De valkuilen van de gratis roaming

De valkuilen van de gratis roaming

Vanaf half juni vorig jaar is roaming gratis in de Europese Unie. Dat is waar iedereen vast van overtuigd is. Toch zijn er heel wat aandachtspunten.
In vol enthousiasme schakel je je roaming in bij je reis naar Italië. Navigatie doe je nu via de vele gratis apps. De kinderen amuseren zich rot met filmpjes kijken op YouTube. Heb je al nagedacht over je limiet? Is onbeperkt wel onbeperkt? Reis je via Zwitserland dan moet je daar wel betalen voor roaming, heel veel geld zelfs. 

Gratis roaming is beperkt tot je bundel

Kijk goed na wat er inbegrepen is in je abonnement. Velen hebben een bundel waar internet is inbegrepen, althans tot een bepaalde limiet. Dus alleen wat in je bundel of abonnement zit is gratis in de EU. Gebruik dus zoveel mogelijk de gratis WiFi van het hotel, restaurant, camping ...!

Wat als je boven je verbruikslimiet gaat?

Binnen de Europese Unie betaal je dan de tarieven die je provider heeft voor het binnenland. Bij Telenet is het hoogste tarief 0,20 €/minuut om te bellen en 0,10 €/MB om te surfen. Bij Proximus is dat nu 0,30 €/minuut om te bellen en 0,10 €/MB om te surfen.  Raadpleeg je provider voor een duidelijk prijsoverzicht.

Let op! We hebben opgemerkt dat op het internet de tarieven van de groothandel circuleren (3,2 eurocent/belminuut en 7,7 € per GB dataverkeer). Deze tarieven zijn niet voor partikulieren of bedrijven. Dat is enkel tussen providers onderling!

Volgens Europese regels moet de provider je een SMS sturen als je boven de 60,50 euro extra verbruik hebt op maandbasis. Tenzij je je provider van deze meldingsplicht hebt ontslagen.

In welke landen is de roaming afgeschaft?

In de landen van de Europese Unie en van de EER (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Landen van de Europese Unie zijn: België, Bulgarije, Cyprus (alleen Europees deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, GH. Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slovakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (tot 30 oktober 2019) en Zweden.

Rij je door of verblijf je in Monaco, Andorra of Zwitserland dan ben je wel niet meer in de Europese Unie en betaal je heel veel geld voor roaming. Ook in populaire vakantielanden aan de Middellandse Zee zoals Turkije, Tunesië en Marokko betaal je voor de roaming.

Let op in Cyprus! In het Europese deel is de roaming dus gratis mits inachtname van de verschillende valkuilen. Maar kom je in de 'neutrale zone' of in het Turkse deel dan moet je betalen voor de roaming!

Let op voor Groot-Brittannië (Verenigd Koninkrijk) en Noord-Ierland: vanaf 1 februari 2020 behoren ze niet meer tot de Europese Unie en moet je daar roaming betalen. Voor de afvaarten van Zeebrugge of Rotterdam naar Hull is er absoluut geen duidelijkheid. We raden aan om de WiFi (betalend) te gebruiken van het schip, meer info. Vanaf 1 februari 2020 is roaming zeker en vast niet gratis op dit vaarttraject.

Roaming nu steeds aanzetten?

We zouden dit willen afraden. Stel je bezoekt de Green Line in Cyprus, zonder dat je het weet ben je in de 'neutrale zone' of kiest je toestel een mast op het Turkse deel en zit je in de betalende roaming zonder het te beseffen. OF je reist via de mooie wegen van de Côte d'Azur naar de Bloemenrivièra en zonder het te beseffen kom je door Monaco gereden waar je moet betalen voor je roaming.

En wat met bellen?

Voor bellen gelden net dezelfde regels als voor internet in de landen van de EU. Kijk na wat je abonnement bevat aan gratis belminuten. Dan kan je gratis bellen naar het thuisland (indien EU) binnen die bundel. Let op! Bellen naar het buitenland vanuit België, ook binnen de EU, is niet gratis. Het is dus alleen in het kader van de EU-roaming (verblijf in buitenland) dat het gratis is.

DUS bellen vanuit je vakantieland Spanje naar je thuisland in de EU (vb. België) is gratis, bellen vanuit Spanje naar vrienden op vakantie in Italië is gratis, maar bel je van thuis naar je vrienden in Italië dan wacht je een rekening variërend van 0,30€ tot 0,80€ of meer per minuut want dat is geen roaming. 

Let op! Is je vakantieland Turkije, Marokko, Tunesië, Noorwegen, Zwitserland en nog vele andere buiten de EU dan kost bellen je handenvol geld, om het even naar waar je belt. Alleen in landen van de EU gelden deze 'gratis' regels.

Fair use en onbeperkt gebruik

De meeste providers gaan ervan uit dat 90 dagen per jaar in het buitenland verblijven de limiet is. Wie meer dagen in het buitenland verblijft, zelfs binnen de Europese Unie, zal roamingkosten betalen. Zelfs als je telkens maar een paar dagen aaneensluitend in het buitenland verblijft. Voor mensen die aan de grens wonen is het dus opletten geblazen.

Heb je een bundel met 'onbeperkt gebruik'? Onbeperkt, zoals het woord doet uitschijnen, bestaat niet. Er is altijd wel een limiet die is opgenomen in de voorwaarden van je abonnement. Zoek het op want op vakantie ligt je internetverbruik steeds veel hoger dan buiten die periode!

Hoe verrassingen vermijden?

Zet de roaming standaard af en zet het alleen tijdelijk even op als je op het internet wil, je mails wil checken, enz... Maak gebruik van de gratis WiFi op hotel, restaurant, camping ... Raadpleeg geregeld je verbruik, de providers hebben daar meestal een app of een andere manier voor.

De meest actuele wetgeving is de Europese Verordening 2015/2120.
Extra informatie op de website van de Europese Unie

Foto: Fotolia.com - Alessandro Biascioli

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info