Andere bezienswaardigheden Amsterdam

Belangrijke grote en kleine bezienswaardigheden; ingrediënten voor een succesvolle citytrip Amsterdam

Amsterdam is een ideale bestemming voor een citytrip. De hoofdstad en tevens grootste stad van Nederland beschikt over een groot aantal belangrijke, culturele bezienswaardigheden. Naast het Rijksmuseum, het Museum Anne Frank, de Amsterdamse grachten... volgen er hier nog meer die je aandacht tijdens een citytrip Amsterdam zeker waard zijn. 

Dankzij de gratis reisgids van Euroreizen kan je de bezienswaardigheden die je tijdens jouw citytrip Amsterdam wilt doen, zorgvuldig uitstippelen en op deze manier het beste halen uit je stadsbezoek!
  • Amsterdam 3 dagen alle promoties incl. ontbijtbuffet

    Amsterdam 3 dagen, optie Thlays

    Promoties van 3 dagen Amsterdam inclusief ontbijtbuffet, hotels 3*. Ook Thalys, excursies en tickets kunnen in één proces extra gereserveerd worden.
    va. € 169 - Boek nu
  • Bezoek de Waag: prachtig restant van een stadspoort
  • Bezichtig de Oude Kerk
  • Beleef de symboliek van de Chinese tempel
  • Struin langs het Begijnhof
  • Lees meer over Ons Lieve Heer op Solder
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Chinese tempel

In Amsterdam zie je al gauw de toegangspoort opduiken van de Chinese Fo Guang Shan He Hua tempel. Het is de grootste boeddhistische tempel van zijn soort in Europa. Het volledige bouwwerk is samengesteld uit symbolen: de toegangspoort stelt de poort voor naar de kloosters in de bergen en de trappen leiden je in het boeddhisme stap voor stap naar het hoogste wat je kan bereiken. De draken op het dak moeten de kwade geesten wegjagen.

De Chinese tempel Amsterdam vind je aan de Zeedijk en is dagelijks geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur (onder voorbehoud). Er is de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen. Alle informatie over de Chinese tempel vind je op www.ibps.nl

De Waag

Wandel je van de Sint-Antoniesbreestraat naar de Zeedijk, dan kom je tussen de Geldersekade en de Kloveniersburgwal de Nieuwmarkt tegen. Op dit plein kan je de Waag bezichtigen.

De Waag was oorspronkelijk een 15e eeuwse stadspoort op het water, officieel Sint-Antoniespoort geheten. Samen met de Munttoren is dit de enige nog overblijvende stadspoort van Amsterdam. Zijn functie viel echter weg toen de stadsmuur begin 17e eeuw werd afgebroken. De Waag kreeg daarna nog allerlei functies, zoals gildenhuis, museum en brandweerkazerne. Dat het ook nog een anatomisch theater was, bewijst het schilderij 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' van Rembrandt. Dit schilderij kan je overigens niet in Amsterdam bezichtigen; hiervoor moet je naar het Mauritshuis in Den Haag.

Het dankt zijn huidige naam 'Waag' aan het feit dat er in het gebouw goederen werden gewogen. Handelaren waren er verplicht goederen zoals kaas en boter te laten wegen, zodat het de eerlijke handel bevorderde. De stad Amsterdam hief vervolgens 'waaggeld', een accijns op het wegen en dus een belangrijke bron van inkomsten, zeker voor een handelsstad als Amsterdam.

De mooiste toegangspoort is afgeschermd voor restauratie. De Waag Amsterdam heeft funderingsproblemen en zal een grondige aanpak vragen. Je kan de Waag dan ook niet bezoeken. Een deel van het gebouw is verhuurd als restaurant en een ander deel aan de Waag Society (Instituut voor Kunst en Wetenschap).

Oude Kerk

De Oude Kerk is de oudste kerk van Amsterdam en werd begin 14e eeuw gebouwd. Het is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en bevindt zich aan het Oudekerksplein.

Rond de Oude Kerk zijn huizen en handelszaken gebouwd. Ook in Vlaanderen was dit vroeger rond de kerken zo. Gelukkig is deze bouwstijl hier nog bewaard gebleven. Uiteraard is deze kerk heel veel verbouwd en uitgebreid tot de imposante kerk van nu. Het staat in de top 100 lijst van Nederlandse rijksmonumenten.

Tot 1578 was de Oude Kerk een katholieke kerk die de naam 'Sint-Nicolaaskerk' droeg, ter ere van Sint-Nicolaas, de patroonheilige van de zeelieden. Daarna werd het gebouw overgedragen aan de protestanten, die de kerk van naam veranderden. Je kan de Oude Kerk afhuren voor feestjes en evenementen, maar het blijft ook nog steeds de functie van protestantse kerk vervullen. Je kan de Oude Kerk tegen betaling bezoeken. Meer informatie vind je op www.oudekerk.nl.

Museum 'Ons Lieve Heer op Solder'

Ga je nog wat verder door tot aan de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg, dan zie je links het Museum 'Ons Lieve Heer op Solder'. Dit is een museum over de zogenaamde schuilkerk, die zich op zolder bevindt. Eind 16e eeuw was het immers verboden voor de katholieken om nog erediensten bij te wonen. Dit gebeurde dan stiekem, onder meer in dit herenhuis waar op zolder een kerk werd gebouwd.

Andere delen van het gebouw werden gebruikt voor bezoekers en gesprekken met de priester. Dat is nu ingericht als museum. Om het Museum 'Ons Lieve Heer op Solder' te bezichtigen moet je entreegeld betalen. Het gebouw is nog wel gedeeltelijk in restauratie. Meer informatie vind je op de website: www.opsolder.nl.

Rijksmonumenten 'Wapen van Riga' en 'Vredenburgh'

Rechts van het museum 'Ons Lieve Heer op Solder', eveneens aan de Oudezijds Voorburgwal gelegen, zie je de overhellende gevel van het 'Wapen van Riga'. Het huis 'Wapen van Riga' is in 1605 opgetrokken in typische Hollandse Renaissance-stijl met een trapgevel. De voorgevel helt over, omdat deze zo minder onderhevig is aan het water. Het 'Wapen van Riga' is momenteel in restauratie. Het is heel broos, want de basis is een stenen muur tegen een houten skelet.

Aan de overkant van de brug staat de 'Vredenburgh', een stenen huis uit de 15e eeuw, gebouwd door één van de burgemeesters uit het 'vroedschap'. De bouw was omstreden, omdat het huis te dicht aan de stadsgrachten van het Oudezijds eiland was gebouwd. Burgemeester Boelens sloot een overeenkomst met het gerecht, waarbij hij een boete betaalde voor de overtreding én een brug voor de burgerij naast het huis liet aanleggen. Op deze plek ligt nu de huidige Armbrug.

Begijnhof

Het poortje van het Begijnhof is dicht, maar tijdens de openingsuren mag je er vrij in en uit. Het loont de moeite om hier even halt te houden tijdens je citytrip Amsterdam. Het Begijnhof werd gesticht in de 14e eeuw en ligt in het hartje van de stad. Als je binnenkomt, zal je links het 'Houten Huys' zien dat dateert uit de 15e eeuw. De meeste huizen hier stammen echter uit de 17e of de 18e eeuw. Ze werden grondig gerestaureerd en mogen alleen bewoond worden door vrouwen. Alhoewel er sedert meer dan 40 jaar geen begijnen meer zijn, is het nog steeds zo dat er geen mannen binnen de muren (mogen) wonen.

In de oase van stilte en groen van het Begijnhof was een mooie Engelse kerk gevestigd, die de begijnen in de 17e eeuw hebben moeten afstaan. Recht tegenover de ingang zie je de katholieke kapel die het verlies van de Begijnhofkerk aan de protestantse Engelsen moest compenseren.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Amsterdam? Plaats je beoordeling

Kurt Noppe17 november 2016

We hebben beide wandelingen gedaan in Amsterdam. We hebben heel goed gebruik gemaakt van de reisroute-wandelingen. Het was zeer interessant en leuk om volgen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info