Vakantie: St-Omer

Saint-Omer

Saint-Omer is niet zo bekend bij de toeristen maar heeft heel wat te bieden. Bij een wandeling (zie onderaan deze pagina) zal je merken dat er zowel Vlaamse als Franse invloeden zijn in de bouwstijlen. Tot de grote publiekstrekkers behoort ondermeer de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die gebouwd werd van de 12de tot de 15de eeuw. Het is niet alleen de grootste kerk uit de omgeving maar bezit ook een van de grootste kunstschatten zoals een schilderij van Rubens. Midden in het centrum is er ook een 20 hectaren groot stadspark dat door zijn hellingen je laat genieten van prachtige panorama's. Heel bijzonder is ook het Sandelinmuseum dat drie mooie collecties bezit en gehuisvest is in een prachtig herenhuis. En dan is er nog de ruïne van de St-Bertinabdij waar de geschiedenis van Saint-Omer is begonnen.

Voor het ontstaan van Saint-Omer gaan we terug tot de 7de eeuw. Op een heuvel in de moerassen hebben de monikken Bertin, Ebertram en Mommelin van de St-Pietersabdij een kapel gebouwd en dat in 820 het gezelschap kreeg van een collegiale kerk wat verderop (waar nu de kathedraal staat). Tussen die twee kerken was en is er de Rue Saint-Bertin. De kapel werd vanaf de 9de eeuw een groot kloostercomplex dat zijn einde pas kent bij de Franse Revolutie. Langs de Rue Saint-Bertin werd een kasteel gebouwd en een grote markt. Zo is de stad stilaan gegroeid. Het werd zelfs een havenstad door de vele kanalisaties maar na een explosieve groei kende de stad ook een periode van verval. Vanaf de Franse periode kreeg de stad opnieuw een bloeiperiode waarvan de mooie bouwwerken uit de 18de eeuw nog steeds getuige zijn.

Een stadswandeling in Saint-Omer vind je onderaan deze pagina.
Raadpleeg ook onze autoroute in het Land van Saint-Omer

Omgeving Saint-Omer

Scheepslift van Les Fontinettes (Arques)
Vrij spectaculair, maar niet uniek. Eenzelfde soort scheepsliften kan je zien op het Canal du Centre in het Belgische Henegouwen. Deze lift van Les Fontinettes verving vijf sluizen en kon twee schepen ineens versassen op amper 45 minuten. Deze snelheid was toen revolutionair. Het hoogteverschil bedraagt 13 meter. Als de ene bak naar beneden zakt dan gaat de andere naar omhoog, zo moest de stoommachine niet al te veel kracht uitoefenen voor een snelle werking.

Ze heeft gewerkt tot 1967 toen ze werd vervangen door een nieuwe sluis die meer schepen op 15 minuten tijd 13 meter hoger of lager bracht. De scheepslift van Les Fontinettes is een voorbeeld van industriële archeologie, toen ijzer en stoom de industriële revolutie maakten.
Meer info via www.ville-arques.fr

Clairmarais
De Clairmarais is een moerassig gebied waarbij akkers gescheiden zijn door watergangen. Het vervoermiddel zijn platte schuiten of les bachoves. De Clairmarais bevatten vooral groentenpercelen waar bloemkolen zeer succesvol groeien door de vele kalkfosfaten die in het water aanwezig zijn. Maar veel van die percelen zijn ook ingenomen door tweede verblijven of vakantiewoningen. De Clairmarais liggen tussen de Aa (rivier) en St-Omer. Er zijn boottochten voorzien die meestal vertrekken in de omgeving van St-Omer. Een goed adres is bij 'Au Bon Accueil' in rue du Rivage Boitel in Salperwick. 

Kristalfabriek d'Arques
Deze bekende en zeer grote kristalfabriek laat bezoekers toe, ook als je niet in groep bent. Je dient zich eerst vooraf in te schrijven in het welkomstgebouw (dus niet in de shop!). Met kleine busjes brengt men je naar een bezoekerscentrum. Je ziet er een video en krijgt een rondleiding in een productiehal. Alhoewel ze nogal de nadruk leggen op het feit dat hun product het beste van de wereld is, is het een zeer leerrijk en soms wel spectaculair bezoek.
Meer informatie: www.arc-intl.com 

Stadswandelroute Saint-Omer
Met deze stadswandeling in Saint-Omer kom je voorbij alle bezienswaardigheden en winkelstraten van de stad.


Reviews - beoordelingen

Reacties vakantie: St-Omer

Lena Moulart

Het restaurant en bootverhuur AU BON ACCUEIL is geen aanrader. Eten was niet lekker. Toen we een motorbootje huurden en halverwege de weg bijna niet meer vooruit gingen, mochten we roeien. Aan het restaurant aan gekomen mochten we een half uur bijbetalen omdat we te laat zijn binnengekomen met een kapotte boot. Ga een beetje verder daar zijn nog verhuur mogelijkheden en veel vriedenkijker personeel.

Clairmarais van Au Bon Accueil

Dit mag je niet missen! Een boottochtje op de Clairmarais. Doe dit bij voorkeur met een motorbootje dat jezelf kan besturen. Eén uur varen is voldoende je krijgt bij Au Bon Accueil een kaartje hoe je op één uur alles optimaal hebt gezien. Doe het bij voorkeur wel op een kalme dag, bv. een zaterdag. Dan is het zalig om er als enige doorheen die kanalen te varen. Wil je genieten van stilte neem dan een electrische motorboot (vrij duur). Wil je roeien dan heb je ongeveer 3 uur nodig en uiteraard heel wat spieren. Tof!

Scheepslift Les Fontinettes

Een zware teleurstelling bij ons bezoek aan de scheepslift van Les Fontinettes. Het was niet alleen omdat de zon niet scheen maar het is er allemaal zo verouderd. Het heeft een desolate aanblik en is alleen aan te bevelen voor mensen die daarin echt geïnteresseerd zijn.

1

Boek deze rondreis SaintOmer 3 dagen

3 dagen Saint-Omer (N.-Fr.) 3* kasteelhotel: 99€ pp
3 dagen Saint-Omer (N.-Fr.) 3* kasteelhotel: 99€ pp
Verblijf in Château Tilques ***(*) nabij St-Omer: 2 overnachtingen met ontbijtbuffet » gelegen in een park op 5 km van Saint-Omer » gratis WiFi op de kamer » gratis gebruik binnenzwembad » hotel met gastronomisch restaurant » hoge klantenbeoordeling van 8,8/10

Toon promotie

Gratis reisgids

reisgidsOnze reisgids (75 blz.) omvat drie autoroutes met bijhorende stadswandelingen. Alles gratis te downloaden.

Download nu reisgids Le Nord en Pas-de-Calais
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen