Het Domein van de Grotten van Han

Het Domein van de Grotten van Han

Het Domein van de Grotten van Han blijft hoog scoren op de ranking van populaire toeristische bestemmingen in België. Het domein dat zijn deuren opende in 1895 pakt elk jaar uit met nieuwigheden en is al lang niet meer alleen een bezoek aan de grotten. Je kan er een volledige dag doorbrengen. Er is vooreerst het Wildpark, twee musea, het Speleo Quest en uiteraard het bezoek aan de grotten met een klank- en lichtspektakel.

Het Wildpark, het beste Wildlife Park

Dit jaar is het Wildpark 50 jaar geleden dat het park de deuren opende. Een bezoek aan het Wildpark kan te voet of met de Safari-car. Te voet heb je de keuze uit twee afstanden. Na 2.5 kilometer kan je bij de ‘Gouffre de Belvaux’ ervoor kiezen het volledige wandelpad van 5 kilometer af te stappen of daar het pendelbusje te nemen dat je nog tot bij de beren brengt. Op het parcours vind je diverse uitkijkposten en er ligt een imponerende loopbrug (Bladerdakbrug) van waarop je een fantastisch uitzicht krijgt over de vallei van de Lesse vanuit de toppen van de bomen. In het Wildpark verblijven een 20-tal soorten dieren waaronder de Europese ‘big five’: de wolf, lynx, bruine beer, bizon en de veelvraat.

Grotten bezoeken met een klank- en lichtspektakel

De Grotten van Han behoren tot de mooiste van Europa en krijgt 3 sterren van de Michelin Gids. De LED-verlichting doet je de grotten nog beter beleven. En dan is er het klank- en lichtspektakel 'Origin', in het hart van de grot. Met behulp van video-mapping en lasertechnologie, ondersteund door een ‘pakkende’ muzikale uitvoering wordt het verhaal verteld van de oorsprong van de grotten. Je krijgt een evocatie te zien van toen er nog een oceaan stroomde en hoe uiteindelijk de magische ondergrondse wereld van de grotten ontstond waar je in rondstapt. Het is daar in het grottencomplex al niet echt warmpjes (constante temperatuur van 13 °) maar kippenvel krijg je gegarandeerd met ‘Origin’. Je hoeft niet extra te betalen want het spektakel zit geïntegreerd in een gewoon bezoek.

Speleo Quest

Wie niet bang is van een beetje avontuur, graag een bijzondere verkenning of ontdekking meemaakt, die moet beslist kennismaken met Speleo Quest op het Domein. Als een speleoloog ga je op zoek naar de schat nabij het Hol van Han. Je daalt af in de dieptes van de grot en leg een off-road parcours af van ruim 600 meter, weliswaar goed beveiligd en met vooraf instructies van een ervaren gids. Je zal soms wat moeten klimmen of kruipen door een bedding van de rivier, maar het loont de moeite om op die manier een bijzondere kijk te krijgen op tot dusver verborgen galerijen van de grotten van Han. 

Het is een leuk activiteit dat iedereen vanaf 6 jaar kan beleven. Let op, het is geen klassiek bezoek maar eerder avontuurlijk. Verwacht geen formaties van druipsteen, die zie je alleen bij het klassieke bezoek aan de grotten.

Musea PrehistoHan en Han 1900

Op het Domein zijn er ook nog twee musea: een archeologisch museum, PrehistoHan en een die vergeten ambachten in de kijker zet, Han 1900.

Logeren tussen de bomen met Tree Tents

Op zoek naar een unieke plek om te logeren? Dan kan je nu terecht in het Domein. De tent staat op een plateau dat metershoog tussen de bomen hangt. Zo krijg je wel een heel apart gevoel. En de dieren zullen je niet lastigvallen maar jij kan ze wel goed observeren.

Praktische informatie via hun website.

Foto's: Copyright: Het Domein van de Grotten van Han

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info