Eiffeltoren Parijs bezoeken? 10 x praktische tips + reisgids

De absolute bezienswaardigheid en blikvanger van Parijs

Als je aan Parijs denkt, denk je aan de Eiffeltoren. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie werd in 1887 begonnen aan de bouw van de Eiffeltoren. Ingenieur Gustave Eiffel, die al verantwoordelijk was voor de bouw van veel van de bruggen in de stad, deed er amper twee jaar over om deze 300 meter hoge toren te bouwen. De Eiffeltoren was toentertijd het hoogste bouwwerk ter wereld. Een citytrip Parijs zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan deze bezienswaardigheid! Lees meer

De Eiffeltoren beweegt mee als het waait en zet uit wanneer het warm is.
  • Bestijg de iconische Eiffeltoren met lift of trap
  • Geniet van het geweldige uitzicht
  • Kom in interessante bezoekersruimtes
  • Chic dineren hoog boven in de lucht
  • Neem een exclusief kijkje achter de schermen
  • Wachtrijen overslaan? Boek je tickets online
Koop je tickets online

Sla de wachtrijen over

1. Wanneer is de Eiffeltoren gebouwd?

Geheim appartement Eiffeltoren Parijs

De Eiffeltoren is een ontwerp van ingenieur Alexandre Gustave Eiffel, naar wie het monument dan ook genoemd is. Eiffel heeft heel wat bouwwerken in Europa op zijn palmares zoals de Maria Pia-brug in Porto, het Weststation in Boedapest en de Temsebrug over de Schelde in België.

De toren werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs, waarbij de Eiffeltoren als een imposante toegangspoort zou fungeren voor een reeks andere monumenten. Het jaar 1889 was trouwens niet toevallig gekozen. Dat was 100 jaar na het bestormen van de Bastille, wat de Franse Revolutie inluidde.

In 1887 startte de feitelijke constructie van de Eiffeltoren. Zoals je kan verwachten van een monument dat wel heel erg modern was voor zijn tijd, was de bouw ook controversieel. Veel Parijzenaars verzetten zich hevig tegen de bouwwerken van de Eiffeltoren omdat ze zo’n lelijk ding niet zagen zitten in de fiere skyline van de Franse hoofdstad. Die vrees was terecht, want de toren zou op dat moment ook het hoogste gebouw ter wereld worden. Maar ondanks de vele protestacties werd de Eiffeltoren toch afgewerkt en ingehuldigd bij de start van de Wereldtentoonstelling van 1889.

1.1. Welke rol speelde de Eiffeltoren in de Eerste Wereldoorlog?

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat de Eiffeltoren na de Wereldtentoonstelling zou blijven staan. Maar het was echter zo’n succes dat de afbraak, voorzien in 1909, er niet kwam. In 1889 verwelkomde de toren naar schatting zo’n 2 miljoen bezoekers. Na de tentoonstelling was de Eiffeltoren ook erg nuttig voor de Franse overheid. Er werden antennes en transmitters voor radio en telegraaf op geplaatst. De moderne communicatiemiddelen van die tijd.

Een onverwacht, doch positief effect deed zich voor tijdens WOI. De radioantennes van de Eiffeltoren verstoorden namelijk de radiocommunicatie van de Duitsers tijdens hun belegering van Parijs, waardoor dat allerminst van een leien dakje liep.

De Eiffeltoren Parijs bezoeken

2. Hoe hoog is de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren is in totaal 324 meter hoog. Daarbij zijn de 120 antennes en zendmasten meegerekend die bovenop de top staan. Voor de bouw van de toren werd maar liefst 7300 ton staal gebruikt. De trappen tellen samen 1665 treden. Ook de cijfers om de Eiffeltoren te onderhouden zijn imposant: om de 7 jaar is er 60 ton industriële metaalverf nodig om de toren een nieuw schilderlaagje te geven.

3. Hoe de Eiffeltoren bezoeken?

De toren heeft 4 ingangen aan elk van de voeten. Overal heb je de keuze tussen trappen en liften om de Eiffeltoren te beklimmen. Af en toe gaan er ook gegidste tours door waarbij je het mechanisme van de liften van dichtbij kan gaan bekijken.

3.1 Eiffeltoren beklimmen met de trap of de lift?

Zoals gezegd telt de Eiffeltoren in totaal meer dan 1.600 treden. Maar lang niet alle trappen zijn toegankelijk voor bezoekers. Je kan “slechts” 704 traptreden afleggen wanneer je de Eiffeltoren met de trap wil beklimmen. Dat brengt je dan naar de tweede verdieping. Als je nog hoger wilt, is de lift je enige optie.

Zelf raden we je aan om met de trap te gaan wanneer je goed te been bent. Dat draagt simpelweg bij aan de ervaring van je bezoek. Je krijgt de beste indruk van de omvang van dit bouwwerk als je de uitdagende klim naar boven doet.

Ben je in minder goede fysieke conditie of slecht te been? Dan zijn meer dan 700 treden er wellicht te veel aan. Dan kan je het beste gewoon de lift nemen.

Neem je de lift naar boven? Dan moet je op de 2de verdieping overstappen. Er zijn verschillende liften naar de hoogste verdieping, kijk dus even rond bij welke lift de wachtrij het minst lang is voor je gaat aanschuiven.

Voor de terugkeer naar beneden kan je best de trap nemen van zodra je terug op de tweede verdieping bent. Verder afdalen met de trap duurt ongeveer 10 minuten. De wachtrij voor de lift naar beneden kan vaak al langer zijn.

3.1.2 Jaarlijkse trappenrace op de Eiffeltoren

Een leuk weetje is dat er ieder jaar er een trappenrace wordt georganiseerd op de toren waarbij een honderdtal lopers zo snel mogelijk de 1665 traptreden van de Eiffeltoren moeten overwinnen. Momenteel staat het record bij de mannen op 7 minuten en 48 seconden. De snelste vrouw deed er 9 minuten en 34 seconden over.

Bekijk hier een filmpje van het unieke evenement:

 

4. Hoe best de Eiffeltoren beklimmen met kinderen?

Reis je met kinderen? Dan is het beklimmen van de Eiffeltoren een onvergetelijk avontuur voor hen. Vanaf 6 à 7 jaar zijn ze zeker klaar om de trappen te trotseren. Je zal zien dat ze onderweg de tijd van hun leven hebben en volop zullen genieten van het prachtige uitzicht. Voor kinderen van minder dan 6 jaar is het wellicht nog wat te lastig, dan kan je best de lift nemen.

Een bijkomende reden om de trap te nemen met kinderen is de Follow Gus speurtocht die op de kinderspeelplaats van het 1ste verdiep begint. De speurtocht is opgesteld in het Frans en Engels. Je kan je kleine bengels dus ook een handje helpen. Het speurboekje en een balpen kan je afhalen bij het Ferrié pavilion op de eerste verdieping.

Op de eerste verdieping vind je trouwens ook een glazen vloer waar je over kan lopen terwijl je in de diepte naar beneden kijkt. Ook heel spannend voor kinderen.

Glazen vloer Eiffeltoren

5. Hoeveel verdiepingen heeft de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren telt drie verdiepingen waar je als bezoeker naartoe kan. De eerste en de tweede verdieping zijn via de trappen te bereiken, de derde verdieping is alleen toegankelijk met de lift.

4.1. Wat vind je op de 1ste verdieping?

Wanneer je 57 meter hoog stijgt, beland je op de eerste verdieping. Een blikvanger hier is de glazen vloer waarbij je naar beneden kunt kijken in de diepte. Verder is hier een interactieve tentoonstelling over de historie van de Eiffel toren. Door middel van foto’s, video’s leer je het verhaal van de Eiffeltoren beter kennen. Verder zijn er een paar kleine winkels met prullaria. Je kan ook een hapje eten in 58 Tour Eiffel Restaurant.

4.2 Op naar de tweede verdieping

Na 116 meter beland je op de 2de verdieping, die vooral bekend is voor het adembenemende uitzicht op Parijs. De Arc de Triomphe, La Défense, de Champs Elysées, Montmartre en de andere blikvangers van de Franse hoofdstad zijn te zien. De borden vertellen je nog meer over de constructie en welke stadsdelen en monumenten je waar precies kan vinden op het panorama. Van hieruit kan je nog verder met de lift richting de top. Er zijn ook een aantal kraampjes voor souvenirs en snacks, naast het beroemde Jules Verne sterrenrestaurant.

