Met de kids naar de Jura!

Een overzicht aan activiteiten, bezoeken en bezienswaardigheden voor kinderen in de Jura

De Jura is een uitgelezen gebied om te wandelen en fietsen, maar om het voor kinderen aangenaam te maken zijn activiteiten aangepast aan hun leeftijd onontbeerlijk. Wat staat er zoal op het programma: met een honderdjarige kabouter op zoek gaan naar een bruid, brioches bakken, wandelen tussen rendieren en poolhonden, verdwalen in een sprookjesdoolhof, alles te weten komen over la vache qui rit kaasje, pekelwater omzetten in zout, de indrukwekkende hoogte van een skischans opzoeken, een koebellenatelier bezoeken, een avonturenparcours volgen in een oude steengroeve, en nog veel meer.  Lees meer

Een greep uit het grote aanbod, zeker voldoende voor vijf dagexcursies.
  •  
  • Brioches bakken
  • Rendieren en sledehonden aaien
  • Je even een schansspringer wanen…
  • Verdwalen in een doolhof
  • Klimmen in een oude steengroeve
  • Ontdek hoe men kaas, honing en koeienbellen maakt
  • En nog veel meer ...
Gratis reisgids downloaden

Nabij de bron van de Doubs

Vanuit het dorpje Mouthe leidt een wandelpad je naar de bron van de Doubs (spreek uit “dou”). Een beetje een mysterieuze bron, want van de bron zie je eigenlijk niet meer dan water uit een rots van de “Mont Risoux” vloeien. De rivier, die ook haar naam geeft aan het departement, heeft een lengte van 430 km en mondt via een ommetje in Zwitserland, uit in de Saöne. Een wandelpad van 3 km rond de bron brengt je naar “la tourbière de Moutat”, een veengebied met pijnbomen en sparren uit de laatste ijstijd (10.000 v C). In de omgeving staan picknicktafels en een plein met een tiental petanquebanen.

Brioches bakken 

In Chapelle des Bois vind je een klein ecomuseum gehuisvest in een boerderij uit de XVIIe eeuw. Twee thematentoonstellingen verduidelijken je de zware levensomstandigheden van de landbouwers tijdens de lange winters en het smokkelen van en naar Zwitserland. Uitgebreid animatieprogramma: o.a. brood en brioches bakken, ateliers rond kaas (Morbier) en wol produceren, volksspelen, wandeling met maaltijd bereid op houtvuur…. Kijk voor het programma op http://ecomusee-jura.fr

Rendieren en sledehonden aaien

In Chaux Neuve kan je in het “Parc Polair” met een dierenverzorger-gids wandelen tussen rendieren, gemzen en Groenlandse sledehonden die zich graag laten aaien. Verder achter een afsluiting lopen jaks, bizons en wilde paarden. Tijdens de wandeling vertelt de gids je honderduit over de habitat en gewoonten van deze dieren uit Noord-Europa. In het onthaalkantoor vind je pedagogische fiches over de dieren. http://www.parcpolaire.com

Je even een schansspringer wanen…

Tijdens de maand januari kan je op tv beelden zien van de wereldbekermanche skischansspringen en langlaufen in Chaux Neuve. Hier kan je zelf de indrukwekkende hoogte van een skischans ervaren. Maar vooraleer je de grote schans opzoekt (118m), kan je al leren springen vanop 8, 10, 30 en 60 m.
De site is vrij toegankelijk. De heel sportieve kunnen de grote skischans via een trap opklimmen, maar je kan de top ook bereiken door even bergop te rijden (tot bij het Musée du Vieux Temps” (La Chenoz) en dan via een wandelpad de top van de skischans bereiken.

In Métabief

De honderdjarige kabouter Séverin op zoek naar een bruid…..

Rond Métabief heb je een prachtig berggebied, in de winter een gekend skioord, maar in de zomer ook attractief. Kids komen op een “chemin ludique” heel wat te weten over de natuur. Zij krijgen bij de kassa van het kabelspoor een rugzak met een verrekijker, een vergrootglas, een insectendoosje, een pincet en een schepnetje. Langs het parcours dienen zij dan allerlei opdrachten uit te voeren. Onderweg kan je het sprookje van de honderdjarige kabouter Séverin op zoek naar een bruid voorlezen. Op je weg heb je ook nog 3 zones met speeltuigen. Eens de opdrachten volbracht kan je als beloning voor de kids het kabelspoor van de Morond nemen. Boven zijn er wandelpaden en heb je prachtig vergezichten op de alpentoppen en bij helder weer zie je zelfs het massief van de Mont Blanc. www.tourisme-metabief.com

In Labergement-Ste-Marie

Hier maakt men kaas, honing en ….koeienbellen!

