Waasland: Stekene, het Stropersbos, een bekende vos en zijsprongetje naar Hulst

Ontdek het vele groen van Stekene en omgeving, te voet of per fiets

Stekene heeft iets met een vos. Misschien kan je een échte vos zien in het Stropersbos van Stekene, maar in elk geval ontkom je niet aan de figuur van Reynaert de Vos als je in Stekene rondloopt. Het Stropersbos, ook wel Stekene bos genoemd, is één van de grootste bosgebieden in Oost-Vlaanderen.Ruim 500 hectare bos, dat is de oppervlakte die het Stropersbos beslaat. Prachtige dreven, heideplekken en elzenbroekbossen vormen één van de grootste bosgebieden van Oost-Vlaanderen. Lees meer

Let toch maar op van Reynaert de Vos, hij verleert zijn streken niet. 
  •  
  • Wandelen in het uitgestrekte Stropersbos 
  • Maak kennis met Reynaert de Vos in Stekene
  • Ga ook eens het Steengelaag in
  • Maak een overstapje naar de Wilde Landen
  • Met een fietsroute vanuit Stekene rij je naar Hulst en terug
  • Download de fietsroute in de reisgids Waasland
Gratis reisgids downloaden

(inclusief wandel- en fietsroute)

Als je in het Stropersbos wandelt, kan je restanten terugvinden uit de Spaanse Successieoorlog (begin 18de eeuw), namelijk een aarden verdedigingswal van de Bedmarlinie. Markies Bedmar richtte nieuwe forten op die met elkaar verbonden werden via waterlopen en verdedigingswallen om de grenzen te versterken. Hier in het Stropersbos liep die linie dwars door het bos.

Reynaert de Vos

Het dierenepos over ‘Van den vos Reynaarde’ dateert uit de 13de eeuw. Niet alleen in het Meetjeslandse krekengebied liep Reynaert de Vos rond, ook in het Waasland hield hij zich een tijdje op. Hij is vereeuwigd in tal van beelden die je in en rond Stekene zal terugvinden. Reynaert de Vos is een sluwe schurk die zijn straf probeert te ontlopen door allerlei listen. Daarbij maakt hij gebruik van zwakheden van de dieren, maar die zwakheden zijn veelal te projecteren op de mensenwereld: zich laten verleiden door geld, lekker eten, sex, ... Voor die tijd was het eenvoudiger om een verhaal te schrijven met vermenselijkte dieren omdat daarbij niemand zich gekwetst zou voelen.

Pomp voor een straat

Schuin over het gemeentehuis zie je een gietijzeren pomp, in een groen kleurtje gestoken. Blijkbaar is elke reden goed om iets van tastbaar erfgoed te creëren. De pomp werd er geplaatst in 1873 n.a.v. het doortrekken van een straat naar Koewacht in 1861. Reynaert de Vos trekt er zich niks van aan, want zie je hem staan enkele meters verderop? Hij keert de pomp de rug toe. 

Steengelaag

Het Steengelaag is een natuurgebied, niet ver van het centrum van Stekene. Het gebied is ca. 31 hectaren groot. Het bevat plukjes bos, graslanden, struikgewas en enkele vijvers. Bloemen, planten en dieren vinden hier een elk een geschikt biotoop. Je kan de vogels spotten vanuit een kijkhut. De naam verwijst naar een steenbakkerij ‘Steengelaag’ die hier stond. Klei werd gewonnen uit kleiputten. Een metersdikke kleilaag werd door de zee afgezet vele miljoenen jaren geleden. Het steenbakken heeft men intussen moeten opgeven, de natuur is er gelukkig nog gebleven.

Wilde Landen

Je kan een eindje buiten Stekene centrum aanzetten voor een wandeling die je even over de grens doet stappen. Je kan er genieten van een heerlijk mooi natuurgebiedje, de Wilde Landen en zo ben je meteen in Zeeland. Weilanden en plassen met zoet water vormen er een mooie plek.      

Reviews en beoordelingen Stekene

Heb je zelf tips of opmerkingen over Stekene? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info