4.3. De derde verdieping + het geheim verdiep

Op de hoogste verdieping ben je geklommen tot 276 meter. Daar bevindt zich ook een geheim verdiep met een flat van Gustave Eiffel. Veel bezoekers weten dat niet. Hier kwam de ingenieur uitrusten en notabele gasten ontvangen. Vandaag vind je er nog authentieke meubels van Eiffel. Er staan ook wassen beelden van hemzelf en zijn dochter, maar ook van Thomas Edison, bekend als uitvinder van de gloeilamp.

Het appartement van Eiffel

Op de 3de verdieping heb je nog een fraaier uitzicht over Parijs met wat panoramische panelen. Maar heel wat mensen komen naar hier voor een stukje romantiek. Er gaat dan ook niks boven een glas drinken in de champagnebar.

Er mogen slechts 400 mensen tegelijk naar de top. Soms moet je dus wachten tot er plek is in de lift. Bij slecht weer wordt de top soms ook afgesloten voor het publiek.

6. De Eiffeltoren by night bezoeken?

Parijs staat bekend als de lichtstad, dus bij valavond heb je de bekende panorama’s van “Paris by night” vanop bijvoorbeeld Montmartre. ‘s Nachts zorgen er meer dan 20.000 lichten voor dat de toren een blikvanger in de skyline wordt.

De toren zelf is vrijwel altijd tot redelijk laat in de avond open, dus je kan hem ook nog bezoeken wanneer het donker wordt. Er zijn ook verschillende avondtours mogelijk om de Eiffeltoren by night te bezoeken.

7. Gratis de Eiffeltoren van onderaan bezoeken

Tot voor kort konden mensen gewoon onder de toren doorlopen op de Esplanade, maar dat werd onveilig omdat er regelmatig objecten naar beneden vielen van mensen die zich hoger in de toren bevonden. Maar ook het terrorisme van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat alles wat is ingeperkt.

Je kan nog steeds gratis de onderkant van de toren bekijken, maar dan moet je langs de security passeren. Je hoeft wel niet tussen de bezoekers te gaan staan die de toren willen beklimmen, dus de wachtrij voor de onderkant is doorgaans niet lang.

Bij de noordelijke ingang staat een borstbeeld van Gustave Eiffel van Antoine Bourdelle uit 1929.

7.1. Wandelen + picknick in Parc Champs de Mars

Het park vlakbij de Eiffeltoren is Champs de Mars. Je kent het wel van de lange stroken gras en strak gesnoeide hagen, van hieruit heb je een mooi zicht op het bouwwerk en het is een uitgelezen plek voor een picknick.

8. Openingstijden Eiffeltoren

Wanneer is de Eiffeltoren open? Je kan hem vrijwel het hele jaar door bezoeken:

● Vanaf 21 juni tot en met 2 september is de toren iedere dag open van 9u tot 0u45. Bezoeken richting top vatten ten laatste om 23u aan. De rest van de toren is tot 0u te bezoeken.

● Vanaf 3 september tot en met 20 juni is de toren open van 9.30u tot 23.45u bezoeken, om naar de top te gaan moet je om 22.30u binnen zijn, voor de overige delen van de toren is om 23.00u. Na 18u kan je wel niet meer de trap nemen.

Opgelet: soms wordt de hoogste verdieping afgesloten als het slecht weer is. Bekijk daarom de weersvoorspellingen voor je jouw tickets aankoopt.

