Stadswandeling Arras

Arras

Arras of Atrecht is op en top een Vlaamse stad. De inwoners spreken wel geen Nederlands maar de gebouwen op de twee belangrijkste pleinen hebben allemaal Vlaamse gevels, zelfs het Belfort is in Vlaamse stijl. Doch alles wat je ziet is heropgebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het net als Ieper niet bezet door de vijand maar lag het wel aan de frontlijn. Door de beschietingen werd zowat alles verwoest in de stad. Met onze stadswandeling kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en mooiste plekjes van Arras.

Als je het centrum binnenwandelt dan zie je twee grote pleinen. Het grootste is de Grand Place met een ondergrondse parking en arcaden die de handelaren vroeger toeliet handel te drijven in het droge. Op zaterdag is het hier trouwens nog marktdag. Alles wat je ziet werd origineel heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Het kleinere plein met het stadhuis en het Belfort is de Place des Héros of Heldenplein.

Onder dit Heldenplein zijn er vele onderaardse gangen gegraven in de kalkrotsen. De eerste zouden dateren uit de 10de eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het een dankbare schuilplaats en kregen de gewonde Engelse soldaten hier de nodige eerste zorgen toegediend. De temperatuur is er constant 11 graden en dus een ideale plaats om wijn te bewaren. Deze onderaardse gangen kunnen met een gids bezocht worden.

De naam Heldenplein komt niet alleen voort uit de Eerste Wereldoorlog maar ook van de Tweede Wereldoorlog. In het stadhuis werden toen ongeveer 200 Franse patriotten ter dood veroordeeld of weggevoerd naar concentratiekampen. Dit stadhuis kan je ook bezoeken en er is een museum in de kelders. Wil je een uitzicht over de stad dan kan je terecht op het Belfort. Op diezelfde toren prijkt de (Vlaamse) Leeuw, het symbool van Artois.

Achter het stadhuis, maar niet goed herkenbaar door het ontbreken van een noemenswaardige toren, ligt de kathedraal. Dit was de vroegere abdijkerk van de abdij St-Vaast. Beiden werden verwoest in de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd. De kerk kreeg immense afmetingen. In de abdij is nu het Museé des Beaux Arts (Museum voor Schone Kunsten) ondergebracht. Alleen de vroegere kloostergang is nog overgebleven van de abdij.

Website: www.ot-arras.fr of via www.ville-arras.fr.

Reviews - beoordelingen

Reacties stadswandeling Arras

Parez Luc en Solange

Zelfs in de regen was de stadswandeling een mooie beleving: interessant, volledig en toch compact. Een dikke merci.

Bea Schriek

We hebben genoten van de Stadswandeling Arras.Voor ons was het hoogtepunt de Grand'Place en de Kathedraal. Hartelijk dank voor de duidelijke info!

mevr. Langmans

Wij hadden een fantastisch weekend met jullie info. Wij gaan zeker nog jullie site eens raadplegen.

Karin Vandeperre

Heel handig om de stad te verkennen.Mooie wandeling, om 1ste indrukken op te doen. Zeker een aanrader.

Karin Bultiauw

Zeer handig overzicht voor een mooie stadswandeling. De korte introductie was een interessant vertrekpunt. Dit nodigde ons uit om nog meer op te zoeken over Arras en dit te bezoeken

1 2

Promoties N-Frankrijk

Onze selectie aan promoties in Noord-Frankrijk
Onze selectie aan promoties in Noord-Frankrijk
Een weekendje weg naar Saint-Omer of langs de Côte d'Opale, beiden met logies in een kasteelhotel. Of je voorkeur gaat uit naar Arras en het Louvre in Lens. Ook een promo voor de kerstmarkt in Arras en Lille.

 • Lille 3 dagen 4* hotel: 105€ pp
  2 overnachtingen met ontbijtbuffet in hartje stad in hotel Mercure Lille Centre Grand Place ****, gerenoveerd in trendy stijl, oude stadsdeel vlakbij, welkomstdrankje, 1 kind t/m 15 j. gratis (kamer ouders), gratis WiFi op de kamer. Meer info.
   
 • Arras 3 dagen 3* hotel: va. 99€ pp
  Verblijf in hotel de l'Univers*** in Arras » 2 overnachtingen met ontbijtbuffet » gehuisvest in historisch gebouw » semi-gastronomisch restaurant » hoge klantenbeoordeling van 8,6/10. Meer info.
   
 • St.-Omer 3 dagen 3* hotel: 99€ pp
  Verblijf in Château Tilques ***(*) nabij St-Omer » 2 overnachtingen met ontbijtbuffet » gelegen in een park op 5 km van Saint-Omer » gratis WiFi op de kamer » gratis gebruik binnenzwembad ... Meer info.
   
 • Opaalkust 3 dagen va. 112,50€ pp
  Verblijf in Kasteelhotel Cléry-Château d'Hesdin l'Abbé*** » 2 overnachtingen met ontbijtbuffet » gelegen op 10 km van Boulogne-sur-Mer » gratis WiFi op de kamer » klantenbeoordeling: 8,9/10. Meer info.
   


Alle hotels   Alle hotels

Gratis reisgids

reisgidsOnze reisgids (75 blz.) omvat drie autoroutes met bijhorende stadswandelingen. Alles gratis te downloaden.

Download nu reisgids Le Nord en Pas-de-Calais
 • Euroreizen.be als homepage instellen
 • Stuur ons je opmerkingen