Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht

Gouda is vooral bekend voor zijn kaas en de kaasmarkt. Maar tijdens de winter en zeker in de kerstperiode wil Gouda graag die bekendheid op een andere manier ook laten gelden. Met ‘Gouda bij Kaarslicht’  en ‘Goudse Glazen Uitgelicht’ lijkt het daar jaar na jaar beter in te slagen. Lees hier waarom zoveel mensen afzakken naar Gouda tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Duizenden kaarsen  tijdens ‘Gouda bij Kaarslicht’

Kaas en kaars, het is maar een lettertje verschil. Maar beide kunnen elk op een andere wijze zorgen voor een hemels genot. Laten we het dit keer hebben over de warme gloed en het sfeervol gevoel dat brandende kaarsen kunnen opwekken. In Gouda weten ze er wel raad mee. Tijdens ‘Gouda bij Kaarslicht’, op vrijdag 15 december 2017, zullen duizenden kaarsen ontstoken worden die de duisternis in die donkere dagen letterlijk zullen oplichten en de kerstperiode inluiden. Een lichtfeest, trouwens het oudste van Nederland, dat die avond het historische centrum van Gouda omtovert in een sprookjesdecor met hemelse muziek op de achtergrond.

‘Moment suprême’ volgt dan om 18u30 op de Markt. Dan ‘brandt’ het stadhuis en de Sint-Janskerk tegelijk. Maar gelukkig niet écht natuurlijk. In het stadhuis worden dan 1500 kaarsen aangestoken die een fantastische ‘doorlichting’ bieden van het gebouw. Een feeëriek zicht! De lichtjes in de kerstboom gaan branden en de levende kerststal wordt ‘ingevuld’ met Maria, Jozef, kindje Jezus en enkele neerhofdieren. Er worden bij de kerstboom kerstliederen gezongen onder begeleiding van een brassband.

Op verschillende plaatsen in de omgeving van de Markt en over water rond het Raoul Wallenbergplantsoen zijn er optredens met zangkoren, met strijkorkest, met piano, orgel. Er zijn her en der kerstconcerten. Er  wordt gedanst, er is straattheater. Poëzie komt aan bod, er worden verhalen verteld, enz. Een ganzenhoeder stapt met zijn ganzen achter zich door de straten, enz.

Alle details en het volledige programma van de 62ste editie van Gouda bij Kaarslicht vind je op de website www.goudabijkaarslicht.nl

Parkeerterreinen zijn er op de Heuvellaan en Gentseweg. Tussen 16.00 en 23.30 u is een gratis pendeldienst naar en van het centrum vanaf deze parkings.

Sint-Janskerk met brandende glazen

De titel is figuurlijk bedoeld uiteraard. De Sint-Janskerk krijgt tijdens het lichtevenement een prominente rol toebedeeld. Normaal loop je deze middeleeuwse kerk binnen om de beroemde ‘Goudse Glazen’ te kunnen bekijken, nog extra van schoonheid voorzien met het invallende zonlicht. Deze 72 glas-in-loodramen, van origine uit de 16de eeuw, stellen afbeeldingen voor uit de bijbel en taferelen uit de Nederlandse geschiedenis.

Tijdens ‘Goudse Glazen Uitgelicht’ is het de moeite om de ‘Goudse Glazen’ van buitenaf te bewonderen. Dat kan vanaf 17.00 tot 23.00 u. Gelukkig blijft deze magische beleving niet enkel beperkt tot de dag van het kaarslichtfeest ‘Gouda bij Kaarslicht’ op 15 december. Nog tot 7 januari 2018 zal je de Goudse Glazen (niet tijdens kerkdiensten of concerten) kunnen zien ‘branden’. Maar ook in het straatbeeld kan je niet naast de ‘Goudse Glazen’ om want zij versieren de straatlantaarns en je vindt ze ook in de etalages.

Wie meer wil weten over de kerstconcerten (zangkoren, gospel, orkest, …) in de Sint-Janskerk vindt die op www.sintjan.com 

Nog meer te beleven in Gouda

Vrijdag 15 en zaterdag 16 december 2017 vindt in de Sint-Janskerk Winterfair plaats. Dan kan je tussen meer dan 50 stands snuisteren, kijken, proeven en natuurlijk kopen en het gaat hem om heus véél meer dan enkel kerstspulletjes. Je vindt er o.a. sieraden, antiek, vinatage kledij enz. Je kan exposities gaan bekijken in galerijen. De schepen van het binnenhavenmuseum zijn voor de gelegenheid feeëriek verlicht. Je kan even de kerstdrukte uit met een bezoek aan het Kaasmuseum of het Museum Gouda, de Vroesenhof. In de verschillende kerken zijn er eveneens optredens en concerten. Of je kan meestappen op diverse wandelingen, beschrijvingen kan je afhalen bij het VVV-kantoor in De Waag.

Wat dacht je van schaatsen rond het stadhuis? Vanaf 20 december is het schaatsen geblazen. Dan ligt op de markt van Gouda rond het stadhuis een ijsbaan gemonteerd. Honger na al die rondjes draaien? Dan kan je die stillen in één van de restaurants in de omgeving. Is een lekker warme kaasfondue dan geen uitstekend idee als je dan toch in de kaasstad bij uitstek bent? 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info