Nieuwsitem

Museum Louvre Lens geopend
Museum Louvre Lens geopend

Acht jaar geleden nam de Franse regering de beslissing om in Lens een filiaal van het beroemde Louvre te openen. Er zijn vier delen waarvan twee tot eind 2013 gratis toegankelijk zijn: La Grande Galerie en Le Pavillon de Verre. Aan de andere zijde van het gebouw ligt de Galerie des Expositions Temporaires (tijdelijke tentoonstellingen) en La Scene, een polyvalente zaal voor film, theater ...

De Grande Galerie is veruit de grootste ruimte (3000 m² en 120 meter lang) en bevat officieel de 'permanente' collectie. Zo permanent zal ze evenwel niet zijn. De meer dan 200 werken die je chronologisch doorheen de geschiedenis brengen van de prehistorie tot de 20ste eeuw, zullen op regelmatige basis gewijzigd worden (tussen 1 en 5 jaar). Leuk is dat je minstens om de paar jaar een totaal nieuw museum te zien krijgt. Doordat je doorheen de tijdslijn van de geschiedenis wandelt noemt men dit ook wel de 'Galerie du Temps'. Je krijgt hier een totaal ander 'Louvre' te zien. In de Pavillon de Verre krijg je elk jaar een andere thematische tentoonstelling. Bedoeling is de bezoeker even tot rust te laten komen na al die meesterwerken in de Grande Gallerie.

De galerij voor de tijdelijke tentoonstellingen is 'slechts' 80 meter lang (1800 m²). De openingstentoonstelling is de 'Renaissance' gevolgd door 'Rubens en Europa'. Jaarlijks gaan er twee grote tijdelijke tentoonstellingen door die een ruim publiek moeten aantrekken. Omdat er in de regio Nord - Pas-de-Calais er nog veel kleinere musea zijn zullen die dikwijls mee betrokken worden. Tot 11 maart 2013 zijn er 250 werken te zien onder de titel 'Renaissance. Révolutions dans les arts en Europe, 1400-1530'.

Waarom een tweede Louvre?
Het Parijse Louvre is nietttegenstaande zijn immense afmetingen te klein geworden. Uitbreiden is zowel praktisch als financieel geen haalbare kaart. Met dit filiaal in Lens bereiken ze eveneens heel wat bezoekers die niet tot Parijs zouden komen en kunnen ze belangrijke werken uit hun kelders aan het publiek tonen. Men verwacht zo'n 500.000 bezoekers per jaar die wellicht de lokale economie een boost zal geven. Totale kostprijs: 150 miljoen euro. Exploitatiekost per jaar is geschat op 15 miljoen euro per jaar.

Een bijzonder gebouw
Een architectuurwedstrijd heeft in 2005 bepaald wie het gebouw mocht ontwerpen. Het werd het Japanse Sanaa die zoals steeds koos voor eenvoud en grote lichtinval. De werken werden opgestart in december 2009. Door te kiezen voor slechts één verdiep is het een immens gebouw geworden (28.000 m² - 380 meter lang) met centraal de ontvangstruimte. Links daarvan de tijdelijke tentoonstellingen, rechts de 'permanente' tentoonstellingsruimte. Eveneens het park is een belangrijk deel van de beleving, zowel buiten als binnen het museum.

Waarom Lens?
Lens is een oude mijnstad die economisch enorm heeft te lijden van de sluiting van de mijnen (1986). Dat was een belangrijke motivatie toen de regering in 2004 koos voor Lens. Het gebouw staat op een voormalige mijnsite die totaal vervallen was. Uiteraard waren ook andere factoren van belang zoals de ligging langs de autosnelweg, in het rijke noorden met Lille op een half uur rijden en Vlaanderen op minder dan een uur. Bovendien ligt Lens langs een route die de Engelsen nemen op weg naar het zuiden.

Praktisch
Het museum is gesloten op dinsdag en op 1 mei. Alle andere dagen kan je er terecht van 10 tot 18 uur. De inkomprijs van de vaste collectie (Grande Gallerie en Pavillon de Verre) is gratis tot eind 2013. Bezoek aan het gebouw met de tijdelijke tentoonstelling kost 9 euro per persoon (tarief 2012-'13). Er is een restaurant en cafetaria in het park aanwezig.

Hoe te bereiken?
Vanuit Arras neem je de N17 naar Lens. Net voor je de ring gaat oprijden (A211) moet je de afrit nemen en de N17 blijven volgen naar Lens-centre. Je komt op een groot rond punt terecht waar je de tweede afrit neemt richting Lens-Centre. Daar moet je reeds een pijl zien naar "Louvre Lens". Je bent nu in de Route d'Arras. Voorbij een volgend kruispunt heb je de toegang tot het museum.

GPS: Rue Paul Bert, 62300 Lens

Website: www.louvrelens.fr

Nieuwsbrief

Gratis reisnieuwsbrief.
Reistips, promoties, reisroutes, aanbiedingen voor een weekendje weg, ...


Inschrijven op de nieuwsbrief
E-mail adres

Archief nieuwsbrieven
Meer informatie
Je e-mail adres beheren
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen