Bier, surrealistisch als Magritte

Bier, surrealistisch als Magritte

Het Magrittejaar loopt nog tot eind 2017. Het was afgelopen zomer op 15 augustus exact 50 jaar geleden dat René Magritte, één van de vaandeldragers van het Belgische surrealisme, overleed (1898-1967). In volle eindsprint naar het einde van het hommagejaar rond Magritte pakt het Magritte Museum uit met een wél heel erg speciaal project: het brengt tijdelijk een surrealistisch bier op de markt.

Bier, wit en donker tegelijk

Het Magritte-bier is beschikbaar in 33cl flessen, vanaf 1 oktober reeds, en zal in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar zijn in de Magritte Shop (in het museum) en het Museum Café van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in de Regentschapsstraat in Brussel.

Het door Brasserie de la Senne gebrouwen bier is 100 % Belgisch. De surrealistische toets zit hierin dat het bier alle ingrediënten en smaak van een een witbier heeft en tóch een donkere kleur heeft. Magritte had het allicht niet beter kunnen bedenken voortgaande op hoe hij soms de wereld voorstelde in zijn werken: dag en nacht, schaduw en licht verenigd op één doek. En bijna zeker had hij het ook gesmaakt, want Magritte was vaak in een cafe terug te vinden met vrienden.

Wie was René Magritte nu ook weer?

René Magritte, geboren in Lessen in 1898, is één van de belangrijkste kunstenaars uit het Belgische surrealisme, een kunststroming die zowat in 1924 haar grote doorbraak kende in België. Wie kent niet zijn werk ‘La Trahison des Images’ uit 1929, ook bekend door het onderschrift op het doek ‘Ceci n’est pas une pipe’? Dit werk hangt in Los Angeles. Het Magritte Museum in Brussel beschikt over de meest uitgebreide verzameling kunstwerken van Magritte, meer dan 200. De  veelzijdige kunstenaar maakte schilderijen, tekeningen, beelden, olieverfschilderijen, affiches, tal van objecten enz.

Audiogids voor kids

Sinds 1 oktober 2017 nog maar worden in het Magritte museum audiogidsen speciaal voor kinderen ter beschikking gesteld. Men hoort gesprekken tussen Magritte en een kind en zo worden de luisterende kinderen rondgeleid in het museum waarbij zij een aantal surrealistische werken (30-tal) leren kennen.

Magritte, Broodthaers en de hedendaagse kunst

Onder deze titel loopt vanaf 13 oktober 2017 t.e.m. 18 februari 2018 in de gebouwen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een tijdelijke tentoonstelling met werk van kunstenaars die zich vooral lieten inspireren door René Magritte. Zowel pop art als conceptuele kunst en de meest moderne kunstvormen komen aan bod. De bekendste namen: Andy Warhol, Jasper Johns, Marcel Broodthaers, e.a. Praktisch: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel. Van 13 oktober 2017 t.e.m. 18 februari 2018. Een combiticket met het Magritte Museum is mogelijk.

Brussel op twee wielen

Brussel verkennen met de fiets? Dat kan nu sinds kort met de kaartengids ‘Brussel vanop de fiets’. Deze kaartengids bevat 8 routes, elk met een ander thema. Een alternatieve, leuke en vooral gezonde (want bewegende) manier om de hoofdstad en haar bezienswaardigheden, cultuur anders te leren kennen.
 
Brussel in 8 routes
Elk van de 8 routes behandelt een thema: highlights Brussel, de rol als hoofdstad, het groene Brussel, strips, art nouveau en art deco, gastronomisch Brussel, street art en industrie in Brussel. Je kiest zelf een thema  en/of naargelang de moeilijkheidsgraad en afstand trap je de route op gang.

De vlot beschreven trajecten zijn zo uitgetekend dat je er enkele ook kan combineren naar believen. De ene keer bevind je je in hartje Brussel, een ander keer aan de rand. Overal ontdek je er de belangrijkste bezienswaardigheden, de groene plekjes, het erfgoed, de musea, ... Behalve de routebeschrijving vind je alle nodige info terug die erg nuttig kan zijn  wil je de fiets gebruiken als vervoermiddel. De adressen fietsverhuur of waar je terecht kan voor kleine herstellingen enz.

De kaartengids ‘Brussel vanop de fiets’ is verkrijgbaar in drie talen in de toeristische onthaalkantoren van Brussel.

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Brussel 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

    Brussel 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

    Verblijf in Hotel Leopold Brussels 4* gelegen in de Europese wijk. Inclusief 2x ontbijtbuffet, chocolaatjes op de kamer, 1x 3 gangendiner (Brasseriemenu) in de Brasserie Leopold, 1x bierdegustatie met aperitiefhapjes.
    va. € 145 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info