Abonneren op deze Promoties RSS feed

Citytrip Parijs: Montmartre

Citytrip Parijs: Montmartre

Montmartre: Heuvel en Basiliek Sacre-Coeur
metro: Anvers
Een heuveltje van hooguit 130 meter hoog dat Montmartre heet is één van de bekendste plaatsen van Parijs. Je kunt deze heuvel beklimmen via de trappen, of de finiculaire nemen naar boven. Wie een Paris Visite heeft kan hiervan gratis gebruik maken. Eénmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast heeft de beroemde heuvel ook nog een viertal bijzondere bezienswaardigheden. 

Je kunt niet naast de Sacre Coeur kijken. Deze basiliek werd gebouwd na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. De Parijzenaars hadden beloofd een kerk te bouwen als bedanking voor de vrijwaring van Parijs tijdens deze oorlog. Het werd een Romaans-Byzantijnse imitatie, gestart in 1876 en afgewerkt in 1919. Op de zijkanten staan de ruiterstandbeelden van Lodewijk de Heilige en Jeanne d'Arc, in het midden het beeld van het Heilig Hart. In de 94 meter hoge toren hangt een bronzen klok van bijna 20 ton, de Savoyarde.

Bekijk een video over deze Parijse regio op Travelemotions.eu

Montmartre: Place du Tertre
metro: Anvers
Montmartre trok na 1860 (herinrichting van Parijs) schilders, dichters en kunstenaars aan. In diezelfde periode werd Montmartre ook beschouwd als een arrondissement van Parijs. Die kunstenaars zijn er nu nog altijd en hun centrale plaats is het Place du Tertre, op een boogscheut van de Sacre Coeur. Je ziet hen aan het werk op dit pleintje met de mogelijkheid om snel een portret van jezelf te laten tekenen. Place du Tertre is het voormalige dorpsplein van Montmartre, het oude raadhuisje van 1790 staat er nog steeds. 

Naast deze kunstenaars werden ook andere personen aangetrokken naar deze heuvel. Zo werd het een heuse uitgaansbuurt. Maar dit gedeelte ligt gans onderaan de heuvel. Eén club werd hiervan heel beroemd: de Moulin Rouge, te herkennen aan de windmolen aan de voorgevel. Nu nog is deze buurt beroemd om zijn nachtleven, een schril contrast met de rust en romantiek van het hoger gelegen Place du Tertre.

Montmartre: Wijngaard
metro: Anvers
Na het Place du Tertre dalen we de heuvel af aan de andere zijde. Zo komen we voorbij een kleine wijngaard (rue St.-Vincent). Het eerste weekend van oktober zijn hier de oogstfeesten. Tijdens deze grote festiviteiten worden de wijnflessen van de vorige oogst verkocht. Dikwijls aan heel hoge prijzen voor een minder goede wijn. Deze wijngaard wordt door de stad onderhouden.

Montmartre: Kerkhof
metro: place Clichy
Beneden de heuvel ligt het beroemde kerkhof van Montmartre. Na Père Lachaise het meest bekende. Ook hier liggen er heel wat beroemdheden zoals Dalida. Een verbindingsweg splitst het kerhof in twee delen. Dalida ligt begraven aan de kleinste zijde (als je van boven komt: links).

La Madeleine
metro: Madeleine
La Madeleine is één van de bekendste kerken van Parijs en ook meteen deze die het minst gelijkt op een kerk. Men begon met de bouw in de 18de eeuw. De kerk werd evenwel tijdens de Franse Revolutie volledig afgebroken. Napoleon wou er een tempel bouwen ter ere van zijn soldaten. In 1806 werd de bouw hervat en beëindigd in 1842. Maar toen had ze geen bestemming meer. Het werd uiteindelijk dan opnieuw een kerk.

Het gebouw is als een Griekse tempel omringd door een rij van 52 Corinthische zuilen van 20 meter hoog. Het is vooral de rijkere bevolking die hier naar de hoogmis komt. Het plein rond deze kerk is ook het centrum van de rijkere buurten. Het is omgeven door dure restaurants en exclusieve winkels.

Opéra
metro: Opéra
Voor alle duidelijkheid, er zijn twee grote opera's, deze op de Place de la Bastille, en deze in het centrum, Opéra Garnier. Over die laatste hebben we het onmiddellijk hierna. Deze ligt op het Place de l'Opera. Vooraleer de opera hier kon gebouwd worden moest eerst een heuvel worden afgegraven. Op die plaats werden vroeger zware jongens opgehangen en valsemunters in kokend water gegooid.

De bouw van dit prachtige bouwwerk werd aangevangen in de glorieperiode van Napoleon III en Baron Haussmann. Het moest een groots gebouw worden die alle andere overtrof en de thuisbasis worden van de Académie Nationale de Musique. Het werd geopend in 1875 en was bedoeld voor het hof en de hogere kringen. Getuige hiervan is de overweldigende luxe van de door marmeren geschraagde entreehal met zijn brede staatsietrap. Op het podium kunnen niet minder dan 500 acteurs plaatsnemen.

Place Vendome
metro: Tuileries
Dit plein heeft geschiedenis geschreven door de aanwezigheid van het Hotel Ritz. Daar verbleef immers Prinses Diana toen ze vertrok voor de fatale rit door de tunnels van Parijs. Maar dit plein is vooral beroemd door zijn eigenheid. Het werd gebouwd in de 18de eeuw in de stijl van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Origineel stond hier dan ook een ruiterstandbeeld van deze beroemde figuur, maar in 1810 werd dit vervangen door een zuil van 43 meter hoog.

De zuil stelt Napoleon voor als Romeinse Keizer en is gemaakt uit brons van 1200 buitgemaakte kanonnen tijdens de slag van Austerlitz. De afbeeldingen op de zuilen stellen de hoogtepunten van Napoleons carrière voor.

Copyright foto: © Photographer: Stephen Finn | Agency: Dreamstime.com

Reviews - beoordelingen

Promoties Parijs

3 dagen Parijs 4* hotel voor 105€ pp
3 dagen Parijs 4* hotel voor 105€ pp
2 nachten in Suite Novotel Paris Rueil-Malmaison **** (regio La Défense) » inclusief ontbijtbuffet, rondvaart op de Seine en parking (hotel ligt dicht bij afrit snelweg) » op 10 tot 15 min. metro (RER) van Parijs centrum » zeer ruime moderne kamers » inclusief gebruik WiFi, kluisje, frigo, ... » 2 kinderen tot 15 jaar gratis op kamer ouders incl. ontbijtbuffet » hoge klantenbeoordeling: 8,7/10 » geen reservatiekosten!

Toon promotie Parijs

 


 
Alle hotels   Alle hotels

 

Gratis reisgids Parijs

lorraine.jpgOnze reisgids (62 blz.) omvat vijf stadswandelroutes met kaart, tips voor shopping, eten, trein, metro en auto + een beschrijving van de bezienswaardigheden. Alles gratis te downloaden.

Download nu reisgids Parijs
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen