Domein Marsnil: een nieuwe wijngaard in Haspengouw

Domein Marsnil: een nieuwe wijngaard in Haspengouw

In het piepkleine en zeer landelijke Batsheers, nog net in Limburg en niet ver van de Taalgrens ontkurkte men bij aanvang van de zomer 2017 de flessen van de eerste oogst van een nieuwe wijngaard, Domein Marsnil.

De wijn is nog jong, maar de naam van het domein is al eeuwenoud. Op de Herkenrodekaarten uit 1660 is er alvast sprake van “het Marsenil velt”, een verwijzing naar een eiland in een moeras.  Wellicht was die plek bewoond, want uit die plaatsnaam ontstond een familienaam. De zeven kleinkinderen van Paul Vanmarsenille (+2014) gaven een nieuwe bestemming aan die akker, die de reputatie had “moeilijk” te zijn. Onderzoek leerde dat de ondergrond de ideale terroir was voor de aanleg van een wijngaard. Op het 65 a grote domein staan momenteel 2500 wijnstokken (1400 Chardonnay, 800 Pinot Noir, 200 Riesling en 100 Gewurtztraminer). In 2018 volgt een bijkomende aanplant, met ditmaal ook rode druivenrassen.

Uit de eerste oogst ontstonden 2 fruitige Chardonnay-wijnen, met natuurlijke gisting. Pesticiden zijn uit den boze op het domein, alleen preparaten op basis van kruiden en planten uit de omgeving worden aangewend.

De wijnen zijn enkel te proeven op het Karrehof (Batsheersstraat 35, Batsheers, www.karrehof.be), een zeer aangenaam en gastvrij hoevehotel, en de Jorishoeve (Boekhoustraat 35, Gingelom, www.jorishoeve.be), een fruitbedrijf met een gevarieerd aanbod. Rondleidingen en degustaties zijn uiteraard mogelijk.  Vanaf de herfstvakantie 2017 kan je wijnen van Domein Marsnil ook degusteren in Restaurant Marsnil, palend aan het Karrehof.

Meer dan een kwarteeuw geleden was het Karrehof een van de allereerste locaties voor hoevetoerisme in Limburg, maar zoals je hiervoor kan lezen rust men er niet op zijn lauweren. Meer info: [email protected] 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info