Kinrooi - Kessenich, nog een dorp waar het vredig rustig is

Maak een korte wandeling door Kinrooi - Kessenich

Kessenich, een deelgemeente van Kinrooi, is een vredig dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Het is het meest noordoostelijke dorp van België. Kessenich heeft wat met eiken. De oorspronkelijk Keltische dorpsnaam kan immers vertaald worden als ‘woonplaats aan de eik’. Hier werd nog tot 2008 vooral grind en kwartszand afgegraven. Het is niet groot zodat je de bezienswaardigheden dicht bij elkaar vindt. En kende je al de ‘Ertesjieter’? Je ontmoet hem in Kessenich.  Lees meer

Wat doet dat vreemde mannetje daar in hurkzit?
  •  
  • Ontdek Kessenich, meest noordoostelijke dorp België
  • Geniet er van de vredige rust
  • Waar vind je de Parel van het Maasland?  
  • Maak kennis met de Ertesjieter
  • Geniet van uitzicht op de waterplas
Gratis reisgids downloaden

(inclusief fietsroute)

In Tingieterij Deben wordt een breed gamma aan voorwerpen op basis van tinlegeringen gegoten, te beginnen met een eenvoudig tinnen schoteltje, maar evenzeer meer complexe objecten. Open van di tot za tussen 9.00-12.00 u en 13.00-18u. Op zo 10.00-12.00 u en 13.00-16.00 u.

Vooraleer je de kerk bereikt, zie je een pomp pardoes in het midden van de geplaveide weg staan. Ga je rechts op het pleintje, dan zie je er op een sokkel de Ertesjieter gehurkt zitten. Wat doet die daar? Ertesjieter is de bij(spot)naam voor de inwoners van Kessenich. Het waarom van zijn naam ligt zo voor het grijpen.

De neogotische Sint-Maartenskerk van Kessenich werd gebouwd op het einde van de 19de eeuw, hoewel de oudste bewaarde delen romaans zijn uit de 12de eeuw. De toren is uit mergelsteen(14de eeuw). Het interieur bevat enkele waardevolle objecten: een gepolychromeerd houten beeld uit de 16de eeuw, een Maaslandse doopvont met 4 bustes, … Niet voor niets wordt de St-Maartenskerk de Parel van het Maasland genoemd.

Net voorbij de kerk krijg je tussen de bomen een verrassend uitzicht op een waterplas bij de Maas. En in de bocht komt plots de heuvel met een grafkapel ‘tevoorschijn’. Je kan er via een trap naartoe. De ruïnes zijn resten van een torenburcht uit de 12de eeuw die bescherming moest bieden tegen aanvallen. Er lag vroeger een gracht om de heuvel. Eind 19de eeuw liet baron Jozef-Willem Michiels van Kessenich er een grafkapel bouwen voor de familie.

De Luurskapel staat op grondgebied Geistingen. Deze kapel met een houten kruisbeeld erin moet gebouwd zijn vóór 1871. De kapel zou gebouwd zijn als dank voor een vervulde kinderwens. Het houten kruisbeeld is afkomstig uit Duitsland en werd geplaatst in 1895.

Kasteel Borgitter

Van het oorspronkelijke kasteel van Borgitter, gebouwd in het begin van de 16de eeuw, bleef niets bewaard. Het huidige exemplaar, in classicistische stijl, kwam er op het einde van de 18de eeuw. Naar men vertelt vormden de eikenbomen omheen dit kasteel voor tekstschrijver Gerard Krekelberg de inspiratiebron voor zijn ode aan Nederlands-Limburg. De brave man woonde trouwens in Neeritter, net over de grens. Hoewel “In bronsgroen eikenhout” bedoeld was voor de Nederlandse Limburgers werd het lied al snel populair bij de Vlaamse Limburgers, die het nog steeds uit volle borst meezingen.

Zou je graag met de fiets in Kessenich aankomen? Doe dan de makkelijke fietsroute met start en aankomst in Maaseik. Je verkent op deze route een mooi stukje van het noordelijke Maasland.  

Reviews en beoordelingen Kinrooi - Kessenich

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kinrooi - Kessenich? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info