Erfgoeddag 2018 doet 'Kiezen'

Erfgoeddag 2018 doet 'Kiezen'

De 18de editie van Erfgoeddag vindt plaats op zondag 22 april 2018. Het is op Erfgoeddag dé feestdag van het cultureel erfgoed in alle Vlaamse provincies en de stad Brussel. Thema is 'Kiezen'. Moeten we niet elke dag veel keuzes maken? Het begint al met het kiezen van de kleren die je zal aantrekken na het opstaan. Je maakt keuzes in wat je zal eten die dag, keuzes moeten gemaakt worden op je werk, of je al dan niet zal gaan sporten 's avonds, welk tv-programma je zal bekijken enz. Keuzes moeten ook gemaakt worden bij de erfgoedinstellingen. Wat houden ze bij en waarom? Wat brengen ze in een nieuwe tentoonstelling aan objecten? Hoe vullen ze de wisselende exposities in? Hoezeer bepaalt het digitale tijdperk die keuzes. Vele vragen waarop dieper wordt ingegaan tijdens de Erfgoeddag.

700 gratis activiteiten in 232 gemeenten

Zondag 22 april 2018 tussen 10.00 en 18.00 u wordt het cultureel erfgoed nog meer dan anders onder de spotlights geplaatst. Alle 700 activiteiten zijn gratis. Voor sommige moet je wel vooraf reserveren. Informeer je op de website www.erfgoeddag.be voor een volledig overzicht van het uitgebreide programma.   

Voor elk wat wils

Er zijn tal van tentoonstellingen waarvan sommige speciaal worden opgezet ter gelegenheid van Erfgoeddag. Er zijn ook lezingen, workshops en demonstraties, wandelingen, rondleidingen, film- en theatervoorstellingen enz. Als cultuurliefhebber kan je proeven en genieten van een brede waaier. De Erfgoeddag wil niet enkel informeren over het cultureel erfgoed en de zorg die nodig is om dat erfgoed te kunnen blijven bewaren. Het is een uitgelezen kans om op die dag het brede publiek ook te sensibiliseren voor het behoud van het erfgoed. Ook dát is een van de betrachtingen op deze Erfgoeddag. 

Praktisch

  • 700 gratis activiteiten, 509 organisaties, 232 deelnemende gemeenten in musea, heem- en geschiedkundige kringen, erfgoedbibliotheken, archieven, ...
  • Het Erfgoeddagprogramma kan je raadplegen op www.erfgoeddag.be
  • Je kan ook de gratis Erfgoedapp downloaden waarmee een bezoek nog zoveel attractiever wordt. 
  • Ook het openbaar vervoer neemt deel aan de Erfgoeddag. De Lijn pakt uit met een duo-dagpas, een aanbod dat enkel geldig is op de Erfgoeddag. De NMBS biedt een weekendbiljet aan waarmee je voordelig met de trein kan reizen. Elke tweede Blue-bike op Erfgoeddag is gratis bovendien.
  • Een gratis exemplaar van de Erfgoeddagfolder kan je vinden bij de deelnemende organisaties, in heel wat openbare bibliotheken, toeristische infokantoren en de Lijnwinkels. Of je kan een exemplaar bestellen via het gratis telefoonnummer 1700.

Voetnoot

Er namen op de 18de editie van Erfgoeddag in totaal naar schatting zo'n 200 000 bezoekers deel aan één of andere activiteit. Dat mag een succes worden genoemd temeer omdat het een zonnige zondag was die velen naar buiten lokte maar dan naar andere bestemmingen. Bovendien was de ruime aandacht van de media een voltreffer. Op sommige locaties kon de bezoeker stemmen (kiezen dus) op zijn of haar favoriete erfgoed.

Thema's volgende edities. De ene Erfgoeddag ligt nog maar net achter ons of FARO, het Vlaams steunpunt voor roerend en immaterieel cultureel erfgoed, de talrijke verenigingen, erfgoedcellen, de vele vrijwilligers,... kijken al vooruit naar de volgende edities. Nu is al bekend gemaakt dat het thema in 2019 zal worden 'Vakmanschap en ambachtelijke vaardigheden'. De 19de Erfgoeddag zal plaatsvinden op zondag 28 april 2019. Voor de feestelijke editie van de 20ste uitgave in 2020 zal het triggerende thema 'De Nacht' worden.         

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info