Nieuwsbrief

Inschrijven op nieuwsbrief

Je e-mail adres beheren

Kaart Luik

Abonneren op deze Promoties RSS feed

Weekendje Luik: Oostkantons

Weekendje Luik: Oostkantons

Oostkantons

Het is een unieke regio in België. Het is bijna volledig ingepalmd door het natuurgebied de Hoge Venen en bovendien is de bevolking er Duitstalig. Wie naar de Oostkantons gaat doet dit vooral voor zijn natuur. Je kan er urenlang wandelen zonder in bewoond gebied terecht te komen. Wie op zoek is naar onvergetelijke attracties is hier niet op zijn plaats, tenzij je er de natuur mee bedoeld of de kerststallententoonstelling Krippana in Manderfeld. Eupen, met zijn mooi en autoluw centrum, ligt net op de rand van de Hoge Venen en is de zetel van de Duitstalige deelregering.Van de Oostkantons hebben we een autoroute die je de ganse regio laat verkennen op 3 dagen: wandeling in Eupen en op het Natuurleerpad in de Hoge Venen, bezoeken aan het Natuurcentrum van de Botrange en het zuidelijk gelegen drielandenpunt ... Deze autoroute kan je gratis downloaden.

Hoge Venen en Botrange
De Hoge Venen is een natuurgebied dat gelegen is op een hoogvlakte. Het kan er guur en koud zijn, vooral in de winter. Het is dan ook de uitgelezen plaats voor langlaufers in de winter, alhoewel er zelfs een paar alpineskipistes zijn. Het hoogste punt van België is het Signal de Botrange met 694 meter. Bij weinig sneeuw maak je daar het meeste kans op bruikbare pistes. Onderaan dit artikel geven we je de rechtstreekse link om na te gaan welke pistes open zijn.

De Hoge Venen is een uitgelezen wandelgebied waar je uren kan wandelen zonder bewoning tegen te komen. Maar het is een beschermd natuurgebied en zomaar er eventjes op los wandelen kan niet. Je moet de aangegeven routes volgen. De bodem, het ven, is afgeschermd van de wandelschoenen door houten wandelpaden. Als je de ondergrond vertrappelt dan gaat deze dood en blijft er geen ven meer over. Alle informatie over dit uniek natuurgebied en zijn wandelmogelijkheden vind je in het Centre Nature. Dit is gelegen op de weg tussen het Signal de Botrange en Robertville. Er is ook een permanente tentoonstelling. Dit centrum is zowel in de winter als in de zomer geopend. Er is voldoende parkeergelegenheid.
Informatie voor de wintersporter: www.eastbelgium.com/snow/snow.php
Informatie voor het Centre Nature en wandelingen in de Hoge Venen: www.centrenaturebotrange.be

Eupen
Deze Duitstalige stad is gebouwd tegen een helling van het Vesdredal en heeft zijn bloeiperiode gekend in de 18de eeuw. Toen kwamen de wolhandelaren van Gent zich hier vestigen en hebben de St-Niklaaskerk gebouwd. Er zijn nu nog enkele van hun mooie patriciërswoningen overgebleven. Je moet zeker de St-Niklaaskerk bezocht hebben, het bezit een zeer mooi en rijk gedecoreerd interieur dat de rijkdom van de wolhandelaren bewijst. Eupen heeft ook nog een klein gemeentemuseum maar de twee belangrijkste bezienswaardigheden liggen even buiten de stadskern.

Chocolaterie Jacques ligt in de industriezone tussen de autosnelweg en het centrum. Er is een bezoekerscentrum waar je de geschiedenis van de chocolade uitgebeeld ziet, soms ook demonstraties kan bijwonen en via een afgesloten gedeelte een blik kunt werpen op de productiehal. Je leert er ook het belang van cacao kennen. Uiteraard is er een shop aan verbonden. Meer info op www.chocojacques.be

De stuwdam van de Vesdre of de Wesertalsperre ligt op een zijweg net buiten het centrum in de richting van Monschau. Het behoort tot de grootste van het land en is 63 meter hoog. Er is een uitzichtspunt aan het restaurant. Deze regio leent zich uitstekend om wandelingen te maken. De informatie hiervoor kan je bekomen bij de toeristische dienst in Eupen.
Info: www.eupen-info.be
Voor de wandelaars en natuurliefhebbers ligt langs de weg van Eupen naar Monschau het Haus Ternell. Het is een museum en een informatiepunt voor wie van hieruit de Hoge Venen wil verkennen.

Manderfeld
In het zuiden van de Oostkantons, vlak tegen de grens met Duitsland tref je twee attracties aan: Krippana en Euro Tecnica. Krippana is een tentoonstelling van kerststallen over een oppervlakte van meer dan 2000 m² dat je het jaar door kan bezichtigen. De collectie is afkomstig uit de ganse wereld en wisselt regelmatig. Naast Krippana ligt Euro Tecnica, een paradijs voor de liefhebbers van modeltreinen. Het zou een van de grootste computergestuurde minispoorbanen zijn van Europa. Info: www.krippana.de en www.euro-tecnica.de

De meren van Bütgenbach en Robertville
De Oostkantons tellen vier grote stuwmeren: Eupen, Gileppe, Robertville en Bütgenbach. In Bütgenbach is er rond het stuwmeer een recreatiepark gebouwd met logies- en eetmogelijkheden: Worriken Center. Je kan er allerlei watersporten beoefenen, er is zelfs een sporthal en zwembad. Het meer is wel niet afgeschermd en is bereikbaar voor de wandelaars. Info: www.butgenbach.info

In Robertville kan je bovenop de stuwdam rijden en genieten van een uniek uitzicht. Afhankelijk van waar je komt is er een parking vlak voor of na de stuwdam, het verkeer is geregeld met verkeerslichten. Wie aan waterrecreatie wil doen kan best even informeren via hun website wat wel en niet mag. Je kan er natuurlijk prachtige wandelingen maken, alle informatie en routes kan je bekomen bij de toeristische dienst van Robertville. Wellicht zal je ook het kasteel Reinhardstein opmerken. Het is slechts heel beperkt geopend, informeer je hierover bij de toeristische dienst. Info: www.robertville.be 

Stuwdam van de Gileppe
Je kan rond dit meer wandelen en er is een uitzichtstoren die je tot boven de boomtoppen brengt.

Baugnez 44 Historical Center
Dit museum (geopend in 2007) nabij Malmedy verhaalt over het bloedbad waarbij 84 GI's werden vermoord door de beruchte SS-kolonne 'Kampfgruppe PEIPER'. Het museum wil een historische en didactische herdenkingsplaats zijn, wat niet belet dat er ook een brasserie is gevestigd. Er staat Duits en Amerikaans materiaal tentoon, waaronder enkele unieke stukken, en er worden archieffilms gedraaid. Alles is vertaald in 4 talen.
Website: www.eastbelgium.com

Toeristische mijn 'Schieferstollen-Recht'
In Recht opende vorig jaar de meer dan 100 jaar geleden gesloten blauwe hardsteenmijn, na belangrijke restauratiewerken. De onderste galerij, ongeveer 400 meter lang, dringt door tot een gigantische installatie die vanwege haar afmetingen 'de kathedraal' wordt genoemd. Een parcours van 800 meter, een panoramische brug en enkele scenische spelletjes vervolledigen het bezoek.
Website: www.schieferstollen-recht.be

Meer informatie bij de toeristische dienst: www.oostkantons.beCopyright foto: OPT/ Kouprianoff

Reviews - beoordelingen

Vakantiehuizen Ardennen provincie Luik

Ardennes-Etape: vakantiewoningen in de Ardennen
Op zoek naar een stijlvol vakantiehuis in de omgeving van Luik?

Bekijk de vakantiewoningen op Ardennes-Etape.be.

Ardennes-Etape: vakantiewoningen in de Ardennen

Hotels Oostkantons

Promoties Ardennen

3 dagen half pension in hotel 3* Namen: 135€ pp
3 dagen half pension in hotel 3* Namen: 135€ pp
Verblijf in Best Western New Hotel de Lives *** inclusief 2 overnachtingen met ontbijtbuffet en 1x 3-gangendiner en 1x fondue (vlees of kaas) » gratis WiFi op de kamer » gelegen op 6 km van het centrum van Namen aan de oevers van de Maas.

Toon hotelpromotie

 • Bouillon 4 dagen in half pension hotel****: 145€ pp
  Verblijf in het hotel Auberge d'Alsace Hôtel de France**** in het centrum van Bouillon. Inclusief ontbijtbuffet en 3x een 3-gangendiner, WiFi en parkeren zijn gratis. Info en reservaties.
   
 • Ardennen, Spa: 3 dagen, hotel 4* incl. 1 diner: va. 143€ pp.
  Verblijf in het Hotel Spa-Balmoral****, inclusief 2 overnachtingen met ontbijtbuffet » cocktail » 1x diner bij kaarslicht » toegang tot het wellnesscenter » gratis WiFi in de kamer en de lobby. Info en reservaties.
   

Alle hotels   Alle hotels

 • Euroreizen.be als homepage instellen
 • Stuur ons je opmerkingen