De burchtwijk van Budapest bezoeken?

Download de gratis reisgids en ontdek alles over het Koninklijk Paleis (Budavari Palota)

De burcht van Budapest, die zo'n 50 meter boven de Donau uitsteekt, bestaat uit 2 delen: het koninklijk paleis (Budavari Palota) en de wijk (Varnegyed). Het koninklijk paleis dat je nu te zien krijgt dateert uit het einde van de 19e eeuw. Na een klim, te voet of met de tandradbaan, kan je genieten van een prachtig uitzicht over het stadsdeel Pest.

De voornaamste bezienswaardigheden zijn: de indrukwekkende Matthiaskerk, het Vissersbastion dat een prachtig uitzicht biedt over de stad en de Donau en de Nationale Galerij met een rijke collectie Hongaarse kunst in de gebouwen van het voormalige koninklijk paleis. De gebouwen op de Burchtheuvel werden in de loop der eeuwen herhaaldelijk zwaar toegetakeld. Wat er vandaag staat is allemaal het resultaat van meervoudige heropbouw, maar nog steeds tot de verbeelding sprekend. Lees meer

Bezoek de burchtwijk van Boedapest en geniet van prachtige uitzichten over de stad.
  • Neem de kabeltram naar de Burchtwijk
  • Bezoek de twee musea in het voormalig koninklijk paleis
  • Wandel langs het meest gefotografeerde gebouw: het Vissersbastion
  • Ontdek de pracht van de Matthiaskerk
  • Download onze reisgids met alle info en plannetje
  • Geniet van het uitzicht
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids Hongarije voor € 10

In de Burchtwijk liggen de belangrijkste bezienswaardigheden dicht bij elkaar, in een eenvoudig stratenpatroon dat gemakkelijk te behappen is zonder routebeschrijving. Wij zetten ze op een rijtje en jij maakt een keuze.

Eén mogelijkheid om de Burchtwijk  te bereiken vanuit het stadscentrum is dat je eerst een bus naar  Széll Kálmán tér neemt, een plein dat tot voor enkele jaren nog Moszkva tér  (Moskouplein) heette. Stap daar over op een kleinere bus die naar de Burchtwijk klimt. Je kunt natuurlijk ook te voet gaan en dan de kabeltram nemen (zie hierna). Wil je het eerder retro aanpakken, gebruik dan de kabeltram

Kabeltram (Sikló)

Een originele wijze om de Burchtwijk, in eerste instantie het koninklijk paleis, te bereiken is via de (betalende) kabeltram (Sikló), die in gebruik is sinds 1870. Je vindt het vehikel tegenover de ruim driehonderd meter lange Kettingbrug (Széchenyi lánchíd), uit 1849. Een tochtje omhoog duurt nauwelijks langer dan een minuut. Gerekend per tijdseenheid is het ritje wel relatief duur, maar denk aan de klim die je niet moet wandelen en vooral aan het  uitzicht onderweg. Voor dat uitzicht verover je best een zitje op de eerste rij.

Voormalig koninklijk paleis (Budavári Palota)

De oorsprong van dit paleis, vandaag een imposant gebouw met een gevelbreedte van 300 m, gaat terug tot halfweg de 13de eeuw, toen koning Béla IV de opdracht gaf tot de bouw.  Meermaals werd het gebouw geheel of deels verwoest en dan weer opgebouwd in een of andere vorm. De meest recente heropbouw werd voltooid in 1970. Hongarije telt al lang geen koning meer: de laatste, Karel IV (IV Karoly), werd in 1918 definitief aan de deur gezet.  De meeste gebouwen van het voormalige koninklijk paleis doen nu dienst als museum. Dit zijn de belangrijkste:

  • Hongaarse Nationale Galerie (Magyar Nemzeti Galéria) 
    Bevat de grootste collectie kunstwerken (schilderijen, tekeningen beeldhouwwerken, …) uit de periode van de middeleeuwen tot halfweg de 20ste eeuw. 
  • Historisch Museum van Boedapest (Budapesti Történeti Múzeum) 
    Bevat vondsten en kunstwerken. die de geschiedenis van de stad illustreren, vooral dan van de periode tussen 1686 (opstand tegen de Turken) en 1989 (val van het communisme). 

