Lisieux, stad van de H. Theresa

Gestorven op jonge leeftijd

Lisieux is een grote stad geworden dankzij de duizenden bedevaarders, want met uitzondering van de heiligdommen is er anders eigenlijk niet zoveel te zien, Alleen de kathedraal (niet te verwarren met de basiliek in de heiligdommen) en het Justitiepaleis zijn bezienswaardigheden tijdens je vakantie Normandië in het stadscentrum. Lees meer

Wist je dat de eerste helikopter in 1906 opsteeg in Lisieux?
  • Bezoek Lisieux 
  • Bewonder de kathedraal van Lisieux
  • Bezoek de heiligdommen in Lisieux
  • Bidden tot de tweede patrones van Frankrijk
Gratis reisgids downloaden

Ste-Thérèse

Ste-Thérèse-de-l'Enfant-Jésus, zo luidt haar volledige heiligennaam. In het Nederlands is ze vooral bekend als Theresia van Lisieux. Ze werd in 1873 geboren in Alençon, later trok Thérèse Martin (haar echte naam) met haar familie naar Lisieux. In navolging van haar zuster trad ze in het klooster in 1888, toen ze 15 jaar oud was. Ze leidde een zeer kort maar voorbeeldig leven onder de strenge regels van de zusters Karmelietessen. Op 30 september 1897 stierf ze na een langdurige ziekte, ze was toen 24 jaar oud.

Haar volstrekte religieuze overgave en ongecompliceerde manier van leven sprak zovele mensen aan, dat ze in 1923 zalig verklaard werd en in 1925 heilig. Haar manier van leven heeft ze beschreven in het boek "Histoire d'une âme".

Talloze wonderen in de beide wereldoorlogen werden aan haar toegeschreven en ze werd na Jeanne d'Arc de tweede patrones van het land. In 1929 werd al begonnen met de bouw van de enorme basiliek. In 1937 werd het gebouw ingewijd door Pius XI. Vandaag de dag is Lisieux het op één na grootste bedevaartsoord in Frankrijk, op Lourdes na. 

Meer info over Lisieux: www.ville-lisieux.fr

Het standbeeld van Lisieux

Vroeger was Lisieux bekend vanwege het adembenemende stadsbeeld met gotische en renaissancehuizen, maar het grootste deel van de oude stad werd verwoest bij het bombardement in 1944. Alleen de kathedraal Saint-Pierre bleef gespaard. Ze werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw in vroeg-gotische stijl.

Aan de rand van de stad staat nog een grote, aan Theresia gewijde basiliek. Met de bouw ervan werd begonnen in 1929 en in 1937 werd de kerk ingewijd. De kerk is gebouwd in neoromaans-Byzantijnse stijl, geïnspireerd op de Sacré-Cœur in Parijs.

Andere bezienswaardigheden

Andere bezienswaardigheden in Lisieux zijn o.a. het Justitiepaleis en het Kunst- en Historisch Museum van Lisieux. Het Justitiepaleis is palend aan de Kathedraal, de oude lokalen van het bisschoppelijk paleis in Lodewijk XIII stijl. Het museum van Lisieux stelt oude kunst en volkse tradities uit de streek tentoon.

Daarnaast kun je ook de Sint Jacobskerk bezoeken. Deze houdt in het seizoen verscheidene exposities.

Reviews en beoordelingen Lisieux

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lisieux, stad van de H. Theresa? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info