In Labergement-Ste-Marie heb je voldoende activiteiten om een ganse dag te vullen. Iedere ochtend kan je tussen 9u en 10.30u de coöperatieve kaasmakerij “La Fruitière des Lacs” bezoeken waar de typische kazen van de streek geproduceerd worden: de Comté, de Morbier, en de Fleur de St Théodule. Buiten voormelde uren kan je terecht in het interactief bezoekerscentrum en een film over de kaasproductie bekijken. 
http://lafruitieredeslacs-comte-morbier.com/5-visite-fromagerie-haut-doubs.php

In het « Maison de la Réserve Naturelle du Lac de Remoray », een interactief bezoekerscentrum, ontdek je de fauna en flora van de « Haut Doubs ». Iedere zaal heeft een kinderhoek. Tijdens de zomermaanden zijn er talrijke begeleide wandelingen in het aanpalend natuurreservaat. 
http://www.maisondelareserve.fr

Ben je geïntrigeerd door het leven in een bijenkolonie, dan kom je hierover alles te weten in de “Rucher des 2 Lacs”. Tijdens de schoolvakanties leer je om 11 u. en op afspraak in de namiddag het bijenvolkje kennen, word je ingewijd in de verschillende stadia van de honingfabricatie, zie je kaarsen maken van de bijenwas en tot slot kan je proeven van 7 honingsmaken. 
http://www.lerucherdes2lacs.fr

De kers op de taart hier is wel een bezoek aan “La Fonderie des Cloches Ch. Obertino”. Sinds 1831 wordt hier een heel gamma van bronzen en ijzeren klokken gegoten: voor koeien, deuren en tafels, horloges en kerken (tot 30 kg). Ook gepersonaliseerde lederen klokriemen worden er ontworpen.
Tijdens de zomermaanden kom je meer te weten over de verschillende etappes van het productieproces: spectaculair omdat het gieten gebeurt bij een temperatuur van 1200 °. Wel op voorhand informeren wanneer de geleide bezoeken doorgaan: (0)3 81 67 04 08
http://www.obertino.fr

Labergement-Ste-Marie beschikt ook over een strand met zwemmogelijkheid. Tijdens de zomermaanden is er ’s namiddags bewaking.

De omgeving van Lons-le-Saunier

Doolhoven en klimtoestanden in een oude steengroeve

Michel Menin: boomkweker, speleoloog, en koorddanser kon zijn droom waarmaken in een oude steengroeve in Saint-Maur. Zijn kennis als boomkweker kon hij uitleven in de aanleg van twee doolhoven op een terrein van 5000 m2. Vooreerst een sprookjesdoolhof: aan de hand van vragen en juiste antwoorden over het verloop van het sprookje vind je de uitgang. In de tweede doolhof tref je lachspiegels, optische illusies en vreemde sculpturen aan. Voor de aanleg van een 2,5 km lang parcours waren 4200 haagbeuken nodig, hun snoeibeurt duurt elk jaar twee weken.
http://www.jardinfantastique.net

Zijn passie als speleoloog en koorddanser kon hij uitleven in de aanleg van een avonturenparcours langs en tussen de wanden van de steengroeve. De 4 parcours zijn ingedeeld volgens moeilijkheidsgraad. Voor de kleinsten (vanaf 6 jaar en min. 1,20 m) heb je reeds een parcours. 
Spectaculair is ook het zweven aan een 100 m lange kabel over de steengroeve. Ieder jaar worden de installaties op veiligheid gekeurd en vooraleer aan een  parcours te beginnen moet je een kleine test ondergaan. De site is heel basic uitgebouwd, je picknick meebrengen is aanbevolen.
http://www.acroroche.fr

Een foxtrot en la vache qui rit

In 1865 start Jules Bel in het Juradorpje Orgelet een kaasfabriekje in een klooster. Wegens het grote succes bouwen zijn twee zonen een kaasfabriek in Lons-le-Sounier. Bij een Zwitserse kaasfabrikant ontdekken ze de smeltkaas en in 1921 werden de eerste portiekaasjes la vache qui rit geproduceerd en verpakt in metalen doosjes. In 1960 kregen de driehoekige kaasjes gezelschap van blokjes kaas, de Apericubes.

