met een pijlsnelle lift naar boven en genieten van het uitzicht bij een hap in het ronddraaiend restaurant of bij een Weense koffie.

Mayerling en heiligenkreuz
Om even te ontsnappen uit de drukte van de stad lijkt het Wienerwald de ideale oplossing. Dit groot bosgebied ligt op amper 30 km van het centrum van de stad en heeft twee belangrijke toeristische bezienswaardigheden: Mayerling en Heiligenkreuz.

In Mayerling staat het voormalige jachtslot van de keizer. Hier vond Rudolf, de kroonprins, samen met zijn verboden liefde, barones Maria Vetsera, de dood op 30 januari 1889. Ze pleegden allebei zelfmoord. Het slot werd daarna omgebouwd tot een klooster. Na een bezoek aan de stad zal dit wellicht tegenvallen als bezienswaardigheid. Naar Mayerling ga je voor het ‘spannende’ verhaal van dit liefdesdrama.

In Heiligenkreuz staat er een bekende abdij Stift Heiligenkreuz. De Cisterciënzers kwamen zich hier vestigen in de 12de eeuw na een koninklijke gift. Het is een eenvoudige abdij die je kunt bezoeken middels een gegidste rondleiding. Op het kerkhof ligt de verboden geliefde, Maria, begraven. Rudolf ligt in de Kaisergruft.

In de buitenwijken van Wenen

Zentralfriedhof met de Dr.Karl Luegner-Herdenkingskerk

Dit enorm grote kerkhof ligt een eind buiten de stad in de wijk Simmering. Het is in feite een groot landschapspark waar heel wat beroemde Weners een grafsteen hebben. Niet alleen componisten zoals Beethoven, Brahms, Schubert, Strauss (vader en zoon), R.Stolz, Schonberg…, maar ook architecten, wetenschappers en politici (o.a. burgemeester Bruno Kreisky) en populaire acteurs en actrices hebben er hun laatste rustplaats gevonden. Je kunt het een beetje vergelijken met Père Lachaise in Parijs. De grafzerken en –tombes zijn op zichzelf al de moeite waard: sommige barokkerig, protserig, andere heel sober en intiem. Je moet zeker eens binnenlopen in de machtige Dr.Luegner-Herdenkingskerk met het schitterende jugendstil-interieur en de mooie koepel. Echt een juweeltje.

Die Kirche am Steinhof
Op het terrein van een psychiatrische instelling, buiten de stad in de wijk Hütteldorf en op een heuvel, staat de prachtige jugendstil-kerk am Steinhof met byzantijns aandoende koepel van architect-designer Otto Wagner. Het wordt als zijn meesterwerk beschouwd. Ze is heel lang dicht geweest, maar sinds kort is ze weer open. Bewonder het strakke, maar indrukwekkende interieur en de mooie glasmozaïeken van die andere beroemde kunstenaar Koloman Moser.
Baumgärtner Höhe 1

Nog meer bezienswaardigheden: BINNENSTAD


HOFBURG


Reviews - beoordelingen

Reacties citytrip Wenen: attracties langs ring + randstad

Prater is uit de tijd

Prater is het pretpark in Wenen en met zijn Riesenrad een beetje het symbool van de stad. Ze mogen voor mijn part beiden afbreken tot op de grond. Het pretpark is die naam niet meer waardig en de oude, krammikelige bakjes van het Riesenrad bieden je bovendien een slecht zicht over Wenen. Weinig monumenten zijn herkenbaar. Een alternatief is de Donauturm maar andere Vlamingen in ons hotel waren ook hierover niet enthousiast, het is vooral voor een mooi zicht over de Donau dat je die toren moet bezoeken.

1

Promoties Wenen

Wenen 4 dagen incl. ontbijt en vlucht, hotel 3*: va. 269€ pp
Wenen 4 dagen incl. ontbijt en vlucht, hotel 3*: va. 269€ pp
Verblijf in Altwienerhof ***: 3 overnachtingen met ontbijtbuffet en 1 wijnproeverij in de vinotheek en vlucht h/t Brussel - Wenen » gratis WiFi in het hotel en op de kamer » charmekamers in Biedermeierstijl » 2 kinderen t/m 11 j. gratis verblijf (kamer ouders) » ook promo met vliegtickets inbegrepen.

Toon hotelpromotie 

  

Alle hotels   Alle hotels

Gratis reisgids Wenen

reisgidsOnze reisgids (25 blz.) omvat een twee stadswandelingen met tips voor bezienswaardig- heden, shopping en restaurants. Ook Schönbrunn, Prater, Hundertwasserhaus ... komen aan bod. Alles gratis te downloaden.

Download nu reisgids Wenen
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen