Abonneren op deze Promoties RSS feed

Weekendje Normandië: Landingsstranden

Weekendje Normandië: Landingsstranden

Bezienswaardigheden langs de landingsstranden

Uit dit dossier heb je wellicht al kunnen opmaken dat Normandië veel meer is dan alleen maar de landingsstranden. Daarom stellen we je de herinneringsplaatsen aan deze historische gebeurtenis voor op één pagina. Je kunt deze plaatsen allemaal aandoen op één dag, natuurlijk kan je niet alle musea bezoeken in dit korte tijdsbestek. Toch zal je meer dan begrepen hebben waarover het gaat. Anderen plannen liever meerdere dagen om al deze plaatsen te bezoeken.

Gratis autoroute Normandië
Toon rondreis NormandiëDeze bezienswaardigheid is ook opgenomen in onze rondreizen (4 en 7 dagen). Dit is een gratis reisgids dat je kan downloaden van meer dan 30 bladzijden met tips, info, autoroutes, stadswandelingen en kaartjes.
Ga nu naar onze autoroute 4 dagen.

Toch een paar opmerkingen vooraf:

  • we raden aan om vooraf onze beschrijving van de landing te lezen.
  • er zijn enorm veel musea, Le Mémorial in Caen is de aanrader, een gewone bezoeker heeft geen behoefte aan nog meer musea. Een bezoek aan Le Mémorial neemt 3 uur in beslag en kan echt niet begrepen zijn in één dag landingsstranden bezoeken.


We rijden de kust af tussen Arromanches en Pointe du Hoc, de dag eindigen we in St.-Mère Eglise. Wil je een gespecialiseerd bezoek dan kan je al starten in Courseulles-sur-Mer. Daar is in 2003 een nieuw bezoekerscentrum geopend over Juno Beach. Hier zijn de Canadezen immers aan land gekomen. Meer info over Centre Juno Beach: www.junobeach.org 

Er bestaat een website met veel gegevens en archieven over Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog: www.archivesnormandie39-45.org

Arromanches

Arromanches is geen landingsstrand. Deze kleine vissershaven was hiervoor door de Duitsers te sterk verdedigd. De vijandelijkheden begonnen met enorme luchtbombardementen vanaf 3 uur 's morgens. De geallieerden kwamen via Hamel over land in Arromanches. Het heeft geduurd tot 16 uur vooraleer de 600 Duitsers onschadelijk werden gemaakt. Er vielen 15 burgerslachtoffers, slechts zes huizen waren nog intact.

Arromanches was een mobiele haven, dit was een ideale plaats omdat het strand in een inham ligt. Een dam werd dan nog extra opgebouwd door betonnen caissons van 70 meter lang en 20 meter hoog. Vlottende kaden en transportwegen maakten het mogelijk om de schepen te lossen.

Nu nog kan je een aantal caissons zien op het strand. Je kunt ze zelfs bij eb van dichtbij bekijken. Centraal ligt ook het museum met zicht op de stranden. Het Musée du Débarquement handelt volledig over deze kunstmatige haven en maakt je alles duidelijker met video's en maquettes. Meer info op www.normandy1944.com

In Arromanches heb je bovenop de helling een museum 'Arromanches 360'. Hier krijg je een film op een cirkelvormig scherm. Alleen voor gespecialiseerde bezoekers, voor anderen is het een tegenvaller. Meer info op www.arromanches360.com

De parking aan het museum 'Arromanches 360' bied je een mooi uitzichtpunt over de baai van Arromanches en de caissons. Met een verrekijker kan je de resten van de kunstmatige haven nog beter zien. MAAR de parking is schandalig duur (in 2010: 4 euro). Je kan beter in Arromanches parkeren aan de rand van de stad waar het gratis is, soms is het ook gratis in een paar zijstraten. Vanop het strand naast het museum is er een pad dat je naar boven brengt. Er staat wel een bord dat de toegang verboden is omdat er een steen zou naar beneden kunnen vallen, maar er is geen afsluiting, het pad is onderhouden en iedereen gebruikt het.

Longues-Sur-Mer

We verlaten even de hoofdweg langs de kust om een bezoek te brengen aan de 'Batterie de Longues'. Van hieruit werden de schepen met de landingstroepen bestookt. De bunkers zijn nog vrij intact en zelfs de kanonnen zijn nog aanwezig wat uiterst zeldzaam is. Wandel dan nog wat verder door naar het strand en je krijgt een observatiebunker te zien. Loop er even binnen en dan krijg je precies hetzelfde beeld als tijdens de film 'De langste dag'. Hier werden ook daadwerkelijk de opnames gemaakt voor de beelden vanuit de observatiepost.

Le chaos

Op diezelfde zijweg kan je ook naar 'Le Chaos'. Dit is een prachtige kuststrook met rotsen die afgebrokkeld zijn. Het is een uniek stukje natuur dat je echt moet gezien hebben. De rotsen eroderen heel snel vandaar deze chaos. Die ontstonden dus niet door de beschietingen in juni 1944. Er is wel een verschil bij hoog- en laagwater. Bij vloed is er weinig van te zien, bij eb daarentegen kan je er mooie wandelingen maken. Het mooiste stuk ligt links als je de asfaltweg verlaat op het strand. Je kan met je auto tot daar rijden, er zijn wel maar een paar parkeerplaatsen.

Colleville Sur Mer

Hier ligt het grote en indrukwekkend Amerikaanse kerkhof dat je echt moet vereren met een bezoek. Enkele gegevens: de totale oppervlakte bedraagt 70 hectaren. Alles is in Carrara marmer. In totaal zijn er 9.386 graven, waaronder 307 onbekende, één graf waarin zowel vader als zoon rusten en 33 gevallen waar twee broers naast elkaar zijn begraven. De 14.000 anderen die in de streek begraven werden zijn op vraag van de familie gerepatrieerd.

Bovenaan de toegangsdeur van de kapel vind je een kopij van de eremedaille van het Congres (de hoogste militaire onderscheiding). Het koor is in marmer van de Pyreneeën. Het mozaïek op het plafond, gemaakt door een New-Yorker, stelt Amerika voor dat zijn zonen opoffert voor de principes van de vrijheid.

Let er eens op dat de kruisjes, van uit om het even welke hoek je ook kijkt, steeds staan in een rechte lijn. Het memoriaal in de vorm van een cirkel bevat een standbeeld dat de ziel voorstelt van de Amerikaanse jongeren. Op de drie kaarten zie je de activiteiten van de landmacht, marine en luchtmacht. Meer info: www.abmc.gov

Saint-Laurent-Sur-Mer

Alleen specialisten houden hier halt voor het herinneringsmuseum van Omaha Beach. Meer inlichtingen over het Musée Mémorial d'Omaha Beach vind je op
www.musee-memorial-omaha.com

Pointe Du Hoc

Hier vind je de "Rangers"-rots. Dit terrein is nog steeds bewaard (incl. de kraters) zoals het was na de bevrijding. Deze plaats, op een hoogte van 30 meter, was zeer belangrijk. Van hieruit controleerde men de landing op Omaha en Utah Beach. Daarom moest dit punt zeker veroverd worden op de Duitsers, opdat de landing verder normaal zou kunnen verlopen. De landing op deze rots werd maanden voorbereid. De 225 Rangers o.l.v. Kolonel Earl Rudder kregen een zeer degelijke opleiding voor deze opdracht, zonder te weten waarvoor ze dan aan het oefenen waren!

De bedoeling was om zes grote kanonnen onschadelijk te maken. Deze vormden een serieuze bedreiging voor de verdere operaties. Bij de verovering zou blijken dat er geen kanonnen waren. Ze stonden twee kilometer verder, klaar om te schieten, maar de soldaten waren gevlucht.

Op 6 juni 1944 om 7 uur landden de Rangers. Ze werden zwaar onder vuur genomen door de Duitse mitrailleurs. Een woelige zee en een strand vol kraters bemoeilijkten de operatie. De dag voordien had de luchtmacht hier 700 ton bommen gelost. En twee uur voor de landing had de zeemacht 600 obussen afgeschoten. Toch was er nog een grote weerstand.

De planning was om de rots in te nemen in 30 minuten en de rest van de soldaten via deze plaats ook landinwaarts te sturen. Maar dit plan mislukte. Het heeft meer dan 48 uur geduurd, zelfs een aanval van duizend man van op land leverde niets op. Na 24 uur waren er nog 90 van de 225 Rangers in leven, verzameld op een klein stukje plateau. Slechts ’s middags van de derde dag viel de Duitse stelling. De geallieerden vielen toen massaal aan via land, dit ging ook met veel verliezen gepaard door de vele mijnenvelden.

La Cambe

Hier ligt het Duits militair kerkhof. Totaal anders dan dit van de Amerikanen: soberder en nog meer uitnodigend tot stilte. Ook dit kerkhof mag niet op je bezoeklijstje ontbreken. Het werd de laatste jaren ingericht als een herdenking- en informatieplaats.
Meer info op www.volksbund.de

St.-Mère-Eglise

Om de invasie te steunen werden, in de rug van de Duitse verdedigingstroepen, zeer vroeg in de ochtend van 6 juni, meer dan 15.000 Amerikaanse parachutisten gedropt in en om het wegenknooppunt van St.-Mère-Eglise. Daarbij bleef er één Amerikaan met zijn parachute aan de toren van de kerk hangen. Deze landing op land komt uitvoerig aan bod in de film: "De langste dag". Nu nog hangt soldaat Steel (een pop) aan de torenspits van dit dorpje.

Het geallieerde communicatiesysteem was een klein metalen speelgoed klikkertje. Eén keer klikken moest beantwoord worden met twee keer klikken. Zo moesten de 15.000 soldaten elkaar terugvinden. Maar dat verliep niet zoals verwacht.

In dit dorpje staat ook de eerste mijlpaal van de 'Voie de la Liberté' of de "Weg van de Vrijheid". Deze weg loopt van hier tot aan het Mémorial in Bastogne. Om de mijl staat er een dergelijke paal langs de weg die de pantserdivisie van Generaal Patton nam naar de Ardennen.

Naast deze bezienswaardigheden is er ook nog het Musée Airborne. Hier moet je zijn als je alles wil vernemen over de landing in en rond St.-Mère-Eglise.
Meer informatie op www.airborne-museum.org 

Sainte-Marie-Du-Mont

Specialisten kunnen dan nog eens langs het Musée du Débarquement d'Utah-Beach. Hier verneem je alles over de landing op Utah Beach door de Amerikanen.
Meer info over dit museum: www.utah-beach.org

Copyright Foto: Maison de la France / Charaffi Fabian

Reviews - beoordelingen

Reacties weekendje Normandië: Landingsstranden

Ingrid Phlips

Wij zijn met onze buren/vrienden naar Normandie geweest in het verlengde weekend in november. Dit weekendje is bijzonder goed meegevallen mede dank zij de uitstekende reisgids. Bedankt hiervoor!

R de nijs

Ik kwam bij toeval op u website terecht ik en mijn vader zijn onderweg naar normandie we gaan zeker veel van de dingen bezoeken die op u site staan mischien wel alles Mvg Rocky de nijs

Hugo

heel fijne info. Kan dit prima gebruiken om andere routes uit te werken

Cauwenberghs Raf

Schitterende uitleg!!! Hiermee kan ik al een flink eind verder! Deze hulp ga ik in de toekomst nog gebruiken! Bedankt!

ghijssels sigmond

landing in Normandie, deze dag is ook voor mezelf een heel speciale dag, daarom zijn we sinds 1994 telkenjare in normandie,en oradour - sur - glanne we bezochten hierdoor alle punten waar de geallieerden aan land kwamen,en velen hun leven gaven voor onze vrijheid,maar waarom is die dag dan ook zo speciaal voor mezelf , wel ik ben geboren op 6 Juni 1944 dag op dag met D-day,

1 2

Promoties Normandië

Trouville (Deauville), 4 dagen incl. ontbijtbuffet: va. 165€ pp
Trouville (Deauville), 4 dagen incl. ontbijtbuffet: va. 165€ pp
Hostellerie du Vallon*** ligt in Trouville tegenover het bekende Deauville. Het hotel is gebouwd in Normandische stijl en heeft een verwarmd overdekt zwembad, sauna, bubbelbad en fitness waar je gratis gebruik kunt van maken. Gratis WiFi op de kamer en privéparking. Restaurants in de directe omgeving. Periode 11/07 tot 31/08/15: 5 dagen voor 275€ pp

Toon hotelpromotie

 

Regio Giverny, 4 dagen incl. ontbijt: va. 115€ pp
Hotel Les Canisses*** ligt op 18 km ten noorden van Giverny met zijn bekende tuinen van Monet. Het hotel is gelegen aan de Seine en is een ideale plaats om Vernon, Rouen, Evreux en nog vele andere plaatsen te verkennen. Gratis WiFi en parking. Restaurants in het hotel aanwezig.
Meer informatie over prijzen en reservaties.

Toon hotelpromotie

 Alle hotels   Alle hotels

Gratis reisgids Normandië

reisgidsOnze reisgids (44 blz.) omvat twee uitgebreide stadswandelingen, een autoroute langs de Landingsstranden en in het hinterland. Alles gratis te downloaden.

Download nu reisgids Normandië
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen