Chimay: kasteelbezoek, fietsen en trappist

Chimay: kasteelbezoek, fietsen en trappist

Chimay ligt in de laars van Henegouwen, ten noorden begrensd door de Fagne en in het zuiden door de Ardennen. Het kasteel is hét symbool van Chimay. Maar er is méér dan het kasteel. Velen zullen het trappistenbier Chimay wel kennen. Er is een interactief museum in Bourlers waar je heel wat kan opsteken over het bier. Misschien wil je het kasteel wel per fiets opzoeken. Dat kan als je de knooppunten volgt van het netwerk ‘1000 bornes á vélo’.

Chimay is trots op haar kasteel. Hier stond op het einde van de 9de eeuw al een eerste burcht. Meer dan 1200 jaar geschiedenis dus. Het is steeds door vooraanstaande prinselijke families bewoond, vandaar dat Chimay vaak de prinsenstad wordt genoemd.   Er hebben hier al meerdere kastelen gestaan want vaak viel het ten prooi aan plunderingen en brand. Soms stond het er jarenlang verlaten bij maar telkens opnieuw toonden de opeenvolgende bezitters zich bereid om wat verloren ging herop te bouwen, te renoveren en te beschermen. Zoals je het kasteel nu ziet, in een renaissancestijl, is het resultaat van een heropbouw na een grote brand in 1935.

De laatste grote renovatiewerken vonden plaats in 2011 in opdracht van prins Philippe en prinses Françoise van Chimay, de huidige eigenaars van het kasteel. Sinds 2013 kan je het kasteel bezoeken. De prinsen laten er regelmatig klassieke concerten doorgaan.

Met een iPad door de zalen

Je kan op een boeiende manier individueel het kasteel bezoeken en je naar eigen wens gaan verdiepen in die lange geschiedenis. Met een iPad in de hand bezichtig je op eigen tempo de verschillende zalen. Je richt de iPad op een schilderij, een schouw, een beeld, een meubel… waarover je méér informatie wenst, even swipen en hop, er start een filmpje op het scherm dat voorzien wordt met een heldere uitleg.

3D in barok theater

Bovendien mag je plaatsnemen in het unieke barokke theater uit 1863 waar je met een brilletje op de neus kan kijken naar een 3D film waarin de geschiedenis van het kasteel bijzonder origineel uit de doeken wordt gedaan.

Hou wel rekening met de beperkte tijdstippen waarop een individueel bezoek kan, namelijk om 14u30 en 15u45. Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er extra sessies om 11u00. 

Kasteel van Chimay, Rue du Château 14, 6460 Chimay. 
Voor meer info www.chateaudechimay.be

Fietsen tot aan het kasteel

Het fietsnetwerk in Wallonië dat in Chimay langs komt is dat van ‘1000 bornes á vélo’. Het netwerk wordt nog steeds verder uitgebouwd en op punt gesteld. Het telt nu al 350 kilometer bewegwijzerde routes. Meer info op www.1000bornesavelo.be

Espace Chimay

Liefhebbers van trappistenbier denken bij het horen van Chimay allicht eerder aan het gezegende bier dan aan het kasteel. Chimay is één van de zes trappisten die in België worden gebrouwen. In het Espace Chimay kan je in een interactief klein museum kennismaken met de geschiedenis en het brouwen van de trappist. Daarna kan je de theorie aan de praktijk toetsen en proeven in de brasserie van het bier en de kaas, producten van de abdij van Scourmont.

Espace Chimay, Rue de Poteaupré 5, 6464 Bourlers
De abdij zelf, Notre Dame de Scourmont, ligt op zowat tien kilometer van Chimay op grondgebied Forges. Je kan de abdij niet bezoeken, maar de tuinen wél. 
Meer info op www.chimay.be

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info