Tárnok utca

Onderweg van het voormalige koninklijk paleis naar de bezienswaardigheden hierna wandel je onder meer door Tárnok utca, waar een aantal beschilderde huizen met mooie gevels staan. Sommige ervan richten zich met hun koopwaren bijna uitsluitend op toeristen…

Vissersbastion (Halászbástya)

Wanneer toeristen dit deel van de Burchtwijk betreden richten velen zich eerst naar het Vissersbastion, want van daaruit heb je immers een schitterend panoramisch zicht over de stad en de Donau. Camera’s allerhande presteren hier overuren. Dit bouwsel, voltooid in 1905, moet een soort van replica voorstellen van het bastion waarachter de vissers zich in de middeleeuwen zouden verschanst hebben tegen aanvallers. Maar die twijfelachtige historische reputatie moet sowieso wijken voor het ongeëvenaarde uitzicht op de traag voorbijglijdende waters van de mooiste rivier. Op het plein tussen bastion en kerk staat het standbeeld van koning Stefaan I (Istvan), dat wel borg staat voor geschiedenis.

Matthiaskerk (Mátyás-templom)

De kerk draagt de naam van koning Matthias, die in 1470 de zuidelijke toren liet bouwen, maar de voornaamste werkzaamheden aan het gebouw dateren al  van voor 1255, onder het bestuur van koning Béla IV. Die zuidelijke toren heet inmiddels Matthiastoren en is 80 m hoog. Vanaf 1541 droegen de Ottomanen een figuurlijk steentje bij door de kerk om te vormen tot moskee. In 1686 kwamen de Habsburgers langs, die op hun beurt voor grote schade zorgden. In het laatste kwart van de 19de eeuw volgden verbouwingen in neogotische stijl, maar ook deze hielden geen stand, want tijdens WO II werd de kerk opnieuw zeer zwaar beschadigd. Inmiddels is het godshuis weer fraai heropgebouwd, maar nu met meer aandacht voor het vroegere gotische gebouw. Opvallend zijn de kleurrijke geglazuurde dakpannen; een verwijzing naar de periode van koning Matthias. Een van de oudste onderdelen van de huidige kerk is een reliëf uit de 14de eeuw, met taferelen uit het leven van Maria. Je vindt het in het Mariaportaal, de grote ingang. 

Kijk niet verbaasd op wanneer je ook de naam Nagyboldogasszony-templom (Onze-Lieve-Vrouwekerk) bemerkt, want dat is uiteindelijk de officiële naam… Voor de fans van Sissi: zij werd hier in 1867 gekroond tot koningin van Hongarije. 

Reviews en beoordelingen Burchtwijk

Heb je zelf tips of opmerkingen over Boedapest: prachtige burcht boven de stad? Plaats je beoordeling

Simons Jan23 juni 2019

prima reisgids. we hebben weinig tijd te beschikking en dit helpt ons om deze in te vullen. doe zo verder

mich23 januari 2019

Een goede leidraad & perfecte uitvalbasis. Een handige gids waarin bij sommige puntjes een update nuttig zou zijn.

Eddy Peeters9 september 2018

Voor ons kwam de trip niet uit, maar dochter heeft die gemaakt en reisgids meegegeven en zij was er enthousiast over. Bedankt.

Verlinden23 december 2017

Goede info over de stad. De Kerstsfeer is er enorm, en het centrum heel gezellig. Bijzonder goed openbaar vervoer en gratis voor 65-plussers. Opgelet, sommige controleurs willen van vreemdelingen toch nog een ticket afpingelen, maar het mag niet aan 65-plussers. Bovendien bestaat een ‘Budapest card’, voor 65-plussers minder interessant omdat veel zaken gratis of tegen sterk verminderde prijs zijn. Sommige kerken (de voornaamste ) zijn enkel te bezichtigen mits betaling! Het eten is minder culinair, wel veel goulash, paprika’s, ajuinen en bonen. De Hongaren zelf zijn een minder sympathiek volk, zuiderlingen zijn meer gemoedelijker en opener. Een aanrader tot bezoek zijn de badhuizen, maar sommige geven korting of geven gratis toegang met een Bud.card (zo’n een 72-urenkaart kost 37 euro, en openbaar vervoer onbeperkt te gebruiken, zelfs van/naar de Luchthaven, een uurtje rijden van het centrum). Budapest is werkelijk een heel mooie stad en heeft voor elke leeftijd meer dan voldoende aanbod. Ga zeker in de zomerperiode nog eens terug!!

Dierck Els26 augustus 2017

Wij hebben de 2 wandelingen gemaakt. Dat was heel handig want zo kwamen we langs een groot aantal bezienswaardigheden zonder dat we zelf een route moesten uitstippelen. De moeite!!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info