Abonneren op deze Promoties RSS feed

Weekendje Trier

Weekendje Trier

Op het 'Rode Huis' staat dat de stad Trier zowat dertienhonderd jaar ouder is dan Rome. Dit lijkt ons een beetje te optimistisch, maar Trier is wel de oudste stad van Duitsland en is gesticht in 16 v.c. en droeg dan de naam 'Augusta Treverorum'. In 306 werd het de hoofdstad van het Romeinse rijk en was het de verblijfplaats van Keizer Constantijn. Zo kwamen er de Kaisersthermen (luxueus badhuis), de Basilica en twee reusachtige kerken. Amper een paar jaar later, in 314, verhuist Constantijn naar Byzantium. Eind de jaren 300 kent Trier zijn laatste bloeiperiode. Hierdoor werden bepaalde Romeinse bouwwerken nooit afgewerkt.

Vele van deze bouwwerken zijn nu nog altijd te bewonderen. Bovendien werd het een Keurvorstendom met vorsten die graag zich met alle luxe omringden. Er valt dus heel wat te zien in Trier.

NIEUW is onze stadswandeling in Trier. Deze stad heeft een zeer compacte en gezellige stadskern. Wij wandelen er dwars doorheen en komen langs alle belangrijke bezienswaardigheden. En daartoe behoren uiteraard de Dom, het paleis, de Basilika, de Porta Nigra en nog veel meer. Om alle Romeinse overblijfselen in deze wandelroute op te nemen gaan we ook even het centrum uit en wandelen langs de ring.
Ga nu naar deze wandelroute.

Porta Nigra
Deze 'zwarte poort' was origineel heldergeel, maar door de vervuiling werd ze zwart. Ze is 30 meter hoog en 36 meter breed. Het is de hoogste poort uit het Romeinse tijdperk. Dit bouwwerk dateert van ca. 150 n.c. De dubbele deuren, gecombineerd met een uitstekende stabiliteit maakte deze poort oninneembaar.

Toen aartsbisschop Poppe in 1016 naar de stad kwam was dit het enige gebouw dat nog deftig recht stond. Hij liet een dak over de binnenkoer leggen en had zo een mooie ruimte gecreëerd. Zo maakte hij er twee kerken boven elkaar, de inrit werd volgestort met puin van de vervallen stad en hij bouwde een brede trap die naar de 1ste verdieping leidde. De onderste kerk was de parochiekerk en de bovenste was de kloosterkerk van St. Simeon. Hij liet naast de poort dan ook het Simeonsklooster bouwen.

Napoleon liet de kerken terug afbreken en liet de Porta Nigra terug in zijn originele staat herstellen, behalve het Romaanse koor. In het Simeonsklooster kan je nu terecht voor het Stadsmuseum.

Driekoningenhuis
Het werd rond 1200 gebouwd. Toen waren de eerste twee verdiepingen zonder openingen, tegen de overvallers. Vandaar zit de voordeur op de tweede verdieping. Deze was te bereiken met een ladder die kon worden opgetrokken.

Rote Haus en de Petrusbronnen
De tekst op het 'rode huis' luidt als volgt: "Voordat Rome gesticht werd bestond Trier al dertienhonderd jaar. Moge het blijven bestaan en van eeuwige vrede genieten.". Zoals reeds eerder gemeld is de waarheid wel iets anders, toch maakt het huis deel uit van de geschiedenis. De eerste mensen bevonden zich hier rond 400 v.c., maar de stad werd pas gesticht in 16 v.c.
De Petrusbronnen dateren van 1595.

Dom en Liebfrauenkirche
De Dom was ooit tweemaal zo groot, doch verschillende malen vernield, heeft aartsbisschop Poppe de huidige Dom gebouwd. Het heeft nog steeds twee koren, waarvan eentje met een bedevaartommegang.
Naast de Dom ligt de Liebfrauenkirche uit 1260.

