Internationaal Reispas of Visum? Hoe aanvragen en geldigheid

Alle info over het internationaal paspoort, identiteitskaart, reispas en visum

Eerst een misverstand uit de weg ruimen: het verschil tussen een identiteitskaart, een paspoort en een reispas.

  • Een identiteitskaart is bij wet verplicht voor iedere Belg.
  • Een paspoort is een andere benaming voor een internationaal reispas, dit is inderdaad dat boekje waar men stempels kan in plaatsen.

Belgische internationale paspoorten worden voortaan afgeleverd na maximaal 5 werkdagen, vraag het wel bij je gemeente aan of dit correct is, de leveringstermijn is afhankelijk van bepaalde factoren. Met de versnelde aanvraagprocedure wil Buitenlandse Zaken beter inspelen op de toename van het aantal last-minute-vakanties.
Er is ook nog een spoedprocedure van 24 uur voorzien. Aan de snelle dienstverlening hangt evenwel een fors prijskaartje. Klik hier voor meer informatie en gedetailleerde tarieven.

Voortaan hebben alle nieuwe reispaspoorten een geldigheidsduur van 7 jaar (voor minderjarigen vijf jaar). Het is dus niet meer mogelijk een reispaspoort van een jaar te bekomen. Ook voor minderjarigen is een internationaal paspoort vereist.

Lees verder alle info over:

  • Wanneer is een internationaal paspoort vereist?
  • Geldigheid identiteitskaart
  • Identiteitskaart kwijt en je vertrekt op reis?
  • Alle officiële informatie

Internationaal paspoort vereist?

Om na te zien of je wel een internationaal reispas nodig hebt voor een bepaald land (misschien is er zelfs een visum verplicht) kan je best naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken surfen.

Geldigheid identiteitskaart

Voor veel reisbestemmingen is een gewone identiteitskaart voldoende. Kijk minstens een maand voor vertrek de geldigheid na van je identiteitskaart. Het moet voor bepaalde landen, zoals Turkije, nog geldig zijn tot zes maanden na vertrek uit Turkije. In alle gevallen moet het nog geldig zijn bij je terugkeer naar België anders zal je bij de check-in balie op de luchthaven reeds geweigerd worden om te reizen.

Tip: zorg ervoor dat je minstens een marge hebt van zes weken na je terugkeer uit het vakantieland. Stel dat je moet opgenomen worden in een ziekenhuis op je reisbestemming en je identiteitskaart vervalt tijdens je gedwongen verlengd verblijf. Dan mag je dat land niet verlaten vooraleer je van het consulaat ter plaatse een voorlopige identiteitskaart ontvangen heeft. Die rompslomp kan je dan wel missen als kiespijn.

Identiteitskaart kwijt en je vertrekt op reis?

Bij verlies van je identiteitskaart ontvang je een identificatiebewijs, doch dit is alleen geldig in België. Je kan dus niet naar het buitenland met dit bewijs, tenzij je nog een geldig Internationaal Paspoort heeft. Je moet dit feit dan ook zo snel als mogelijk meedelen aan de dienst Bevolking van je gemeente, die je zal doorverwijzen naar de bevoegde dienst van de provincie. Een normale identiteitskaart kan om veiligheidsredenen niet aangemaakt worden op korte termijn. Vandaar ontvang je dan een voorlopige identiteitskaart met een geldigheid van 2 maanden. Maar vergeet vooral niet om bij de vaststelling van het verlies of diefstal eerst naar het politiebureau te gaan voor een Proces Verbaal te laten opmaken en je te voorzien van drie pasfoto's. Zoniet kan deze spoedprocedure niet opgestart worden!

Identiteitskaart kwijt op reis? Bel Doc Stop gratis: 00800 2123 2123
Alleen voor Belgische identiteitskaarten en Internationale reispassen uitgegeven door België.
Dit is een internationaal gratis nummer. Noteer dit nummer op een andere locatie dan in je portefeuille of handtas. Alle info op www.checkdoc.be (tabblad Doc Stop).

Nog een paar opmerkingen / tips

De pasfoto's moeten allemaal gelijk zijn en mogen geen vakantiefoto, fotocopij of verknipte groepsfoto zijn. De pasfoto moet gemaakt zijn tegen een lichte en éénkleurige achtergrond en in vooraanzicht. Het formaat is 45x35 mm. Het hoofd is volledig zichtbaar en neemt minimum 25 mm en maximum 35 mm in van de afbeelding.

Bij verlies of diefstal van dit document moet je dit ook aangeven bij de lokale politie, anders kan je wel eens in de problemen komen bij je vertrek op de vakantiebestemming. Je moet ook in België een kopie van dit pv kunnen voorleggen. Het best neem je dus reservefoto's mee om ter plaatse, in het buitenland, bij het consulaat of ambassade een vervangbewijs te bekomen. Neem ook steeds kopieën van je identiteitskaart en reispas mee op reis.

Soms kan het noodzakelijk zijn dat je naast een geldig paspoort ook nog eens een visum moet aanvragen of dat u bewijsstukken moet afleveren van uw inentingen. Of dit allemaal noodzakelijk is voor uw reis, kan u terugvinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.(http://www.diplomatie.be/nl/travel/passports.asp)

De reden waarom ook kinderen, zelfs pasgeborenen een internationaal reispas moeten hebben, is om kinderhandel te voorkomen. Childfocus en het Ministerie zijn van oordeel dat hierdoor een grotere veiligheid kan gegeven worden aan het kind. Voor meer informatie over Childfocus verwijzen we naar hun website. Het noodnummer van deze organisatie is 110.

Officiële informatie

Reviews en beoordelingen Reisdocumenten

Heb je zelf tips of opmerkingen over Reisdocumenten en identiteitspapieren? Plaats je beoordeling

Diego goudar 22 april 2018

Als je naar sint petersburg gaat naar Rusland heb je een reispaspoort nodig

Vera Claeys 21 juli 2017

Bij diefstal van reispas kunnen geholpen worden op de luchthaven en zeker ook een urgentiedienst voor reispassen en visa. Want na het proberen van het noodnummer vd FOD, staat mijn vriendin vruchteloos te wachten wie haar zo vlug mogelijk kan helpen aan een nieuwe reispas om te kunnen vertrekken .

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info