Montmartre: levendige buurt op een heuvel in Parijs

Montmartre telt veel meer bezienswaardigheden dan de Sacré Coeur

Tot 1870 was Montmartre een onbekende buurt op een heuvel buiten Parijs.Met de beslissing om er de beroemde Basilique du Sacré Coeur te bouwen, is deze buurt helemaal opgebloeid. Je vindt hier talloze winkeltjes, boetieks, restaurants en bistro's. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Reden genoeg om een bezoek te brengen aan Montmartre tijdens citytrips Parijs! Lees meer

De naam van de heuvel is waarschijnlijk afgeleid van 'Mons Martis', of 'Marsberg', omdat er in de Romeinse tijd een aan Mars gewijde tempel stond.
  • Beklim de berg via trappen of met de kabelbaan
  • Bezoek de indrukwekkende Sacré Coeur
  • Geniet van het adembenemende uitzicht
  • Zie de kunstenaars op Place du Tetre
  • Eet in de gezellige bistro's
  • Ervaar het bruisende nachtleven
Gratis reisgids downloaden

Basilique du Sacré Coeur

De wijk Montmartre ligt in het 18e arrondissement van Parijs. De heuvel, die dezelfde naam heeft, is 134 meter hoog en kan beklommen worden via trappen of met een kabellift, de 'Funiculaire de Montmartre'. Helemaal bovenaan deze heuvel vind je de Basilique du Sacré Coeur, een grote witte basiliek die omwille van haar ligging ook de meest zichtbare bezienswaardigheid in Montmartre is. Zowel het prachtige uitzicht dat je vanaf hier hebt als het indrukwekkende interieur van de kerk zijn de tocht naar boven meer dan waard!

Deze basiliek werd gebouwd na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. Op de zijkanten staan de ruiterstandbeelden van Lodewijk de Heilige en Jeanne d'Arc; in het midden het beeld van het Heilig Hart. In de 94 meter hoge toren hangt een bronzen klok van bijna 20 ton, de Savoyarde. De basiliek is toegankelijk voor publiek en een bezoek meer dan waard tijdens je citytrip Parijs. De binnenkant van de Sacré Coeur is rijkelijk versierd met schilderijen en beeldhouwwerken. Het is ook mogelijk om de crypte onder de basiliek te bezoeken. 

Place du Tertre, het kunstenaarsplein van Montmartre

Na 1860 trok Montmartre veel creatievelingen zoals schilders, dichters en kunstenaars aan. Nog steeds is de centrale verzamelplaats voor kunstenaars in Parijs het Place du Tertre. Hier kan je schilders aan het werk zien, en je hebt zelfs de mogelijkheid om snel een portret van jezelf te laten tekenen. Place du Tertre is het voormalige dorpsplein van Montmartre; het oude raadhuisje van 1790 staat er nog steeds.

Moulin Rouge

Aan de onderkant van de heuvel Montmartre vind je een bruisend uitgaanscentrum. Hier bevindt zich onder meer de wereldberoemde nachtclub Moulin Rouge, te herkennen aan de windmolen op de gevel. Deze buurt is nog steeds beroemd om zijn nachtleven, een sterk contrast met de romantiek van het hoger gelegen Place du Tertre.

Kortom, een citytrip Parijs is niet compleet zonder een bezoek aan de veelzijdige wijk Montmartre!

Reviews en beoordelingen Regio Montmartre

Heb je zelf tips of opmerkingen over Montmartre: levendige buurt op een heuvel in Parijs? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info