Abdijmuseum Ten Duinen herrijst

Abdijmuseum Ten Duinen herrijst

Het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde kan je sinds december 2017 virtueel komen bezoeken. Je zet een Virtual Reality-bril (VR-bril) op en je wordt teruggeflitst naar de middeleeuwen in het jaar 1490, op het hoogtepunt van het bestaan van de abdij.

VR-reality?

Vooreerst nog dit even ter duiding, want wat is dat nu precies, VR ?  
VR, afkorting voor Virtual Reality, is het simuleren via computertechnologie van een omgeving om de gebruiker via zijn zintuigen die omgeving als in het echt te laten ervaren. 

Spitsvondige intelligentie

Alfavision, hetzelfde Brugse bedrijf dat al VR-toepassingen uitwerkte in C-Mine te Genk en het Historium museum in Brugge, heeft er met de Duinenabdij dus nog een referentie bij. En wat voor één! De Duinenabdij van Koksijde is het eerste museum in België waar VR gekoppeld is aan artificiële intelligentie. Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Met de VR-bril op kijk je naar een object waarop de computer dat herkent en je krijgt meteen een begeleidende stem met uitleg over dat object. Ingenieus, zeer zeker.

Terug naar 1490

Het museum liet al veel zien van de Duinenabdij door middel van foto’s, beeldmateriaal, manuscripten, maquettes, levensechte decors, opgegraven voorwerpen enz. Je kon ook al tussen de abdijruïnes wandelen. Maar met de VR-bril op de neus beleef en ontdek je de abdij nog intenser, zie je de broeders als het ware er echt rondlopen. Wat nog kan voortaan met de VR-technologie is een historisch boek doorbladeren, althans virtueel, want in normale omstandigheden is het handjes af van zo’n museumobject.

Verder zie je verrassende binnen- en buitenzichten van de abdijkerk, de abtswoning, … alsof je er zelf middenin staat helemaal terug in de tijd, eind 15de eeuw, toen Koksijde nog als Coxyde werd geschreven. En dit alles met een oog voor scherpe details, het is heel toegankelijk, informatief op een leuke wijze. Nog dit, kinderen vanaf 10 jaar zullen pas echt de belevenis ervaren waarvoor ze is ontworpen.

Tickets: standaard ticket toegang museum mét VR-beleving heb je voor 10 euro al. Opgelet, van 8 januari tot en met 31 januari is het museum gesloten. Vanaf donderdag 1 februari heropent Ten Duinen.

Museum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2, 8670 Koksijde.    
Meer info op de website van het museum: www.tenduinen.be 
Deze trailer geeft je een klein voorsmaakje: https://youtu.be/39YZbFyl6mQ.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info