Doornik: Pont des Trous bood bescherming in middeleeuwen

Waterpoort als deel militaire stadsomwalling

Dit is een van oorsprong militaire waterpoort over de Schelde die deel uitmaakte van de middeleeuwse tweede stadsomwalling. De hekkens werden neergelaten hetgeen verhinderde dat niet geïnviteerden via het water van de Schelde de stad binnenkwamen. Wat we nu zien is een heropgebouwde poort want in de loop van haar bestaan, van de 13de eeuw tot nu werd ze meermaals vernield, geheel of gedeeltelijk. De laatste keer was tijdens de Tweede Wereldoorlog, niet door de Duitsers maar door de Engelsen. Een paar jaar later werd de poort opnieuw gebouwd maar met een aanpassing (bijna 2.5 m hoger) zodat de grotere schepen van toen er konden doorvaren. Er varen dagelijks nog zo’n 70-tal schepen onder de poort door. Lees meer

  •  
  • Oude waterpoort op de Schelde
  • Ontdek de herkomst van 'les trous'
  • Meermaals doelwit maar telkens uit as verrezen
  • Blijvende herinnering als militaire verdediging
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Weetje

Men zou kunnen denken dat de naam ‘trous’ verwijst naar de drie openingen (gaten) die de constructie vormen maar dat is niet zo. In de binnenvaart spreekt men over een ‘trou’ als men het heeft over een sluis. Vlakbij deze waterpoort lag een sluis, daarvan is dus de naam afgeleid.

Project Scheldekaaien

Het staat in de steigers, een project om de kaaien aan de Schelde dichter bij het water te laten komen en de middelste boog te vergroten. Het zal het traject voor de schepen iets makkelijker maken. De schipper moet immers nogal wat stuurwerk uitrichten, ook vooraf zijn er al flauwe bochten te nemen.

Wie het ganse verhaal van de Schelde in Doornik wil lezen, moet naar de ophaalbrug (de brug na deze waar wij met de wandeling het water oversteken). Dáár vind je een uitgebreid gedocumenteerde uitleg op een pancarte.  Over die bochten in het Scheldeverloop nog dit. Vroeger was het nog veel erger, maar Lodewijk XIV, zijn rol in de ontwikkeling van Doornik kan niet genoeg beklemtoond worden, zorgde er al voor dat de Schelde al flink werd rechtgetrokken op zijn traject door de stad.

Reviews en beoordelingen Pont des Trous

Heb je zelf tips of opmerkingen over Doornik: Pont des Trous, bescherming in middeleeuwen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info