Abonneren op deze Promoties RSS feed

Jersey: bezienswaardigheden

Vakantie - Vliegreis Jersey: Bezienswaardigheden

Mont Orgueil Castle : “twere pity to cast it down"
In het midden van de oostkust, boven op een rotsheuvel, vlakbij het dorp en de havengeul van Gorey ligt de “trotse” versterkte burcht Mont Orgueil. De bouw van het trotse kasteel werd begonnen in 1204 toen Jersey trouw bleef aan de Engelse koning Jan zonder Land die heel Normandië verloor aan de Franse koning Filips II en Jersey in de frontlinie met Frankrijk kwam te liggen. De uitvinding van het buskruit en het gebruik van het kanon betekenden de doodsteek van de fiere burcht. Het kasteel stond op het punt te worden afgebroken om te dienen voor de bouw van woningen. Gelukkig was er Sir Walter Raley, schrijver, dichter, spion en ontdekkingsreiziger en gouverneur van het eiland,die zich rond 1600 over het kasteel ontfermde. Vanop de observatietoren die de Duitsers in WO II bouwden op het hoogste punt van het kasteel heb je een prachtig zicht over de baai en zie je in de verte een ander kasteel uit de zee oprijzen. Het Elisabeth Castle dat je bij eb te voet kan bereiken (cfr Mont Saint Michel in Frankrijk) of waar je bij vloed naar toe kan met de Castle Ferry. De getijden in Jersey wisselen zeer snel en de verschillen tussen eb en vloed zijn enorm.

Je kan er bij eb heuse “Moonwalks” maken over de drooggevallen zeebodem. Niets spreekt meer tot de verbeelding van kinderen dan dit kasteel. Er is een atelier waar ze zich kunnen verkleden en zich uitleven als ridders en edele vrouwen.
Op een reuzengroot houten beeld van een gewonde krijgsman wordt aangegeven welke vreselijke kwetsuren de middeleeuwse arts zoals te behandelen kreeg. Meer info op www.jerseyheritagetrust.com

Alle informatie in een handige reisgids Jersey
We hebben een reisgids samengesteld met tips voor bezienswaardigheden, bezoek tuinen, wandelen, fietsen en andere activiteiten. Toeristische tips en achtergrondinformatie gratis te downloaden (13 blz.).


Zeg niet zomaar “een Zoo” tegen de Durell Wild Life Trust.
“Remember that the animals and plants have no MP they can write to; they can’t perform sitdown strikes or, indeed strikes of any sort; they have nobody to speak for hem exept us, the human beings who share the wordl with them but do not own it”. Gerald Durell.

De Zoo dankt zijn ontstaan aan GeraldDurell die zijn fortuin spendeerde aan het verzamelen van exotische dieren die met uitsterven zijn bedreigd. De Durell Wildlife Conservation Trust die het beheer van de Zoo heeft overgenomen en die zijn hoofdzetel heeft in Jersey is uitgegroeid tot een internationaal erkende instelling die op meer dan 200 plaatsen in de wereld zorg draagt voor uitstervende diersoorten. De Jersey Zoo houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek en opleiding en training van wetenschappers die wereldwijd worden uitgezonden met de oorspronkelijk idee van Durell: de noodzaak om dringend aandacht te besteden aan de biodiversiteit en de bescherming van de natuurlijke habitats en biotopen.

De Jersey Zoo vertoont veel gelijkenissen met de Zoo in Planckendael. Een groot natuurpark, waar tal van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën in een ruime natuurgetrouwe omgeving zijn ondergebracht. Indrukwekkend is zeker de familie laaglandgorilla’s, rustig genietend van de voorjaarszon. Aan het hoofd van de familie een reus van een zilverrug. Hij weegt rond de honderdvijftig kilogram en is duidelijk groter dan de wijfjes.
.
Hij is de eerste gorilla die via kunstmatige inseminatie verwekt werd. Tot nu toe heeft hij nog geen nageslacht verwekt en de directie vreest dat hij daarom weg zal moeten uit deze Zoo. “Daag de kerel niet uit door hem strak in de ogen te kijken; want dan wordt hij woest.” Stiekem waag ik een poging. Hij knikt en geeft mij een knipoogje. De mannetjes Ourangutan zit apart opgesloten in een kooi naast de wijfjes. Stiekem sluipt hij naar de achterkant van zijn kooi waar hij tot ieders verbazing lustig begint te swaffelen. In de glazen kooi van de lemuren ontdekken we een wijfje dat trots haar twee baby’s toont die zich aan haar vastklampen. Een primeur voor de Trust. Niets is mooier dan nieuw leven in de Zoo: www.durell.org

Jersey War Tunnels
De Jersey War Tunnels vertellen het ware verhaal van de bezetting van Jersey door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Het is één van de meest populaire attracties van het eiland. Mei 1940. De Duitsers razen over Europa en veroveren Frankrijk in een mum van tijd. Enkel de Kanaaleilanden scheiden hen van Engeland. Engeland besluit het eiland niet te verdedigen en Jersey wordt ingenomen zonder slag of stoot. Hitlers obsessie, de verovering van Groot Brittannië wordt realiteit.

Hitler himself geeft meteen de opdracht om in Jersey een onneembare ondergrondse vesting te bouwen die 1000 jaar stand moet houden. Duizenden Europese krijgsgevangenen, vooral Polen, Russen worden gedurende vier jaar als slaven aan het werk gezet om een web van ondergrondse gangen uit te houwen, bedoeld als opslag- en herstelplaats voor de zware Duitse wapens. De aanleg is nauwelijks voltooid en de oorlogssituatie is gekeerd of de Ho8 wordt omgebouwd tot een modern ingericht ondergronds militair hospitaal voor 500 patiënten. Uiteindelijk komt er geen Engelse invasie en verdwijnen de Duitsers met de noorderzon. De Jersey War Tunnels hebben gelukkig tot niets gediend .Ze worden als toeristische attractie toegankelijk gesteld. Het is een boeiend en beklijvend oorlogsmuseum dat aanzet tot reflectie over de verschrikkingen en het mensenleed dat oorlogen met zich brengen. Meer info op www.jerseywartunnels.com

Foto: © Ian Hamilton - iStockPhoto.com
Tekst: PSE

Reviews - beoordelingen

Hotels Jersey

Vliegtickets Jersey

Reisverzekeringen

Goed verzekerd op reis.
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen