Diest: historische gebouwen en bezienswaardigheden

Verken langs de wandelroute de bijzondere gebouwen van Diest

Diest is rijk aan historische gebouwen. Ons wandeltraject in deze reisgids Diest laat je kennismaken met de vijf meest bijzondere bezienswaardigheden: het stadhuis, het Hof van Nassau, de Lakenhalle, het Spijker en de Ezeldijkmolen. Het enige museum van Diest, naast de schatten in de kerk, bevindt zich onder het stadhuis: het Stadsmuseum Hofstadt. Lees meer

Struinen door het rustgevende Begijnhof maakt een mens blij. 
  • Wandel door het Begijnhof
  • Bezoek het stadsmuseum onder het stadhuis
  • Lees meer over de Lakenhalle 
  • Wie vervoerde schors op de Ezeldijkmolen?
  • Spot de oude gebouwen op de Allerheiligenberg
Gratis reisgids downloaden

De oorsprong van het Begijnhof van Diest gaat terug tot 1253. Officieel functioneerde het Begijnhof tot 1796, toen het werd opgeheven tijdens het Franse bewind, maar een aantal begijnen keerden later terug. De zowat negentig huizen, die veelal uit de 17de en 18de eeuw dateren, worden deels bewoond door kunstenaars. Het Diestse Begijnhof behoort tot de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Zoals bij tal van andere kerken in het Hageland werd ook voor de begijnhofkerk Sint-Catharinakerk (14de eeuw) ijzerzandsteen gebruikt. De kerk bevat een mooie verzameling kunstwerken en kerkmeubilair vanaf de 17de eeuw. Achteraan de Begijnhofkerk ligt het Gasthof (1618). Begijnen houden op dit plein versteend de wacht: eerst een vijftal, wat verder een duo gevormd door de laatste twee begijnen die het hof verlieten (in 1926).

Stadhuis

Het stadhuis van Diest werd gebouwd in de 18de eeuw. Het steunt op een gotische onderbouw waarin het 'Stadsmuseum Hofstadt' is ondergebracht. Hier kan je terugblikken op allerhande aspecten van het Diesterse verleden, van kunst tot volkskunde. Meer informatie op www.toerismediest.be

Hof van Nassau

Het 'Hof van Nassau' gelegen op het plein bij het Warandepark in Diest is nu een privéwoning. Het werd in de 16de eeuw gebouwd door een van de prinsen van Nassau die hier zijn residentie wou.

Lakenhalle

De geschiedenis van de Lakenhalle van Diest gaat terug tot de 14de eeuw. Wat je nu te zien krijgt is niet meer de gotische originele versie maar eerder een aanpassing uit de 18de eeuw met gebruik van ijzerzandsteen en speklagen in witte steen. Ook Diest had een belangrijke lakennijverheid en bouwde voor zijn handel dit gebouw. Maar reeds in de 17de eeuw was de lakenhandel verdwenen en werd het gebouw voor andere doeleinden gebruikt. Het kanon voor de Lakenhalle draagt de naam ‘Holle Griet’ en is zo’n 600 jaar oud maar werd nooit gebruikt om de stad te verdedigen.

Ezeldijkmolen

De Ezeldijkmolen in Diest werd rond het midden van de 16de eeuw gebouwd in een renaissancestijl en werd later in bezit genomen door de Oranje-Nassau’s. Opvallend is de uitgestrektheid van het gebouw en de trapgevels in baksteen en witte zandsteen aan de voorzijde. Hij bleef in werking tot 1946. De naam verwijst naar de kudde ezels die op de dijk werden gebruikt om boomschors te vervoeren naar de huidevetters van Diest.

Het Spijker

Het Spijker in Diest was het Refugiehuis van de abdij van Tongerlo, daterend uit de 16de eeuw. Het was een vluchtplaats voor monniken in woelige tijden. Omdat er tussentijds ook graan werd opgeslagen kreeg het gebouw de naam “Het Spijker”, afgeleid van “spicarium”, het Latijnse woord voor graanopslagplaats. Momenteel is dit een privaat gebouw.

Allerheiligenberg

Enkele oude gebouwen bleven bewaard aan de Allerheiligenberg: op het nummer 14 het huis De Roskam en er tegenover op nummer 17 de Schoone Lieve Vrauwe. “De Roskam”, opgetrokken in de 15de – 16de eeuw is oorspronkelijk gebouwd in hout en leem. De “Schoone Lieve Vrauwe” werd gebouwd rond 1772.

Reviews en beoordelingen Bezienswaardigheden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info