Orne: Alençon naambekendheid met kant

Laat je inwijden in de geheimen van het kant van Alençon

Alençon ligt ten oosten van Bagnoles-de-l’Orne. Het is de hoofdstad van het departement de Orne, gelegen tussen twee grote groene gebieden: het regionaal park Normandie-Maine en het regionale park van de Perche (ten oosten).

‘Au point d’Alençon’. Zegt het je iets? Alençonkant is een begrip zoals je het Brugse en Brusselse kant hebt of het kant van Venetië. Onder Lodewijk XIV tijdens de 17de eeuw kwam er in Alençon een koninklijke kantmanufactuur die al snel grote vermaardheid verwierf en dit niet alleen in Frankrijk. Lees meer

Vier uur werk voor 1 cm², hoe begin je aan zo iets? In Alençon weten ze er alles van.
  • Maak kennis met het vermaarde alençonkant
  • Overzicht van vier eeuwen kantgeschiedenis
  • Herken 'kantwerk' in de kathedraal van Alençon
  • Maak een uitstap in de buurt: kathedraal Sées, kasteel Carrouges
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

(alleen Orne en Mont Saint-Michel)

Het speciale aan alençonkant is dat hier geen klosjes aan te pas komen. Alles wat men nodig heeft is een soort ondersteuningskussen, linnen draad en één naald. Zelfs een ervaren kantwerkster heeft zowat vier uur werk nodig voor … 1 cm² kant. Een workshop om de techniek onder de knie te krijgen duurt, hou je vast, ongeveer 10 jaar.

Museum over kant

Le Musée des Beaux-Arts et de la Dentelle d’Alençon is gehuisvest in een vroeger jezuïetencollege. 
Alles wat met kant te maken heeft, vind je in dit museum. Een overzicht van vier eeuwen geschiedenis, de techniek, de verschillende soorten kant, kant uit diverse andere steden. Ooit waren er in Alençon een 80-tal kleine bedrijven die kant maakten. Een tanende belangstelling uit de modewereld, concurrentie uit het buitenland deden het alençonkantwerk geen goed.
De expertise van het alençonkant is ingeschreven op de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
Meer info: www.museedentelle-alencon.fr

Nog meer bezienswaardigheden 

Het aanbod in het gedeelte Schone Kunsten is heel ruim. Franse, Italiaanse, Vlaamse en Hollandse kunst van de 15de tot de 19de eeuw. Zowel schilderkunst, grafeerwerk, tekeningen en beeldhouwwerken. Er is eveneens een aparte ruimte gewijd aan de etnografie van Cambodja. 
Mede te danken aan de weinige schade die de stad opliep tijdens WO II, één van de weinige Normandische steden overigens, is er nog meer erfgoed bewaard.

De kathedraal Notre Dame is een erg mooie laat-gotische kerk met de oudste gedeelten uit laat 15de eeuw. Het koor, klokkentoren en transept werden in de 18de eeuw na een brand heropgebouwd. Met een beetje moeite kan je wat van kantwerk herkennen in het beeldhouwwerk aan de gevels. 
Het opmerkelijke Halle au Blé (rond gebouw met een glazen koepel uit begin 19de eeuw) was de plaats waar graan werd verhandeld. Dat graan heeft inmiddels plaats moeten ruilen voor evenementen en tentoonstellingen.

De toeristische dienst van Alençon bevindt zich in een 15de-eeuws huis, la Maison d’Ozé.
Nog meegeven dat Alençon de geboortestad is van de H. St. Theresa. Op amper 24 jaar overleed zij maar in die korte periode gaf ze zich volledig over aan een religieus leven. Nadat tijdens de twee wereldoorlogen enkele wonderen gebeurden, werden die toegeschreven aan haar. Er is in Lisieux waarnaar ze in haar jeugd verhuisde, later een basiliek opgetrokken.

In de buurt van Alençon

Sées, kathedraal

Tussen de twee stadjes Alençon en Argentan ligt Sées. Mocht hier geen kathedraal staan, dan rij je achteloos voorbij dit dorp. Maar de kathedraal is er wel een waar kunstwerk. Twee spitse torens van 70 m trekken al van ver je aandacht. Deze kerk in gotische stijl à la Normandie (bouwperiode 13de en 14de eeuw) behoort tot één der mooiste kerken in Normandië. Sées is al vanaf de 5de eeuw de bisschopszetel.

Carrouges, kasteel

Het is niet gemakkelijk om een jaartal te kleven op het kasteel van Carrouges. Grotendeels werd er aan gebouwd in de 16de eeuw maar in andere eeuwen werd geregeld er wel iets aangebouwd. Het is 500 jaar in bezit geweest van een voornaam Normandisch geslacht Le Veneur de Tillières. In 1936 kocht de Franse staat het kasteel. Het oogt misschien wat sober maar imposant in ieder geval. Een slotgracht omgeeft de verschillende delen. De woonvertrekken en de staatsiezalen bevinden zich op de eerste verdieping. In het woongedeelte herken je elementen uit de renaissance en neoclassicisme. Het poortgebouw uit de 16de eeuw biedt een statige ingang. Wandel ook in de tuinen en langs de slotgracht.
Voor openingsuren: www.carrouges.monuments-nationaux.fr

Reviews en beoordelingen Alençon

Heb je zelf tips of opmerkingen over Laat je inwijden in de geheimen van het kant van Alençon? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info