Abonneren op deze Promoties RSS feed

Citytrip Parijs: van het Louvre tot Pompidou

Citytrip Parijs: Louvre

Palais de l'Elysée
metro: Miromesnil
Dikwijls zien wij beelden van de President die buitenlandse gasten ontvangt. Dit is meestal vanuit dit paleis dat de officiële presidentiële verblijfplaats is. Het is gelegen aan de achterkant van de belangrijkste ambassades. Het werd gebouwd in 1720 en is nog steeds bewaakt door wachters met pluimen op de hoed, zoals in 1873, het jaar dat de eerste Franse president werd aangesteld.

Place de la Concorde
metro: Concorde
Als je het woordje Concorde leest denk je misschien aan dat supersonische vliegtuig. Maar dit plein is al eeuwen ouder en betekent in het Nederlands 'Plein van de Eendracht'. Het is het grootste en indrukwekkendste plein van de stad en was een geschenk aan Lodewijk XV. Hier moest zijn ruiterstandbeeld komen, maar dit werd reeds in 1792 vernield. Erger nog, in 1793 werd hier een guillotine gedurende twee jaar geplaatst en rolden 1300 hoofden over de straatstenen.

In 1836 werd hier de 23 meter hoge obelisk geplaatst. Deze dateert van 1250 v.Chr. en werd gemaakt in Luxor. Het duurde twee jaar vooraleer deze 230 ton wegende obelisk in Parijs aankwam. Het nam nog eens drie jaar in beslag vooraleer ze recht stond. De zuil is bedekt met hiëroglyfen van de farao die deze zuil liet bouwen. Aan elke zijde van het plein staan ook grote fonteinen. Deze aan de kant van de Seine zijn opgedragen aan de zeeën en oceanen, de andere aan de rivieren.

Musée de l'Orangerie
metro: Concorde
We hebben er een tijdje moeten op wachten maar in mei 2006 werd het Musée de l'Orangerie opnieuw geopend na een grondige renovatie. Het meesterwerk de Nymphéas (waterlelies) van Monet komt nu tot zijn volle recht en is meteen ook de grote attractiepool van het museum. Daarnaast kan je ook nog talrijke werken zien van Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso en vele andere bekende kunstenaars. Wie vroeger het museum bezocht zal zich niet meer herkennen want de inrichting werd totaal gewijzigd en sommige delen werden bijgebouwd. Wellicht zal het een van de vaste waarden worden in het museumlandschap van Parijs, dus zeker niet te versmaden.

Palais Bourdon
metro: Invalides
Ook wel de Assemblée Nationale genoemd. Dit paleis werd gebouwd in 1722 en door Napoleon I gewijzigd om in harmonie te staan met de kerk La Madeleine aan de overkant van Place de la Concorde. Hier is nu het Parlement gehuisvest (Assemblée Nationale).

Grand et Petit Palais
metro: Champs Elysées  Clemenceau
Tussen de Seine en de 2 km lange Avenue des Champs Elysées zijn er twee tentoonstellingspaleizen gebouwd tijdens de wereldtentoonstelling van 1900. Het Grand Palais doet dienst als tentoonstellingsruimte. De westelijke vleugel (Palais de la Découverte) is een heel interessant technisch museum, verbonden aan de universiteit van Parijs. Er is ook een planetarium. Het Petit Palais bevat het Musée des  Beaux Arts, een verzameling kunstwerken tot de 20ste eeuw.

Jardin des Tuileries
metro: Tuileries
Eerst was er hier een dakpannenbakkerij die de naam Les Tuileries droeg. Op deze plaats werd dan een paleis gebouwd dat het binnenplein van het Louvre volledig afsloot en ook de naam Tuileries meekreeg. Maar in 1871 waren het de Communards die het in brand staken. Het scheelde niet veel of ook het Louvre ging mee in de vlammen op.

De ruïnes bleven tot 1884 staan, waarna men ze liet opruimen. Op die plaats liet men de Jardin du Carrousel aanleggen. Daar staat de Arc de Triomphe de Carrousel of ook wel de Petit Arc de Triomphe genaamd. Napoleon I liet die oprichten om zijn grote daden te verheerlijken.

Het Grand Louvre
metro: Tuileries - Ligging op stadsplan
video op Travelemotions.eu
Alleen al rond het Louvre wandelen kost je 45 minuten. Alles bezoeken in het museum is eveneens onmogelijk. Het is dan ook terecht het grootste museum ter wereld.

Het eerste gebouw was een versterkt fort uit het begin van de 13de eeuw. Het werd later door de koningen vernieuwd en het was Karel V die er een 'moderne' woonplaats van maakte. François I liet het afbreken, want het had geen officiële functie meer. Op de Cour Carré kan men de oorspronkelijke muren uitgeplaveid zien.

Stilaan werd het nieuwe Louvre opgebouwd. Er werd dan zelfs een paleis voorgebouwd in 1564. Het Louvre was af in 1870 toen het één jaar later bijna afbrandde samen met het Palais des Tuileries. In 1989 werd de glazen piramide verwezenlijkt. De breedte bedraagt 35 meter en de hoogte 21 meter, dit is nu de hoofdingang van het Louvre.

De collectie kunstschatten hier aanwezig is uniek en telt meer dan 200.000 stuks. In het Louvre kan je terecht voor Griekse, Romeinse en Oud-Egyptische voorwerpen, Oosterse kunstschatten, beeldhouwwerken, schilderijen en meubilair vanaf de Middeleeuwen.

De grote verbouwingswerken aan het Louvre

Sedert mei 1989 is de hoofdingang van het Grand Louvre de glazen pyramide op de binnenkoer van het museum. Voor velen een vloek van modernisme in een historische omgeving. Maar dit bouwwerk is slechts een onderdeel van zeer uitgebreide werken die het Louvre tot het grootste museum ter wereld moest omvormen. De kelders lagen immers vol met waardevolle kunstwerken die men niet kon tentoonstellen door plaatsgebrek. Tevens ontbrak er een echt waardevolle ingang.

In 1981 vertrok het Ministerie van Financiën uit het Louvre. Het moment voor President Mitterrand om het Louvre zijn grandeur te geven die het verdient. Men begon eerst met de as vanaf de Arc de Triomphe naar het Louvre te herwaarderen. Zo kwam l'avenue Gen. Lemonnier ondergronds te liggen en werd de binnenkoer gerestaureerd.

Het was de architect Pei die het idee opperde om de binnenkoer volledig te onderkelderen en daar de hoofdingang te maken. Die ingang zou een kunstwerk van lichtinval zijn, gerealiseerd door een grote pyramide en twee kleinere. De grote piramide is 21 meter hoog en vergroot zijn lichteffect door de 7 vijvers rondom. Deze hoofdingang vervangt 40 verschillende ingangen en ontvangt ca. 20.000 bezoekers per dag.

Musée d'Orsay
metro: Musée d'Orsay
video op Travelemotions.eu
Ooit was dit een spoorwegstation. Het werd gebouwd in de 19de eeuw. Maar reeds in het begin van de 20ste eeuw bleek het niet langer houdbaar om de treinen tot de kern van de stad toe te laten. Na een periode van verval was het president Pompidou die het initiatief nam om hier een museum te maken. De renovatiewerken werden begin de jaren '80 aangevat.

Het Musée d'Orsay is één van de drukst bezochte musea van Frankrijk. De lange wachttijden aan de kassa's zijn hiervan de getuige. Er is evenwel een aparte ingang voor de houders van een Museumkaart (ingang groepen). In dit museum kan je terecht voor kunstwerken vanaf de 19de eeuw. De bekendste en meest bezochte werken zjin deze van de impressionisten. Naast schilderwerken vind je er ook beeldhouwkunst, fotografie en andere kunstvormen. Aan de ingang word je verwelkomd door grote bronzen beelden. Deze moeten de verschillende wereldcontinenten voorstellen.

Pont Neuf
metro: Pont Neuf
Samen met de Pont Alexandre III is de Pont Neuf de bekendste brug van Parijs. Het is meteen ook de oudste van de overgebleven bruggen. Ze werd gebouwd in de 16de eeuw en bracht veel commotie teweeg, het was immers de eerste brug zonder huizen. Vroeger werden op een brug steeds huizen gebouwd.

Saint-Chapelle
metro: Cité
Deze unieke en prachtige kerk ligt verstopt in het Palais de Justice op Ile de la Cité, op een boogscheut van de kathedraal Notre-Dame. Hier liet Lodewijk de Heilige een paleis bouwen in de 13de eeuw. Alleen de kapel is overgebleven. Door de eeuwen heen werd ze niet gewijzigd en toch vormt ze een tegenstelling met de andere Parijse kerken uit diezelfde periode: ze telt namelijk twee verdiepingen. De lage benedenverdieping is minder rijk aangekleed dan de bovenste verdieping die bestemd was voor de hoogsten in rang en klasse. Een bezoek aan de Saint-Chapelle is zeker een aanrader.

