Meer herdenkingsplaatsen Wereldoorlog I - Groote Oorlog in de Westhoek

Zij mogen nooit vergeten worden, de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog

Bij het Canadees monument Sint-Juliaan, hebben de Canadezen op deze plaats hevig gevochten. Ze verloren in de Westhoek ongeveer een 2000 manschappen, waaronder velen het slachtoffer werden van gasaanvallen. Sommigen zijn begraven op een van de vele begraafplaatsen, anderen zijn vermist of gerepatrieerd. Dit monument moet de bijdrage van de Canadezen in herinnering brengen. Hier is een soldaat afgebeeld die een traditionele groet brengt aan een overleden strijdmakker. Met de handen op het geweer en nederig buigend. De Canadese ontwerper van dit monument streed ook mee met deze troepen. Het werd opgericht in 1923.  Lees meer
GPS: kruispunt Brugseweg met Zonnebekestraat, Poelkapelle N 50°53'58.64"  E 2°56'26.16"

  • Het Canadees Monument in Poelkapelle
  • Saint-Charles de Potyze, Franse begraafplaats in Ieper
  • Menenpoort, iconisch oorlogsmonument
  • Woon de imponerende Last Post bij
  • Lijsenthoek, Brits militair kerkhof in Poperinge
  • Deutscher Soldatenfriedhof in Langemark
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Franse begraafplaats: Saint-Charles de Potyze

Op deze begraafplaats rusten ca. 4000 Franse soldaten. Allen sneuvelden ze tussen 1914 en 1918. De Fransen waren er reeds bij tijdens de Eerste Slag om Ieper eind 1914. Toen de Duitsers nog eens een offensief gestart waren in 1918 op Frankrijk werd de druk groot op de geallieerde troepen. Ze vroegen de hulp van Frankrijk in. Toen de Duitsers hun wonden likten en het offensief staakten door de grote verliezen begon het tegenoffensief. De geallieerden begonnen stilaan de Duitsers terug te drijven naar Duitsland tot op 11 november 1918 de overgave van Duitsland werd getekend. Zo'n 30.000 Fransen zijn in de Westhoek gesneuveld. De lichamen die niet werden opgeëist door de familie, ze moesten immers alle repatriëringskosten zelf dragen, werden begraven op deze militaire begraafplaats. Je vindt Saint-Charles de Potyze op de Zonnebeekseweg, dit is de verbindingsweg tussen Ieper en Zonnebeke.

Menenpoort Ieper

De oorspronkelijke poort op de plaats van de huidige Menenpoort werd gebouwd in de 18de eeuw, maar werd gesloopt in 1853. In 1927 werd de Menenpoort opgericht op de plaats van waar de Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front trokken om elkaar af te lossen. De muren van dit bijzonder indrukwekkende monument, in de vorm van een Romeinse triomfboog, bevatten de namen van bijna vijfenvijftigduizend militairen uit het voormalige Britse Imperium, gesneuveld vóór 15 augustus 1917. Iedere avond opnieuw, jaar in jaar uit sinds 1929, wordt hier om 20 u in alle weersomstandigheden de Last Post geblazen, als nagedachtenis aan de duizenden soldaten die sneuvelden in die vreselijke periode. Of er slechts enkele tientallen mensen of meerdere duizenden deze korte, sobere plechtigheid bijwonen, ze blijft altijd even indrukwekkend en ontroerend.

Lijsenthoek Military Cemetery

Dit is een Brits oorlogskerkhof van de Eerste Wereldoorlog. Er liggen 10.784 soldaten begraven van veel nationaliteiten, zelfs Duitsers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Poperinge niet in oorlogsgebied maar wel op een veilige afstand. Daarom werden hier veel militaire veldhospitalen opgetrokken, waaronder dit in het gehucht de Lijssenthoek die tot 4000 bedden telde. Soldaten die het niet overleefden werden begraven op een van de vele oorlogskerkhoven waarvan Lijssenthoek de grootste hospitaalbegraafplaats is.

In het Bezoekerscentrum Lijsenthoek Military Cemetery krijg je meer informatie over de begraafplaats, de begraven soldaten, het hospitaalleven, de strijd en het verhaal van de ellende. Dat laatste kan je zelfs horen aan de luisterwand, alleen te herkennen door de oortjes die erop geschilderd zijn.  De begraafplaats en het Bezoekerscentrum zijn geopend van  9 tot 18 uur. Meer info op www.lijssenthoek.be

Duitse begraafplaats Langemark ‘Deutscher Soldatenfriedhof’

De Duitse militaire begraafplaats in Langemark is een iconische plek. Hier geen witte kleuren maar monotoon grijs en zwart. De toegangspoort lijkt wat op een bunker. In dit poortgebouw zijn op de wanden in eikenhout ingesneden de namen van 6313 Duitse gesneuvelden. Naast de begraafplaats staat een zwarte tunnel. In dit gebouw kan je via beeldschermen kijken en luisteren naar het verhaal van wat de gasaanval in Langemark en omgeving aanrichtte. Via kijkgaten zie je de begraafplaats. Een bezoek dat zeker tot bezinning leidt.

Hier liggen ruim 44000 Duitse soldaten begraven, waarvan meer dan de helft in één massagraf dat met bronzen blokken is afgebakend. Op die blokken staan namen van 17342 ongeïdentificeerde slachtoffers.  Ook ca. 3000 Duitse studenten die als vrijwilliger meevochten, vonden hier zijn laatste rustplaats. Daarom wordt deze begraafplaats ook wel het Studentenfriedhof genoemd.

Reviews en beoordelingen Meer herdenkingsplaatsen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Meer herdenkingsplaatsen? Plaats je beoordeling

Timmermans Frederik4 september 2018

veel info over de westhoek, goede leidraad door de westhoek, en overzichtelijk, zeker een aanrader als ge een bezoek wilt brengen aan de westhoek

Jacques Van Daele20 september 2017

de reisgids was heel correct en gedetailleerd. Heel handig om de streek te verkennen. Echt een grote hulp ! Dankjewel

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info