De Groep Bel fabriceert niet alleen la vache qui rit, maar is een wereldspeler geworden met onder meer de merken: Leerdammer, Babybel, Kiri, Boursin, Maredsous, … 

In 2009 werd op de site van de oude fabriek het “Maison de la vache qui rit” geopend. Een bezoek verloopt in themazalen:

  • Een interactieve voorstelling van de geschiedenis en de fabricatie van de kaasjes. Zo kan je zelf een smeltkaas samenstellen uit verschillende kaassoorten en vergelijken met een la vache qui rit kaasje;
  • Een overzicht van de verpakkingen met o.a. de oorspronkelijke tekening van Benjanmin Rabier. De lachende koe verscheen niet alleen op de kaasjes, maar kwam ook te voorschijn in strips, enz. Je ontdekt er meer dan 600 objecten waar de lachende koe centraal staat.
    Ieder jaar schrijft de firma een wedstrijd uit waarbij de lachende koe als inspiratie moet dienen. 
    Hier kom je ook te weten waar de naam “la vache qui rit” vandaan komt. In 1921 werd tijdens een dansavond een foxtrot “La Wachkyrie” aangekondigd en de rest is geschiedenis!
  • In een atelier kunnen kids onder begeleiding knutselen rond het thema van de lachende koe. Ieder jaar wordt een kunstenaar uitgenodigd om knutselideeën te introduceren. Zo kan je rokjes en bloesjes, tasjes, maskers, origamifiguren in verpakkingspapier van de Bel groep ineen knutselen.
  • Nadien kan je nog snuisteren in de boetiekwinkel en de kids kunnen zich uitleven in de speeltuin. 
    http://www.lamaisondelavachequirit.com

Heb je nog wat tijd, wandel dan naar het centrum van Lons-le-Saunier: de winkelstraat (Rue du Commerce) heeft een arcade met 146 bogen, alle met verschillende afmetingen en versieringen. De huizen hebben grote dakkamers en hoge schoorstenen. In n° 24 werd Rouget de Lisle geboren, hij de componist van de Marseillaise (nu museum). Op donderdag is er markt.

Salins-les-Bains

Het “witte goud” op 250 m diepte

Miljoenen jaren geleden was deze regio nog een zee; nadat deze zich had teruggetrokken bleven er grote zoutvoorraden over. Ondergronds water absorbeerde het zout en werd pekel. In de Oudheid en Middeleeuwen had dit zout een grote waarde, het werd gebruikt om voedingswaren te conserveren. Romeinse soldaten werden in zout betaald, vandaar het woord “salaris”. In het museum van de zoutfabrieken van Salins-les-Bains kan je via film (met onder meer beelden van de zoutproductie in 1920), maquettes zien hoe pekelwater bovengehaald werd, hoe in grote pannen het pekelwater verdampte. Zo’n pan kon 38000 liter pekelwater bevatten, was 17 meter lang en 4,20 meter breed. Bij zulke hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid viel arbeid zwaar uit. 

Na bezoek aan het museum leiden 50 treden ons naar de onderaardse gewelven; hier heerst permanent een temperatuur van 12°. Tijdens de schoolvakanties en eenmaal per dag, om 15.45 u is een aangepaste rondleiding voor kinderen van 6 tot 12 jaar (vergezeld van ouders of grootouders). Met aangepaste vragen en antwoorden krijgen zij een beeld van het ganse opdelvingsproces en verwerking. Na de rondleiding is er een kinderatelier waar aanschouwelijk wordt getoond hoe pekelwater in zout verandert. 
Info op 03 84 73 10 92.
http://www.salinesdesalins.com

Algemene info:
www.bourgognefranchecomte.com en www.montagnes-du-jura.fr

Reviews en beoordelingen Met de kids naar de Jura!

Heb je zelf tips of opmerkingen over Met de kids naar de Jura!? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info