Fortengordel 2018: forten en schansen te bezoeken

Fortengordel 2018: forten en schansen te bezoeken

Op zondag 20 mei 2018 tussen 10.00 en 18.00 u vindt de 10e editie plaats van de Fortengordel, precies 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Voor deze jubileumeditie kan je op 29 locaties terecht in de provincie Antwerpen . Dan staan die dag de poorten wijd open van forten en schansen. De rondleidingen zijn gratis. Sommige forten zijn alleen op de Fortengordel exclusief te bezoeken. Grijp deze unieke kans om meer te weten komen over het verleden en het heden van de forten. Verken ook de groene omgeving errond. Neem deel aan de activiteiten van de Fortengordel. Er zijn gegidste rondleidingen, wandelingen, tentoonstellingen. Je krijgt historische weetjes en boeiende verhalen te horen. Op bepaalde locaties kan je kijken naar een documentairefilm. Er is kinderanimatie voorzien. Op sommige locaties zijn er muziekvoorstellingen. Er zullen zomerbars open zijn, foodtrucks aanwezig zijn.  

24 forten gooien de poorten open

Op de website www.fortengordel.be vind je het overzicht van waar welk fort te bezoeken is. Je krijgt eveneens het programma te zien met alle details. Behalve de rondleidingen met gidsen zijn er ook tentoonstellingen met niet enkel het fort als onderwerp maar eveneens de lokale geschiedenis, de natuur rond de forten. Je kan proeven van streekproducten en nog zoveel meer. Nieuwkomers dit jaar zijn de locaties Kapellen (Fort Erbrand en het Mastenbos), Fort Haasdonk, de schansen van Schilde en de schans van Landmolen in Kruibeke. 

Gunfire Museum

Behalve forten kan je ook een bezoek brengen aan het Gunfire Museum in Brasschaat  (Licht Vliegwezenlaan 3). Je vindt er in de loodsen artillerie- en pantservoertuigen, uniformen, ... Alles netjes verzameld vanaf 1830 tot nu. 

Op de fiets forten ontdekken 

Zij die de forten graag sportief komen ontdekken, kunnen de fiets nemen en suggestieroutes volgen die langs meerdere forten komen.De fietsbrochure 'Herover de Forten' laat je fietsen door de groene rand van Antwerpen en combineert 6 fietsroutes met uitleg over de forten en andere bezienswaardigheden. De Brialmontroute, Langs Nete en Groentestreek, Forten en Kastelen in het Waasland zijn er een paar van. Op www.fortengordels.be vind je meer details. 

Praktisch

  • Fortengordel, op zondag 20 mei 2018 op 29 locaties. Van 10.00 – 18.00 u doorlopend. Slechts enkele forten vragen toegangsgeld. Andere zijn volledig  gratis.
  • Wil je vooraf wat informatie lezen over de deelnemende forten, kijk dan al eens op deze website.  
    Foto: copyright Provincie Antwerpen

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info