Basilika
Doordat Trier in 306 hoofdstad werd van het Romeinse Rijk moest het een troonzaal hebben. Van Keizer Constantijn moest alles zeer groot zijn, vandaar werd het het grootste gebouw uit de oudheid. De Porta Nigra gaat twee keer in dit gebouw. Het gebouw was dieper uitgehaald (de vloer is verhoogd), in de nis stond de hooggeplaatste troon. De wanden waren allen bekleed met marmer en er was vloerverwarming (marmeren vloer). De nis was versierd met mozaïeken.

Na het vertrek van de Romeinen kwam de Basilika in verval en werd voor allerlei doeleinden gebruikt. Tussen 1846 en 1856 werd ze hersteld en is nu nog steeds in gebruik als een Protestantse kerk.

Keurvorstelijk Paleis
Dit mooie kasteel werd gebouwd in 1756 door keurvorst Philipp von Walderdorff. Het werd nooit afgewerkt want de Basilika staat in de weg. Maar het interieur beviel de laatste keurvorst niet. Het kreeg dan ook de bestemming als gastenhuis en werd in 1794 geplunderd en gedegradeerd tot kazerne. In 1930 gerestaureerd maar in 1944 gebombardeerd, doch veel beelden konden worden gered, zelfs de mooie trap bleef gespaard.

Kaisersthermen
Aan de rand van de stad liggen de Kaisersthermen, als het ware in de tuin van het Keurvorstelijk Paleis. Dit tweede badhuis is een schenking van keizer Constantijn aan de bevolking. Het werd echter nooit afgewerkt want de keizer verliet Trier wanneer het in de ruwbouwfase stond.

Barbarathermen
Deze badplaats ligt al iets meer naar de Moezel langs de kleine ring. Dit was het op één na grootste badhuis van het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot de Kaisersthermen is dit wel gebruikt geweest. Nu nog kan je de restanten hiervan zien.

Aan de Moezel heb je dan de Romeinse brug, althans de pijlers zijn nog echt Romeins. Vroeger werd er op de pijlers een houten brug gebouwd. Langs deze rivier staan er ook nog een tweetal kranen. De rivier was bij het verval van de Romeinse wegen zowat het enige transportmiddel. De goederen werden door deze kranen in de schepen geladen en gelost. De ene kraan dateert van 1413 en de andere van 1774. Het waren eigenlijk tolkranen die de belasting in natura uit de schepen losten. De armen kunnen niet bewogen worden, wel het dak.

In Trier is er verder ook nog een Amfitheater (richting Olewig). Het is het oudste Romeinse bolwerk van Trier en mat 75 meter lang en 50 meter breed. Het kon zowat 20.000 toeschouwers ontvangen en werd gebouwd in 100 n.c.. Pas in 1816 werd het opgegraven en kan nu bezocht worden.

Copyright Foto: © Thewhiterabbit | Dreamstime.com

Reviews - beoordelingen

Reacties weekendje Trier

martens martine

de gedownloade stadswandelingskaart is zeker een aanrader trier is een mooie stad en zo kom je alle bezienswaardigheden tegen

fam Maes

Voor het begin te zoeken was even zoeken maar het was een leuke tocht door trier een aanrader je kwam op plaatsen waar je anders niet zou komen .

1

Promotie Trier

3 daags arrangement Trier in hotel 3*: 155€ pp
3 daags arrangement Trier in hotel 3*: 155€ pp
Je verblijft 3 dagen in halfpension in het Hotel Becker's*** aan de rand van Trier. Het is een klein familiehotel met een restaurant dat in de top 100 van Duitsland staat. 's Morgens krijg je een ontbijtbuffet en 's avonds telkens een 3-gangendiner. Verblijf in een standaardkamer voor deze promotie. Wens je een kamer in het nieuwe gedeelte bel ons dan op het nummer 050 44 44 88 voor een telefonische reservatie.

Gratis reisgids Moezel

reisgidsOnze reisgids (20 blz.) omvat twee stadswandelingen (Trier en Koblenz) en laat je kennismaken met die andere Moezelstadjes. Alles gratis te downloaden.

Download nu reisgids Moezel
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen