Andere bezienswaardigheden Keulen

Wandel langs de Rijn en bewonder de Romeinse en andere bezienswaardigheden

Ondanks grote verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog beschikt Keulen tegenwoordig weer over een brede waaier aan bezienswaardigheden. Op deze pagina beschrijven we er enkele. De Alter Markt móet je gezien hebben, en over de Hohenzollernbrücke kan je naar de rechteroever van de Rijn, de zogenaamde Schäl Sick. Andere bezienswaardigheden, zoals de Dom bijvoorbeeld, vind je op andere pagina's. Lees meer

Er is écht heel wat om te ontdekken tijdens je citytrip Keulen. Haal ze uit onze reisgids. 
  • Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Keulen
  • Loop over de 'Alter Markt'
  • Zoek Platzjabbeck op het mooie stadhuis
  • Flaneren langs de Rijnoever en op de Schäl Sick
  • Getuigen van een Romeins verleden
  • Bezoek de Kolumba kapellen
Gratis reisgids downloaden

Alter Markt met het Rathaus

De Alter Markt is, zoals de naam al doet vermoeden, de oudste marktplaats van Keulen. Eigenlijk was hier vanaf het begin het bestuur van de stad gevestigd en ook het economische hart. Nu en vroeger domineert het stadhuis (Rathaus) dit gezellige plein. Het huidige gebouw dateert uit de 14e eeuw. Ook de Romeinen hadden hier hun bestuursgebouw (Praetorium). Bemerk de vele figuren op de 61 meter hoge toren, het zijn er 124. Eentje steekt elk uur zijn tong uit, de Platzjabbeck. Probeer hem maar te vinden. 

Rijnboulevard en Hohenzollernbrücke

Bijzonder aangename plaatsen om even uit te rusten zijn de “Rheingarten”, de plantsoenen langs de Rijnoever. Van hieruit vertrekken ook de rondvaartboten. Het drukke verkeer langs de Rijnoever wordt hier ondergronds gebracht over een afstand van meer dan 600 meter. Aan de overzijde, ga er heen over de Hohenzollernbrücke, een wel heel speciaal aangeklede brug met duizenden hangsloten. Het is de drukst gebruikte spoorwegbrug van Europa. Bijna constant (zowat elke minuut) rijdt er een trein over. 

Aan de andere kant ben je op de Kennedy Ufer, een nieuw aangelegde kade met trappen nodigt uit om Keulen van die zijde te monsteren. Deze oever oogt modern. Markante gebouwen bepalen het uitzicht. Beklim je de Köln Triangle, dan word je beloond met een panoramisch zicht over de stad. De Lanxess Arena is een transparante evenementenhal. Deze rechteroever wordt ook in de volksmond Schäl Sick genoemd, Rheinisches dialect voor 'scheele Seite', valse, slechte zijde van de Rijn. Oordeel je zelf?

Hahnentor 

Deze Romaanse poort (12e eeuw) is de mooiste van de stad. De poort geeft verbinding met de stad Aken. Daar werden de koningen gekroond en ze kwamen dan via deze poort Keulen binnen, recht naar de Dom. De poort maakte deel uit van de stadsmuur die nog 11 andere van deze poorten had. Elders in de stad zijn nog resten te zien van die stadsmuur. 

Römer Turm

Deze Romeinse toren ligt als het ware verzonken tegenover het achterliggende huis. Hij dateert uit ca. 50 n.C. en maakte deel uit van de Romeinse vestigingsmuur rond Keulen. Een muur die negen poorten en 21 torens bevatte.

Römische Stadtmauer

Dit stuk oude Romeinse muur maakte deel uit van een ommuring rond de stad. Van diezelfde muur zijn ook nog restanten te zien bij de römische Nordtor op het Domplein.
Het monument aan het begin van de muur heet 'Tongeren 2000'. Het is een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Raf Verjans, gemaakt n.a.v. 2000 jaar Tongeren (1985). Merk dat de twee blokken in elkaar passen. Dat moet gezien worden als negatief en positief, als het komen en gaan van de mens die steeds in beweging is. Het is een geschenk van de stad Tongeren aan Keulen. Kopieën van het kunstwerk vind je in de zustersteden van Tongeren die banden hebben met het Romeinse verleden: Aarlen, Bavay, Doornik, Heerlen, Maastricht, Metz, Nijmegen, Rome en Trier. De namen van de steden lees je af op een plakkaat.  

Kolumba

Vroeger heette dit het Diözesanmuseum. Het is inderdaad een kapel annex museum. De betonnen gevel van het museumgebouw werd in 2003 óver de oude katholieke gotische Sankt Kolumba kerk geconstrueerd. Je vindt de ingang links voorbij het gotische raam met restant oude kerkmuur.  In het museum is gewijde kunst te zien uit de middeleeuwen tot heden. De kapel werd in 1943 bijna volledig verwoest. Rechts in de kleine inkomhal zijn nog restanten te zien van de Sankt Kolumba. Binnen bevinden zich twee kapellen naast elkaar. De Mariakapel 'Madonna in den Trümmern' en de Sakramentskapel. Zeker eens binnengaan. 

Meer info op www.kolumba.de

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Keulen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info