9. Tickets om de Eiffeltoren te bezoeken

Toegangsprijzen Eiffeltoren in 2020

Volwassenen


  • Ticket met de trap naar de tweede verdieping: € 10,20
  • Ticket met trap naar tweede verdieping + lift tot boven: € 19,40
  • Lift naar tweede verdieping: € 16,30
  • Lift beneden tot boven: € 25,50

Kinderen van minder dan 4 jaar

  • Gratis toegang

Kinderen van 4 t/m. 11 jaar 

  • Trappen naar tweede verdieping: € 2,50
  • Trappen naar tweede verdieping + lift tot boven: € 4,90
  • Lift naar tweede verdieping: € 4,10
  • Lift beneden tot boven: € 6,40

Tieners en jongvolwassenen van 12 t.e.m. 24 jaar

  • Trappen naar tweede verdieping: € 5,10
  • Trappen naar tweede verdieping + lift tot boven € 9,70
  • Lift naar tweede verdieping: € 8,10
  • Lift beneden tot boven: € 12,70

Koop je tickets ter plaatse? Dan heb je de keuze om de Eiffeltoren enkel met de trap te beklimmen, of enkel met de lift of het combiticket trap + lift tot de hoogste verdieping.

Als volwassene betaal je dus €10,20 om naar de 2de verdieping te gaan. Nog hoger gaan? Dan heb je een extra ticket voor de lift nodig. Voor €19,40 heb je een combiticket met de trap naar de 2de verdieping + lift naar de 3de.

10. Hoe de wachtrij ontlopen?

10.1. Voorrangskaartjes bestellen

De wachtrijen bij de Eiffeltoren zijn zoals gezegd vooral in het toeristisch hoogseizoen en tijdens feestdagen vaak erg lang. De wachttijden kunnen oplopen tot 1 à 2 uur. Als je geen zin hebt om in de wachtrijen te gaan staan, koop je jouw skip-the-line tickets online. Je kan je voorrangstickets al 3 maanden voor je bezoek aankopen. Let op: voorrangskaartjes zijn doorgaans vlug uitverkocht, dus bestel ze zeker tijdig.

Hou er wel rekening mee dat je ook sowieso door de veiligheidscontrole moet passeren. Zelfs wanneer je vooraf tickets hebt gekocht, moet je hier 15 tot 20 minuten voor het tijdstip dat op je kaartje staat in de rij aanschuiven.

Hoe wachtrijen vermijden voor de Eifeltoren?

10.2. Hoe snel verkopen de tickets voor de Eiffeltoren uit?

Kaartjes om helemaal tot de top te gaan verkopen veel sneller dan de kaartjes die alleen naar de 2de verdieping gaan.

Wil je graag naar de top, maar zijn er geen online tickets meer verkrijgbaar? Dan kan je de wachtrij wel nog omzeilen door een kaartje voor de 2de verdieping online te kopen en ter plaatse bij de kiosk op het tweede verdiep alsnog een liftticket naar de derde verdieping bij te kopen. Zo hoef je alleszins al niet aan te schuiven beneden aan de Eiffeltoren.

Een creatieve en smakelijke oplossing? Ga dineren in het 58 Tour Eiffel restaurant of in Jules Verne. Het is uiteraard niet goedkoop om er te gaan eten, maar reservaties voor de restaurants mogen ook snel doorlopen. Tijdens je diner heb je overigens ook een prachtig uitzicht over Parijs.

10.3. Geen tickets online? Ga ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat

Heb je jouw tickets niet vooraf gekocht? Dan kan je de wachttijd best zo kort mogelijk houden door te arriveren rond het openingsuur of door je bezoek aan de Eiffeltoren uit te stellen tot ‘s avonds laat. Is het weer niet al te zonnig? Dan zal er ook aanzienlijk minder volk staan. Verder kan je ook best buiten het toeristisch seizoen naar de Eiffeltoren gaan.

Als je dan toch moet wachten, dan is de kortste rij vrijwel altijd bij de Pillier Sud, waar de kassa voor de trap is. Logisch, want er zijn meer mensen die ook (deels) met de lift willen gaan.

Wil je alleen even de onderkant zien? Dan neem je Entree Est die links ligt als je vanaf de Seine kijkt. Die ingang ligt namelijk het verste van het metrostation. De meeste toeristen gaan naar de rechterkant van de toren.

11. Hoe kom je bij de Eiffeltoren?

11.1. Te voet naar de Eiffeltoren

Kom je vanaf de Arc de Triomphe? Dan ben je er op een halfuur. Ben je in de buurt van de Notre Dame? Reken dan op een uurtje stappen.

11.2. Openbaar vervoer

Metro’s 6 en 9 gaan naar de Eiffeltoren. Je kan uitstappen aan de halte Bir-Hakeim of aan Trocadero. Ook RER-lijn C brengt je naar de Eiffeltoren via halte Champ de Mars – Tour Eiffel. Met bus 42 of 82 stop je praktisch aan de Esplanade.

11.3. Met de wagen naar de Eiffeltoren

Er liggen 3 parkings bij de Eiffeltoren: 1. Parking Pullman Tour Eiffel op ongeveer 5 minuten stappen. 2. Parking 443 Avenue Joseph Bouvard ligt iets verderop 3. Van parking 2 Place Joffre is het een dikke 10 minuten stappen.

11.4. Wat is het adres van de Eiffeltoren in Parijs + kaartje?

Adres: Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Paris, Frankrijk

11.5. Naar de Eiffeltoren vanaf Trocadero

Als je voldoende tijd hebt is het een aanrader om de metro te nemen tot aan de halte Trocadero. Die halte ligt aan de overkant van de Seine. Daar ben je wat verder van de Eiffeltoren dan wanneer je naar Bir-Hakeim doorgaat, maar het is wel de moeite.

Bij Trocadero heb je de bordes met een reeks gouden beelden die zeker het bekijken waard zijn en een paar mooie foto’s opleveren.Daarna kan je langs de fonteinen van Trocadero verder wandelen richting de Eiffeltoren. Zeer aangenaam!

12. Praktische informatie


  • De Esplanade is een bekend actieterrein voor zakkenrollers. Hou dus heel goed je spullen in de gaten.
  • Last van hoogtevrees? Dan kan je misschien beter niet tot de top gaan en het op de tweede verdieping houden. De hoogte is echt wel overweldigend.
  • Geen zin om te wachten? Koop dan vooraf je tickets online. Je betaalt iets meer maar je verliest geen tijd in de wachtrij ter plaatse.

13. Trivia rond de Eiffeltoren

  • Er bestaan tientallen kopieën van de toren, overal ter wereld. De bekendste en hoogste replica is die van Las Vegas van 165 meter.
  • De Eiffeltoren is vandaag niet meer het hoogste bouwwerk in Frankrijk met zijn 324 meter. Het Viaduct van Millau (343 meter) is nog wat hoger.
  • Er zijn 1665 traptreden te doen om naar de top te klimmen.
  • Het beste panorama over Parijs is op de tweede verdieping. Daar is een observatiedek zonder hek en je hebt een beter overzicht over alle hotspots van Parijs dan wanneer je nog hoger gaat.
  • De toren is in drie kleurtinten geverfd: de kleur onderaan is donkerder dan de kleuren voor de hogere delen. Zo lijkt het vanop afstand alsof de Eiffeltoren maar één kleur heeft.
  • Al meer dan 300 miljoen mensen zijn op de Eiffeltoren geweest sinds de bouw.
  • Jaarlijks ontvangt de Eiffeltoren 7 miljoen bezoekers. Daarmee is dit het populairste monument in de wereld waar je tickets voor moet aankopen.
  • De Eiffeltoren krimpt een tiental centimeter in de winter, door het staal dat uitzet en inkrimpt volgens het klimaat.
  • De Eiffeltoren was in de jaren ‘30 een billboard voor de Franse autobouwer Citroën.
  • De eerste werknaam van de Eiffeltoren was “Een toren van 300 meter hoog", voor hij zijn definitieve naam kreeg.
  • De Eiffeltoren is ooit geel geschilderd geweest en ook bruinrood in de jaren ‘50.
  • Er staan 72 namen gegraveerd op de toren van mensen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de constructie.

 

Leuke video: ontdek de Eiffeltoren

Reviews en beoordelingen Regio Eiffeltoren

Heb je zelf tips of opmerkingen over Eiffeltoren: het ultieme symbool van de lichtstad? Plaats je beoordeling

Sophie 8 juni 2019

Difficile à atteindre avec un fauteuil roulant nous l'avons vu devant les gens devant nous qui ont eu un enfant

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info