Autoroute IJsland - Dag 5

Autoroute IJsland - Dag 5

Dettifoss waterval

We verlaten de Oost-Fjorden en rijden via het hoogland en de weg 862 (de kortere route via 864 is nog gesloten wegens sneeuw en modder) naar onze eerste stop van de dag, de Dettifoss waterval. Onderweg ligt alles nog onder een wit sneeuwtapijt. Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer een 1 km wandelen door de sneeuw tot aan het uitkijkpunt over de 100 meter brede waterval. 

Grjótagjá lavagrot

Daarna rijden we naar Grjótagjá lavagrot, in de buurt van het Mývatn. Binnenin is er een heetwaterbron. Tot enkele jaren geleden kon je er in zwemmen. Ik kan me niet bedwingen om toch eens met mijn voeten het water te toetsen. Helaas, het is nu te warm om er in te zwemmen.
De grot is ook te zien in seizoen 3 van Game of Thrones, waarbij ze wordt gebruikt als geheime grot waar Jon Snow zijn verbond met Ygritte sluit.

Myvatn en Krafla krachtcentrale

In Mývatn is het alsof je op een andere planeet bent. Pruttelende en kokende modderpoelen, stomende warmwatercentrales en blauwe meren.

Hverfjall krater

Mt. Hverfjall is een krater die zo'n 2500 jaar geleden is ontstaan en uniek is in zijn soort. De krater is ongeveer 1 km in diameter en 140 meter diep. Je kan de krater beklimmen vanaf het parkeerterrein. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Het kan er soms zeer hard waaien, waardoor de as in het rond vliegt (bescherming voor de ogen is een aanrader).

North Aurora Guesthouse

Daarna rijden we richting Laugar. Het kleine dorpje ligt in de vallei. We overnachten er in North Aurora Guesthouse. Gastvrouw Bryndís ontvangt ons hartelijk.  De volgende ochtend zijn we verrast met een heerlijk ontbijt met lokale producten. Gesterkt beklimmen we hierna de heuvel op zoek naar de elf steen. Voor wie het traditionele toeristische pad even wil verlaten en meer wil  te weten over elfen, de krachten die de IJslanders eruit halen en hoe je spiritueel innerlijke te versterken is dit een ideale plek. Het was een zeer aangename stop, enkel te kort. Zoals Bryndís over onze korte passage schreef op haar Facebook pagina: "They came as guests and left as my dear friends ;)."
Meer info en reservatie: www.auroraguesthouse.is

Gratis reisgids IJsland downloaden

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info