Riemst en Kanne, op de grens Maasland - Land van Mergel

Riemst en Kanne, een klein ommetje waard

Behoort Riemst Kanne tot het Maasland? Eerlijk en zuiver geografisch niet echt. Maar je hebt er op enkele honderden meters de samenvloeiing van het Albertkanaal in de Maas. Dus? Met een fietsroute laten we je feilloos in dit stukje land kennismaken met mergelgrotten in Kanne, met het Albertkanaal, een oorlogsfort en je start aan een boeiend tweedelig museum in Vroenhoven. Op die plaats probeerde men de brug over het kanaal te beschermen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunker staat er nog, daaronder ligt een expo opgebouwd als belevingsruimte. Dat kanaal is heel belangrijk voor de scheepvaart en dat is meteen het tweede deel van dit leerrijk belevingscentrum.  En je fietst ook nog zo’n 12 kilometer op Waals grondgebied als tussendoortje. Maar beginnen en eindigen doen we aan de brug van Vroenhoven.  Lees meer

Een klein ommetje vanuit het Maasland naar de mergelgrotten in Kanne Riemst, een oorlogsfort en het Albertkanaal `móet kunnen.
  •  
  • Kleine zijstap in het Maasland naar Riemst
  • Bezoek in Vroenhoven (Riemst) belevingscentrum De Brug
  • Twee boeiende thema's: Tweede Wereldoorlog en Binnenvaart
  • Tips voor bezoek aan mergelgrotten van Kanne
  • Ook individueel bezoek mogelijk in weekend   
Gratis reisgids downloaden

(inclusief fietsroute)

De Brug Vroenhoeven, belevingscentrum

Aan de onderzijde van het bruggencomplex werd in 2015 naast een evenementenruimte ook een gloednieuw belevingscentrum geopend. Er zijn twee thema’s: de Tweede Wereldoorlog en de binnenvaart. 
Met het deel van de Tweede Wereldoorlog krijg je het verhaal van de strijd en de gevechten rond de bruggen over het Albertkanaal. Er is heel veel beeldmateriaal en er zijn ‘hokjes’ waarin men je volledig in de sfeer brengt van de strijd en het leven van de soldaten. Maar ook de burgers komen uitgebreid aan bod. Op het einde van dit thema kom je in een grotere ruimte terecht en kan je plaatsnemen op een bank om te luisteren naar getuigenissen van burgers.

Het tweede thema, de binnenvaart, zal zowel kinderen als volwassenen aanspreken. Je krijgt hier op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de binnenscheepvaart verloopt. Hoogtepunt is de simulator waarbij je volgens een gekozen moeilijkheidsgraad een binnenschip uit een sluizencomplex moet manoeuvreren. De commando’s zijn in het Engels maar alles spreekt voor zich. Voor die simulatie moet je niet extra betalen, je kan dus varen zoveel als je wilt. Maquettes en andere animaties leggen ondermeer uit hoe sluizen werken en nog veel meer. Je moet dit beleven.

Er is een brasserie met uitzicht op het Albertkanaal. Tijdens de rondgang in het belevingscentrum kom je ook langs een mooi uitzichtspunt. Open van woe t.e.m. zondag, ma. en di. gesloten. Openingsuren 10-17u. 
Entreeprijs (2016): 6 euro volwassenen, jonger dan 26 jaar betalen slechts 1 euro. Maastrichtersteenweg 212, 3770 Riemst. Meer informatie op www.debrugvanvroenhoven.be

Vredesvlam

De Wereldvredesvlam Riemst ligt aan dezelfde kant van het kanaal als de parking. Er staat een pijl vanop de rijbaan. Dit monument maakt deel uit van een internationaal netwerk van 'World Peace Flame'. In 1999 werden toen op de vijf continenten een vredesvlam aangestoken. In 2012 was Riemst aan de beurt dankzij een lokale vzw. De initiatiefnemers willen hiermee aandacht vragen voor wereldvrede in de ruime zin van het woord. Meer informatie: www.wereldvredesvlamriemst.be

Kasteel Neercanne

Kasteel Neercanne ligt op Nederlands grondgebied en is momenteel een sterrenrestaurant en een locatie voor evenementen. Je ziet hier een uniek terrassenkasteel dat prachtig gerestaureerd werd. De geschiedenis gaat terug tot de 14de eeuw en verloopt zoals bij de meeste kastelen: een paar keer in brand gestoken, herbouwd, verbouwd, vergroot en diverse keren gewijzigd van eigenaar en functie. Door wat lobbywerk kwam dit kasteel op Nederlandse grond te liggen bij de grensbepaling in 1839. Doordat het na de Tweede Wereldoorlog compleet verwaarloosd was werd het eigendom van de Stichting Het Limburgs Landschap die het heeft gerestaureerd in verschillende fases, ook de originele baroktuinen werden hersteld.

Kanne mergelgrotten van Kanne

Kanne is een deelgemeente van Riemst. Omdat het Albertkanaal voor een scheiding zorgt spreekt men nog steeds van Neerkanne (N-O) en Opkanne (Z-W). Je zal al gemerkt hebben dat Kanne in een dal ligt, tussen de Muizenberg en de Sint Pietersberg.

Probeer het je voor te stellen. Miljoenen jaren geleden lag hier de zee. De kalk van de schelpdieren vermengde zich met klei wat mergel deed ontstaan. Die kalksteen zorgde en zorgt voor heel wat bedrijvigheid in Riemst. Omdat men de mergel ging ontginnen, vanaf 1400 ongeveer, ontstonden grotten en dat is in het kort de ontstaansgeschiedenis van de mergelgrotten van Kanne. Trouwens, je kan ook in Zichen of is het Zichen-Zussen-Bolder ondergronds voor een bezoek aan de mergelgrotten.

Bezoek: steeds in groep. Duurtijd ca 1u15. Uiteraard kan je niet zomaar de grotten (er ligt een gangenstelsel van meer dan 300 km!) inlopen. Je kan kiezen voor een ondergrondse en/of bovengrondse rondleiding waarbij je Kanne binnen en buiten beter leert kennen. De gids neemt je mee voor een tocht in het ondergrondse labyrint met ondermeer bezoek aan de gangen met prehistorische muurschilderingen een tentoonstelling over hoe een blok mergel uit de groeve werd gehaald, een fossielenmuseum, de lageringruimte van het grottenbier, een champignonkwekerij, …

Individueel bezoek is mogelijk zonder reservatie. Dat kan iedere zaterdag en zondag om 13u30. Tijdens de maanden juli en augustus elke dag om 13u30. Er is een constante temperatuur van zowat 12°C. Voorzie dus een extra laagje bovenkledij. De Mergelgrotten van Kanne, Avergat 14, 3770 Kanne (Riemst). Meer info over de verschillende bezoekmogelijkheden vind je op www.grottenvankannevzw.be

Reviews en beoordelingen Riemst en Kanne

Heb je zelf tips of opmerkingen over Riemst en Kanne? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info