Kathedraal Notre-Dame de Paris
metro: Cité
Op Ile de la Cité staat de kathedraal Notre-Dame. Bisschop Maurice de Sully besloot in 1163 met de bouw van een vroeg-gotische kathedraal. Bijna 170 jaar later was ze af.

Er gebeurden weinig veranderingen sindsdien. Zelfs niet bij de grote restauratiewerken in 1850 door Viollet-le-Duc. Deze architect was nochtans gekend voor zijn grote architecturale wijzigingen tijdens restauratiewerken. Alleen het interieur onderging een kleine wijziging omwille van de belofte van Koning Lodewijk XIII. Indien hij na 23 jaar huwelijk een zoon had zou hij het altaar laten vernieuwen en een beeld van de H.-Madonna laten plaatsen. Dit beeld beheerst nog steeds het koor.

Hôtel de Ville
metro: Hôtel de Ville
Het huidige stadhuis dateert van 1874, het vorige werd evenals het Palais des Tuileries in brand gestoken in 1871 door de Communarts. Het voorplein uit graniet is evenwel nieuw (1982).

Tour St.-Jacques
metro: Châtelet
Een klokkentoren van 52 meter hoog staat er eenzaam zonder kerk. De kerk St.-Jacques de la Boucherie werd na de Franse  Revolutie gesloopt. De toren werd verhuurd aan een wapensmid. Deze maakte er een gieterij van. Hier werd er loden hagel gemaakt. Het lood werd boven gesmolten en naar beneden gegoten. Door de val koelt het lood snel af en vormt ronde druppeltjes. Onderaan worden deze opgevangen in een waterbad om af te koelen. De toren werd teruggekocht door de stad, die dan de restauratie heeft aangevat.

Centre Pompidou
metro: Hôtel de Ville
De echte naam is Centre National d'Art et de Culture Georges Pompidou. Dit gedrocht lijkt meer op een fabriek dan op een cultureel centrum. Op deze plaats stond er een krottenwijk en het was president Pompidou die opdracht gaf om dit gebouw neer te planten. Het werd in 1977 geopend. De bezoeker kan hier een zeer uitgebreide en gevarieerde collectie bewonderen met betrekking tot hedendaags design, schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, film, multimedia, grafische kunst, enz …

Copyright foto: © Image provided by Dreamstime.com

Reviews - beoordelingen

Reacties citytrip Parijs: van het Louvre tot Pompidou

christine

Met de wandelroute van Euroreizen in de hand wilden we langs Palais de l'Elysée passeren. we werden daar in buurt tegengehouden door de politie en bijna ingerekend. Het paleis mocht niet benaderd worden. Voor de rest zijn de wandelroutes wel zeer informatief en geschikt om te gebruiken

Riet

Prima gids !!

francois

ik vond het zeer mooi en goed uitgelegd, alles was gemakkelijk te vinden. ik vond het prachtig

Bert

Ik zou ten zeerste adviseren om het Centre Pompidou geen "gedrocht" te noemen, terwijl de buitenkant van het museum al een kunstwerk in zichzelf is. Het concept is dat het gebouw "binnenstebuiten" is gekeerd, met trappen en pijpleidingen buiten het gebouw, in plaats van erbinnen.

1

Promoties Parijs

3 dagen Parijs 4* hotel voor 105€ pp
3 dagen Parijs 4* hotel voor 105€ pp
2 nachten in Suite Novotel Paris Rueil-Malmaison **** (regio La Défense) » inclusief ontbijtbuffet, rondvaart op de Seine en parking (hotel ligt dicht bij afrit snelweg) » op 10 tot 15 min. metro (RER) van Parijs centrum » zeer ruime moderne kamers » inclusief gebruik WiFi, kluisje, frigo, ... » 2 kinderen tot 15 jaar gratis op kamer ouders incl. ontbijtbuffet » hoge klantenbeoordeling: 8,7/10 » geen reservatiekosten!

Toon promotie Parijs

 


 
Alle hotels   Alle hotels

 

Gratis reisgids Parijs

lorraine.jpgOnze reisgids (62 blz.) omvat vijf stadswandelroutes met kaart, tips voor shopping, eten, trein, metro en auto + een beschrijving van de bezienswaardigheden. Alles gratis te downloaden.

Download nu reisgids Parijs
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen