Jura actief beleven

Jura actief beleven

Het Jura-massief in Franche-Comté is een uitgelezen gebied om te genieten van de pure natuur: te voet, op de fiets of te paard. Je vertoeft in dit Frans bergmassief altijd in gezonde zuivere lucht (ja die bestaat nog). Actief genieten van adembenemende uitzichten, op eigen kracht langs de Grandes Traversées Jura, op een fietszadel of ín het zadel op de rug van een viervoeter. Verwondering en bewondering over zoveel mooie natuurcreaties die altijd zullen bijblijven in je herinneringen. Hoog tijd om les Montagnes du Jura te gaan ontdekken!

De Jura behoort tot Franche-Comté, dat is een wat miskende regio in het oosten van Frankrijk tegen de grens aan met Zwitserland. Dus dat je in de Jura een prachtig bergmassief terugvindt met toppen tot ruim 1600 meter, is niet zo verwonderlijk met de Alpen zo kortbij. Hoe kan je een streek beter leren kennen dan door actief te bewegen in de natuur? Op eigen tempo een nieuwe wereld ontdekken, elke dag unieke ervaringen opdoen. Wat kan er mooier zijn? 

Wandelen op de GTJ

Frankrijk heeft een goede naam wat betreft bewegwijzerde wandelpaden. In het Jura-massief is dat niet anders. Je kan er kiezen uit zes GTJ’s. GTJ staat voor Grandes Traversées du Jura: zes uitgestippelde trajecten in volle natuur van het Jura gebergte om te ontdekken, te beleven, te proeven. Je kiest wat in je mogelijkheden ligt. 

Twee dagen tot zes dagen stappen, met etappes die ca. tot 20 kilometer lang kunnen zijn, met logement in charmante dorpjes. Wat dacht je van een 8-daagse wandeltocht door de Vallei van de Doubs. Vertrek in Mandeure en eindigen in Pontarlier,  met als hoogtepunt de Gorges du Doubs? Een minder intensieve tocht liever en mét de sportieve kids? De GTJ ‘De Crêts en Combe’ is op maat daarvoor gemaakt. Drie dagen stappen om iets meer dan 50 kilometer te overbruggen, best doenbaar dus. De GTJ ‘La Forêt du Risoux’ is in lusvorm,  kan je in twee dagen afleggen (10 en 12 km) met overnachting in een refuge in de buurt van Bellefontaine. 

Fietsen

Het Jura massief leent zich ertoe om fantastisch mooie fietstochten te maken. Ook hier zijn de Grandes Traversées Jura de leidraad. Kies je voor de gewone wegen, heb je voldoende aan de 375 km? Maak onderweg kennis met stadjes als Montbéliard, Culoz, Pontarlier, Mouthe, … Ontdek het Natuurpark Haut-Jura. Soms zal je een kleinere versnelling moeten trappen want je bevindt je in een bergachtig landschap. Maar hetgeen je dan op de toppen ziet, doet die inspanningen meteen vergeten.

Liever off-road met de mountainbike? Dan wachten in totaal 425 km mooie natuurpaden op jou in het Jura massief en in het departement Ain. Afhankelijk van je niveau, je tijd, het soort parcours, … voor iedereen is er iets naar je gading.  Of het nu langs de oevers van de Doubs is, op het plateau van Maîche, op de hoogten van Hautes Combes,  op de flanken van le Mont d’or, in het Natuurpark Haut-Jura,  … het is overal genieten. Logementen vinden is geen enkel probleem. Een gîte of een hotel, een chambre d’hôtes, een refuge en waarom niet een camping? 

Te paard

Het is nu ook mogelijk om de Jura op een paard te verkennen. Jij en je paard stappen een bijna rechtlijnig traject van Crosey-le-Petit (tussen Besançon en Montbéliard) en Arbignieu in de Ain. Bijna 500 kilometer, die je kan verdelen in een 20-tal etappes. Zo verken je zowel het departement van de Ain en de Jura. Je doet het Natuurpark Haut-Jura aan, je kan bijna de col Grand Colombier aanraken, passeert langs kleine en grote meren, ontdekt Combe de l’Ain, Combe Fouillerin, … De logies zijn niet alleen voor jou maar er is ook gedacht aan het comfort van je paard.

Meer uitleg over de trajecten: duur, afstanden, welk tijdstip je best de tochten onderneemt, moeilijkheidsgraad enz kan je vinden op de website www.gtj.asso.fr  

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info