Kastelen en tuinen in Vallée du Loir

Kastelen en tuinen in Vallée du Loir

De Vallée du Loir leent zich uitstekend voor een ontspannende vakantie waar de rust in een glooiend landschap, een rijkdom aan kastelen en tuinen, het genoegen van een smaakvolle keuken en lekkere wijnen je mooi kan combineren. Bovendien liggen er tal van wandel- en fietswegen die je een portie beweging op een aangename manier zullen bezorgen. Je vindt de vallei van de Loir zowat tussen Le Mans en Tours. De meer bekende Loire kastelen liggen verderop, meer naar het zuiden.

Vallée du Loir: minder druk, even mooi

Wist je dat de Loir een zijrivier is van de Sarthe en dus niet van de Loire die zuidelijker zich een weg baant en logischer zou klinken? De Loir heeft een erg kronkelend verloop van ruim 300 km en vloeit door de regio’s Centre-Val de Loire en Pays de la Loire. De vallei van de Loir telt evenzeer heel wat kastelen en bijhorende tuinen en parken. Alleen, het is er veel minder druk dan bij en rond de kastelen van de Loire (met een ‘e’ achteraan). Het is dan ook een zeer geliefde streek waar liefhebbers van kastelen, tuinen, parken, jachthuizen en zelfs enkele middeleeuwse forten graag vertoeven. Wil je er graag een sportief luik aan breien, dan liggen vele wandelwegen en fietsroutes op jou te wachten.

Rijkdom aan kastelen

Je hoeft niet lang te zoeken in de Vallée du Loir naar een kasteel of een jachthuis. Alle 140 kan je onmogelijk bezoeken in één trip. We pikken er drie uit.
 
Château de Poncé is een pareltje van een renaissance kasteel uit de 16de eeuw. De duiventil die er nog staat is ruim 300 jaar oud. Van mei tot september lopen er tentoonstellingen. Locatie: Rue des Coteaux in Poncé-sur-le-Loir. 

In datzelfde Poncé-sur-le-Loir kan je op zondag 6 mei a.s. naar de ‘Journée des Peintres’, een hommage door schilders van nu n.a.v. de 100ste sterfdatum van Maxime Maufra. Hij was een begenadigd landschapsschilder die vaak Poncé-sur-le-Loir opzocht om er te schilderen. Eveneens zal er die zondag een picknick plaatsvinden ‘Déjeuner sur l’herbe’, volledig in de stijl van hoe zo’n een picknick verliep in de jaren 1900. Nog tot 23 mei kan je in het kasteel naar werken kijken van Maufra. Alle info op www.mmaufra2018.com.
 
Hortus Conclusus behoort tot de priorij van Vauboin. Een lust voor het oog voor wie van buxus houdt. Rond een gebouw uit de 14de eeuw liggen twee tuinen. Je vindt er een verzameling van buxus die al eeuwen lang er groeit. Het zijn echte kunstwerkjes, in de meest bizarre vormen. Een boomgaard en een labyrint maken het geheel af. Locatie: Prieuré de Vauboin in Beaumont-sur-Dème.

Château de Lude is een kasteel uit de 17de eeuw. Het is een sprong naar het verleden als je hier rondwandelt. De tuin is geklasseerd als ‘jardin remarquable’. Je vindt er eveneens een rozentuin, een labyrinth, authentieke stallingen. Bijzonder is de band met ons land want de kasteelvrouw, gravin Barbara de Nicolaï, is de dochter van de gravin d’Ursel, kasteelvrouw van het kasteel Hex in Heers (Haspengouw). Het eerste weekend van juni houdt men in Le Lude de ‘Fête des jardiniers’. Op het terras van dit kasteel kan je dan workshops volgen omtrent planten. Locatie: Rue Jehan de Daillon in Le Lude. Meer info op www.lelude.com 

Meer details over de Vallée du Loir vind je op www.vallee-du-loir.com 
Foto: Shutterstock.com

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info